TUI υπό κατάρρευση ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός
- Advertisement -

Η γερμανική εταιρεία ταξιδιών και τουρισμού και ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα με την πανδημία του κορονοϊού. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 όταν η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορούσε σχετικό άρθρο με τίτλο «Μάχη για την TUI» στο οποίο παρουσίαζε τον ταξιδιωτικό κολοσσό υπό κατάρρευση γεγονός που φυσικά ενίσχυσε τις ανησυχίες πολλών Ελλήνων ξενοδόχων στους οποίους ο ταξιδιωτικός όμιλος οφείλει εκατομμύρια ευρώ.

τεράστιο πλήγμα με την πανδημία του κορονοϊού έχει υποστεί η TUI

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο της εφημερίδας«τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για την ταξιδιωτική εταιρεία TUI αυτή τη στιγμή (σ.σ. τον Δεκέμβριο) . Αφού προέκυψαν οι ελπίδες για πρόωρο τέλος στην κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες, οι επιχειρήσεις της εταιρείας έχουν σταματήσει πάλι στις περισσότερες χώρες λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ο κύκλος εργασιών της TUI κινείται προς το μηδέν, πολλά έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, γι’ αυτό ο όμιλος απειλείται να μείνει σύντομα χωρίς χρήματα . Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βοηθήσει την εταιρεία δύο φορές με δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλο ένα πακέτο βοήθειας βρίσκεται επίσης υπό διαπραγμάτευση, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητείται επίσης μια άμεση είσοδος του κράτους στην εταιρεία».

Η γερμανική εφημερίδα μάλιστα έγραφε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς νέα βοήθεια, η TUI απειλείται με κατάρρευση ως το Πάσχα (σ.σ. 2021), κάτι που θα προκαλούσε σοκ στον κλάδο και θα έθετε σε κίνδυνο πολλές από τις περίπου 70.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο».

τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για την ταξιδιωτική εταιρεία TUI

Η TUI ανέστειλε τις διακοπές στη Λαπωνία – Η μαγική εμπειρία ζωής… ακυρώνεται!

Παρόλα αυτά ταξιδιωτικός κολοσσός εξασφάλισε τότε νέο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά από συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες και την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το πρόσθετο χρηματοδοτικό πακέτο, μετά τα 2 προηγούμενα συνολικού ύψους 3 δισ. €, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβάνει και αύξηση κεφαλαίου περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιώματα εγγραφής και μετατρέψιμες ομολογίες 420 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Υποστήριξης.

Τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 48 καταστήματα σε ολόκληρη τη Βρετανία. Ο Όμιλος έχει ήδη κλείσει συνολικά 166 καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το κλείσιμο των καταστημάτων θα σημαίνει πρόσθετη εξοικονόμηση κόστους για την TUI, η οποία έχει βασιστεί σε κρατικές εγγυήσεις για να επιβιώσει από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας.

“Η ταξιδιωτική βιομηχανία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν και οι δύο άνευ προηγουμένου πίεση. Μπορούμε επομένως να επιβεβαιώσουμε ότι προτείνουμε το κλείσιμο 48 καταστημάτων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της TUI σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και η αργή διάθεση του εμβολίου στην ήπειρο, σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι.

Αυτό φέρνει τεράστιο προβληματισμό για την TUI, η οποία στην τελευταία ενημέρωσή της τον Φεβρουάριο του 2021 είχε ανακοινώσει πως είχε ήδη 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις για αυτό το καλοκαίρι.

Η TUI αναφέρει ότι 273 άτομα του προσωπικού της θα επηρεαστούν από το κλείσιμο, αλλά νέες ευκαιρίες θα προσφερθούν στα υπόλοιπα 314 καταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Για να ανταπεξέλθει στην πανδημία, η TUI ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα μειώσει 8.000 θέσεις εργασίας και το 30% του κόστους της.