ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, March 15, 2021

TERRA ROBOTICS: ΕΝΑ ΡΟΜΠΟΤ-ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

 Μαρία Μαθιοπούλου

Τρεις 30χρονοι φίλοι φέρνουν τη ρομποτική στο χωράφι, θέλοντας να βοηθήσουν τους αγρότες στις καθημερινές εργασίες, εξοικονομώντας κόστος και χρόνο.

Πιστεύουν πως το μέλλον της γεωργίας περνά μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη και θέλουν να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους σε αυτή τη μετάβαση. Γι΄ αυτό και αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα εύκολο στη χρήση αυτόνομο ηλεκτροκίνητο ρομπότ που θα είναι σύντομα σε θέση να βοηθά τους αγρότες στις εργασίες του χωραφιού, εξοικονομώντας τους κόστος και χρόνο και επιτρέποντάς τους να παράγουν υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών. Άλλωστε, η έξυπνη και πράσινη γεωργία είναι το όραμά τους. 


Ο Κωνσταντίνος Κανδύλας και ο Πέτρος Κατσιλέρος, που γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, δημιούργησαν την Terra Robotics με έδρα το Κιλκίς, βάζοντας τη ρομποτική στο χωράφι, με την πεποίθηση ότι η αυτοματοποίηση θα είναι το μέλλον στον αγροτικό κλάδο. Στην πορεία στην επιχειρηματική τους παρέα ήρθε να προστεθεί και ο Γιάννης Μπακατσής, γεωπόνος και οικονομολόγος, φίλος από το γυμνάσιο με τον Κωνσταντίνο Κανδύλα, ο οποίος εισφέρει με τις εξειδικευμένες του γνώσεις στον γεωργικό κλάδο, ενώ στο team συμμετέχει πλέον και ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, μηχανολόγος μηχανικός, που επιμελείται τη μηχανολογική σχεδίαση του ρομπότ.


Μετά από συνεχείς πειραματισμούς και πολλές δοκιμές η ομάδα της Terra Robotics έχει φτάσει στο στάδιο δημιουργίας του MVP (Minimum Viable Product), ενός πρότυπου προϊόντος που θα πιστοποιεί την ιδέα των εμπνευστών του και θα δίνει μια πρώτη γεύση του τελικού ρομπότ, το οποίο φιλοδοξούν να έχουν ολοκληρώσει εντός της επόμενης τριετίας. Ήδη μάλιστα βρίσκονται σε επαφή με επενδυτές, ώστε, έχοντας στα χέρια τους το MVP -στα τέλη του 2021- να έχουν και μια ακριβέστερη εικόνα για την αποδοτικότητα και το κόστος παραγωγής, την οποία θα τους παρουσιάσουν.

 


Η πειραματική διάταξη-ρομπότ

Το ρομπότ θα έχει εφαρμογή κυρίως σε γραμμικές καλλιέργειες, όπως αυτές των αρωματικών φυτών και των κηπευτικών, ενώ σε ένα δεύτερο στάδιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αμπελώνες. Με βάση δε τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, θα απαιτεί τουλάχιστον 50 στρέμματα καλλιέργειας, ώστε να είναι ελκυστικό. Σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στη ζιζανιοκτονία, ενώ στη συνέχεια οι εργασίες θα εμπλουτισθούν. 


«Το ρομποτικό σύστημα μπορεί με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αντοχή να κάνει τις αγροτικές εργασίες σε βάθος χρόνου, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό όταν εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας» λέει στη Voria ο Κωσταντίνος Κανδύλας. 


Μετά τη δημιουργία του ρομποτικού συστήματος θα αναπτυχθεί και μια πλατφόρμα η οποία θα αναλύει τα δεδομένα από το ρομπότ και θα δίνει στον αγρότη έναν χάρτη του χωραφιού του, θα τον συμβουλεύει και θα τον διευκολύνει στον προγραμματισμό των εργασιών του. Οι δημιουργοί της Terra Robotics προσανατολίζονται και σε μια υπηρεσία εκμίσθωσης του ρομποτικού συστήματος, ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν και πιο μικρούς αγρότες που θα ήθελαν να το αξιοποιήσουν.   


«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τον άνθρωπο και τις θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργήσουμε νέες, αφού μέσω της εξοικονόμησης κόστους και χρόνου, θα υπάρχει περιθώριο για νέες ευκαιρίες και νέους ανθρώπους. Άλλωστε, οι εργάτες δεν θα λείψουν ποτέ από το χωράφι» λέει ο Πέτρος Κατσιλέρος. 


Αναζητήσεις από τα πανεπιστημιακά έδρανα


Η δημιουργικότητα του Κωνσταντίνου Κανδύλα και του Πέτρου Κατσιλέρου λίγο πριν μετουσιωθεί σε επιχείρηση έγινε έκδηλη στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ο μεν πρώτος συμμετείχε στην ομάδα των ηλεκτρολόγων μηχανικών που δημιούργησαν το ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο Aristurtle, ο δε δεύτερος ήταν μέλος της ομάδας Pandora Robotics. Αμφότεροι ήταν ανήσυχα πνεύματα και συχνά βρίσκονταν και συζητούσαν τις ιδέες τους, ενώ ψάχνονταν με διάφορες εφαρμογές. Η ιδέα για την Terra Robotics προέκυψε από μια πραγματική ανάγκη στην επιχείρηση της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κανδύλα στο Κιλκίς με καλλιέργειες αρωματικών φυτών. Η εμπειρία του πατέρα του με τη ζιζανιοκτονία, που ήταν μια κοστοβόρα, χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, με συνεχείς απαιτήσεις σε εργάτες, ήταν το έναυσμα. Κάπως έτσι οι δύο φίλοι σκέφτηκαν τη δημιουργία ενός αυτόνομου ρομπότ που θα μπορούσε να κάνει αγροτικές εργασίες.  Η Terra Robotics έφτασε με την ιδέα της στους πέντε φιναλίστ και βραβεύτηκε στον διαγωνισμό business plan John and Mary Pappajohn του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACΤ, ήταν στην δεκάδα των φιναλίστ στο Trophy-Τροφή Challenge του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, στην κατηγορία Agri-Tech, επελέγη από το NBG Business Seeds Accelerator Program στον 11ο σχετικό διαγωνισμό και συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε εφόδιο που θα την οδηγήσει στον τελικό της στόχο.


No comments:

Post a Comment