ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, March 27, 2021

Η πόλη του Υψηλάντη 

στο Μίσιγκαν (ΗΠΑ)

Πήρε το όνομά της προς τιμήν του Έλληνα αξιωματικού και αγωνιστή 

Δημητρίου, αδελφού του Αλεξάνδρου. Την ίδια ονομασία έχουν άλλες

 δύο πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

Από τον Σωτήρη Λέτσιο

Η Ελληνική Επανάσταση και τα κατορθώματα των πρωταγωνιστών της είχαν βρει ήδη από τις πρώτες στιγμές της μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που και αυτές με τη σειρά τους συμπλήρωναν στις αρχές του 1821 λίγα χρόνια ανεξάρτητου εθνικού βίου. Το ενδιαφέρον και η συμπάθεια των κατοίκων αυτής της αχανούς και πολλά υποσχόμενης χώρας δεν μετουσιώθηκαν μόνο στην έμπρακτη -μέσα από ποικίλες μορφές- υποστήριξη προς τον ελληνικό λαό, αλλά εκδηλώθηκαν και μέσα από την ονοματοδοσία των πόλεων. Τρανή απόδειξη, η πόλη Υψιλάντι (Ypsilanti Township ή αλλιώς Ypsi, όπως από πολλούς αποδίδεται εν συντομία), η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν, στο μεσοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Μάλιστα, προς τιμήν του Δημητρίου Υψηλάντη έχουν πάρει το όνομά τους και άλλες δύο πόλεις στις ΗΠΑ. Η μία ανήκει στην πολιτεία της Τζόρτζια και η άλλη βρίσκεται στη Βόρεια Ντακότα. Γι’ αυτές τις δύο τελευταίες πόλεις δεν υπάρχουν, δυστυχώς, περισσότερες πληροφορίες.

Στο σημείο που είναι χτισμένη η σύγχρονη και με αστικό χαρακτήρα πόλη Υψιλάντι έως τις αρχές του 19ου αιώνα δεν υπήρχαν οικισμοί. Η περιοχή αυτή εν μέσω παρθένας, άγριας βλάστησης αποτελούσε ένα αρχέγονο πέρασμα, το οποίο γνώριζαν μόνο οι ινδιάνικες φυλές και οι λιγοστοί κυνηγοί άγριων ζώων, όπως και εξερευνητές που διέρχονταν πλησίον του ποταμού Χιουρόν. Σταδιακά εγκαταστάθηκαν εκεί κάποιοι Γάλλοι εξερευνητές και εν συνεχεία το παράδειγμά τους μιμήθηκαν και άλλοι άποικοι. Το γεγονός αυτό οδήγησε έπειτα από μερικά χρόνια στην ίδρυση του πρώτου εμπορικού σταθμού.

Ήταν η χρονιά του 1809, όταν με πρωτοβουλία του Γκαμπριέλ Γκοντφρουά, ενός Γαλλοκαναδού εμπόρου γουναρικών από το Μόντρεαλ, αρχίζουν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια. Ο οικισμός σταδιακά επεκτείνεται και παίρνει τα χαρακτηριστικά χωριού το 1823, έπειτα από ενέργειες του Τόμας Γούντραφ, ταγματάρχη στον στρατό των ΗΠΑ. Ο οικισμός εκείνος ανήκε στη δικαιοδοσία της πολιτείας του Μίσιγκαν και ονομαζόταν «Το χωριό του Γούντραφ». Δύο χρόνια αργότερα, το 1825, τρεις άποικοι, ο Ογκαστ Γούντγουορντ, ο Τζον Στιούαρτ και ο Γουίλιαμ Χάργουντ, αποφάσισαν να συνενώσουν τις εκτάσεις που είχαν υπό την ιδιοκτησία τους, με σκοπό να δημιουργήσουν έναν νέο οικισμό. Έτσι, λοιπόν, άρχισε να αναπτύσσεται και μια δεύτερη κοινότητα, στη δυτική πλευρά του ποταμού, στην οποία δόθηκε η ονομασία Υψιλάντι προς τιμήν του Δημητρίου Υψηλάντη, του Ελληνα αξιωματικού, αγωνιστή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και αδελφού του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Το Γούντραφ μετονομάστηκε επίσης σε Υψιλάντι το 1829, με αποτέλεσμα και οι δύο οικισμοί να συνενωθούν υπό το όνομα αυτό και τον Ιούνιο του 1832 να αναγνωριστούν επισήμως ως χωριό. Τον Φεβρουάριο του 1858 το χωριό αναγνωρίστηκε ως πόλη με την ονομασία Ypsilanti (Υψιλάντι).

Ποια γεγονότα είχαν μεσολαβήσει και οδήγησαν ώστε να δοθεί το όνομα του Δημητρίου Υψηλάντη σε εκείνο τον οικισμό παραμένει έως τις ημέρες μας ένα γοητευτικό μυστήριο. Είναι γεγονός ότι με το που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση συγκροτήθηκαν και οι πρώτες φιλελληνικές επιτροπές στις ΗΠΑ, ενώ ο αγώνας των Ελλήνων κέρδιζε ημέρα με την ημέρα τον θαυμασμό και την υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών. Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, συμβάν ήταν και το γεγονός ότι από το 1822 η πόλη Νορθάμπτον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είχε μετονομαστεί σε Greek Τown («Πόλη των Ελλήνων»). Την ίδια περίοδο δύο νεότευκτες πόλεις δίνονται στην πολιτεία του Οχάιο και ονομάζονται Αθήνα και Μακεδονία.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης Υψιλάντι (www.cityofypsilanti.com), τόσο η Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και η δράση του μεγάλου στρατηγού Δημητρίου Υψηλάντη για την ελευθερία του ελληνικού έθνους αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για τον αμερικανικό λαό και ενέπνευσαν την αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν ώστε να δώσει το συγκεκριμένο όνομα στην πόλη.

Γίνεται αναφορά, επίσης, και στην ηρωική αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων στο Άργος απέναντι στον πολυάριθμο στρατό των αντιπάλων και στην τολμηρή διαφυγή μέσα από τις γραμμές του τουρκικού και του αιγυπτιακού στρατού. Επίσης, τονίζεται πόσο έντονο είναι το στοιχείο της ταύτισης ανάμεσα στους δύο λαούς, αφού τα γεγονότα του 1821 θυμίζουν στους πολίτες των ΗΠΑ και τον δικό τους αγώνα για την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία στα τέλη του 18ου αιώνα.

No comments:

Post a Comment