ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, June 6, 2022

Ο Έλληνας σεφ που ετοίμασε το δείπνο της Ελισάβετ για το Ιωβηλαίο 

Ο Νίκος Κουλούσιας, ο Έλληνας σεφ που εμπιστεύεται το Μπάκινγχαμ, αποκαλύπτει   τα «μυστικά» γύρω από την προετοιμασία του επίσημου δείπνου για τον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο διεθνούς φήμης σεφ, που ξεχωρίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τη λαμπρή του πορεία, το περασμένο Σάββατο άφησε τη γαστρονομική του «σφραγίδα» στο παλάτι για δεύτερη φορά μετά τον βασιλικό γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.


Φρέσκα υλικά από τις βασιλικές φάρμες, μαγειρεμένα την κατάλληλη στιγμή 

Ο ίδιος μιλά για το εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. «Το μενού είχε αποκλειστικά φρέσκα υλικά από τις βασιλικές φάρμες που βρίσκονται έξω από το Γουίνδσορ. Βάσει του πρωτοκόλλου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε υλικά εκτός εποχής και απαγορεύεται αυστηρά ό,τι περιέχει άμυλο, όπως ρύζι, πατάτα και ζυμαρικά», λέει ο κ. Κουλούσιας έχοντας πλέον αφήσει πίσω του το άγχος των προετοιμασιών.

Το δείπνο της βασιλικής οικογένειας έγινε κεκλεισμένων των θυρών και -όπως είναι λογικό- ήταν υψηλών απαιτήσεων. «Οι απαιτήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου τόσο σε ότι αφορά στην παρουσίαση των πιάτων όσο και στο σερβίρισμά τους. Πως δηλαδή θα το παρουσιάσουμε, πως θα στολίσουμε, σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το κρέας. Επίσης, το μενού μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή προκειμένου τα υλικά να είναι φρέσκα, κομμένα την ίδια μέρα», εξηγεί. 

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η επαφή της ομάδας του με τους παραγωγούς της βασιλικής φάρμας. «Μας ενημερώνουν πότε θα είναι έτοιμο το καθετί ώστε να μαγειρευτεί την κατάλληλη στιγμή. Δεν μπορώ π.χ. να ετοιμάσω ένα μενού το χειμώνα που θα έχει μέσα ως συστατικό τη φράουλα», σχολιάζει.

Η συνεργασία με τα εστιατόρια με τα οποία συνεργάζεται η βασιλική οικογένεια

Ο διακεκριμένος Έλληνας σεφ συνεργάζεται από το 2017 με εστιατόρια που είναι επιλεγμένα από τη βασιλική οικογένεια και έχουν θέση στην Crown List. Όπως λέει «αυτό σημαίνει πως μόνο αυτά τα εστιατόρια μπορούν να προμηθεύουν τα ανάκτορα με την σφραγίδα του Royal trust». Η αρχή έγινε το 2018 με την επιμέλεια του μενού για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ και έκτοτε ο Νίκος Κουλούσιας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πρόσφατα του απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή για την προσφορά των υπηρεσιών του. 

Αν και ο ίδιος μετρά πολλές διακρίσεις στον κόσμο της γαστρονομίας και διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει και εργαστεί επαγγελματικά από την Αφρική και την Αμερική, μέχρι τη Ρωσία, όπου στο παρελθόν μαγείρεψε για τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, παραμένει σεμνός. Ένας «στρατιώτης» της κουζίνας. 

«Ένας καλός σεφ πρέπει να βλέπει το πιάτο σαν πίνακα ζωγραφικής» 

«Οι απαιτήσεις είναι πάντα οι ίδιες, όπως και το άγχος, είτε μαγειρεύουμε για γαλαζοαίματους και υψηλά πρόσωπα είτε για τον απλό κόσμο. Παντού και πάντα υπάρχουν δυσκολίες.  Απ’ όλον τον κόσμο δεχόμαστε σχόλια είτε αρνητικά είτε θετικά. Κρινόμαστε καθημερινά και πόσο μάλλον από τον κόσμο που σου προσφέρει τις οικονομίες του για να περάσει μια αξέχαστη βραδιά», αναφέρει. 

Το «μυστικό» της επιτυχίας είναι το μεράκι και η αγάπη προς το επάγγελμα που έχει κανείς επιλέξει. «Σ’ αυτό το επάγγελμα δεν υπάρχουν αργίες, δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα. Πρέπει να αγαπάς την κουζίνα, να είσαι δημιουργικός. Να βλέπεις  το πιάτο σαν είναι πίνακας ζωγραφικής και παράλληλα να έχεις γνώσεις. Να ξέρεις τα υλικά σου, πως θα αντιδράσουν το ένα με το άλλο».

Με άρωμα Ελλάδας ο νέος γαστρονομικός «γάμος» που ετοιμάζει ο Έλληνας σεφ 

Ο Έλληνας σεφ, τέλος, μιλά για τον επόμενο στόχο του που είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ένας άλλος γάμος». «Το πάντρεμα της ελληνικής παράδοσης, μέσα από τα προϊόντα κάθε τόπου με γαστρονομική προσέγγιση. Σκοπός να προσφέρω στους Έλληνες μια εμπειρία γεύσης σε διάφορα σημεία της χώρας και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με την συνεργάτιδά μου που βρίσκεται στην Κύθνο», καταλήγει.

No comments:

Post a Comment