ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, March 11, 2021

Καθώς συνεχίζουμε και αυτό το διάστημα να #ΜένουμεΑσφαλείς, η διαχειριστική ομάδα του Πολιτιστικού Ημερολογίου, επιλέγει και σας προτείνει ψηφιακές πολιτιστικές επιλογές, πολιτιστικές προτάσεις που διατίθενται online, προσαρμόζοντας την προσπάθεια προαγωγής του πολιτισμού και των τεχνών στις παρούσες συνθήκες.

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 
4 -14 Μαρτίου 2021
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, ένα συναρπαστικό αφιέρωμα και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους. Συνολικά 50 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Επίσης εγκαινιάζοντας το νέο τμήμα για podcast διοργανώνουμε workshops και μια ανοιχτή συζήτηση για το κοινό.

Το πρόγραμμα του MOMus «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε», που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, επιστρέφει με τον τέταρτο κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων! Οι δεκαπέντε, ανανεωμένες ως προς τη θεματολογία, τη δομή και τη στοχοθεσία τους συναντήσεις θα καλύψουν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, με υλικό από όλες τις Διευθύνσεις του MOMus, προτείνοντας πρωτότυπες καλλιτεχνικές διαδρομές μέχρι να συναντηθούμε ξανά στους αγαπημένους μας μουσειακούς χώρους.

Εικαστικό Κέντημα: Σπουδαίες προσωπικότητες
17 Μαρτίου 2021
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 

Στο εργαστήριο του Μαρτίου, θα εμπνευστούμε από το έργο «Μνημείο Ζαλόγγου» του Γεωργίου Ζογγολόπουλου, με αφορμή την επαναφορά στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ της οριζόντιας τομής της βάσης του γλυπτού. Σχεδιάζοντας τις γυναικείες μορφές χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες προσώπου, θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε στο κέντημά μας τις ανώνυμες ηρωίδες που με την αυτοθυσία και το θάρρος τους έγιναν πανανθρώπινα σύμβολα της ελευθερίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Μπετόβεν & Σκαλκώτας
14 Μαρτίου 2021
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις online συναυλίες της με έργα Μπετόβεν και Σκαλκώτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου, ενός εκ των πλέον χαρισματικών Ελλήνων μουσικών της γενιάς του. Σολίστ ο πολύπειρος βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής, με πλήθος εκτελέσεων έργων Ελλήνων συνθετών για βιολί στο ενεργητικό του και μία ιδιαιτέρως πλούσια σχετική δισκογραφία, που περιλαμβάνει και την ηχογράφηση με την Κ.Ο.Θ. και τον Σίμο Παπάνα του ‘Κοντσέρτου για 2 βιολιά και ορχήστρα’ του Νίκου Σκαλκώτα, το 2008, για τη BIS Records.
Αφιέρωμα στον Ennio Morricone
19 - 22 Μαρτίου 2021
Christmas Theater Online
 
Η αξεπέραστη κινηματογραφική μουσική του Ένιο Μορικόνε στην πιο «επικίνδυνη» συναυλία που έγινε ποτέ! Μια υπερπαραγωγή που δίκαια συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα αφιερώματα για τον μεγάλο συνθέτη! Στην συναυλία θα παρακολουθήσουμε μια μεγαλειώδη παρουσίαση των διάσημων έργων που έχει γράψει αξέχαστος συνθέτης για τις ταινίες: «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», «Κάποτε στην Αμερική», «Για μια Χούφτα Δολάρια», «Οι Μισητοί 8», «Ένας Εναντίον Δέκα», «Άδωξοι Μπάσταρδη», «Οι Αδιάφθοροι», «Η συμμορία των Σικελών» κ.α. Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Εθνική Χορωδία της Δανίας
Διεύθυνση ορχήστρας: Σάρα Χικς
ARACHNESOUND
Μάρτιος 2021
Ίδρυμα Ωνάση
 
Ενα μουσικο προτζεκτ που δημιουργηθηκε σε αναθεση της Στεγης του Ιδρυματος Ωναση, μια ακουστικη συλλογη που δημιουργησε η AGF, σε συνεργασια με Ελληνιδες sound artists, ερμηνευτριες, ερευνητριες και ποιητριες, μια animation ταινια απο τον Ανδρεα Καραουλανη που συνοδευει τη μουσικη, ενας υμνος στις Ελληνιδες ποιητριες απο την αρχαιοτητα μεχρι τις μερες μας. Ηχος και ενθυμηση στο "Arachnesound".

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη έχει και στο παρελθόν παρουσιάσει Φιλελληνικά τραγούδια. Τώρα με μια προσέγγιση πιο ολοκληρωμένη θα δοθούν πέντε συναυλίες με Φιλελληνική μουσική (4 με τραγούδια και μια για πιάνο). Τα τραγούδια ακολουθούν την λογική των τεσσάρων βασικών γλωσσών, στις οποίες γράφτηκαν. Οι συναυλίες, εκτός από το μουσικό και το ιστορικό τους ενδιαφέρον, αποτελούν ένα φόρο τιμής στους Φιλέλληνες κάθε εποχής και βέβαια, γίνονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.
Μαρινέλλα-Μάριος Φραγκούλης
22-23 & 29-30 Μαρτίου 2021
Christmas Theater Online

Η Μαρινέλλα και ο Μάριος Φραγκούλης, απότις 22 Μαρτίου 2021, δίνουν την χαρά και την δύναμη στο κοινό τους, με το μοναδικό τους ρεπερτόριο και την ασύγκριτη σκηνική τους ενέργεια.

Την Άνοιξη του 2021 θα τους απολαύσουμε στη σκηνή του ChristmasTheater,σε μιά πολύ ιδιαίτερη και μοναδική μουσική παράσταση με τραγούδια που αγάπησε η Ελλάδα και μουσικές που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Θα είναι μια σπάνια ευκαιρία να χειροκροτήσουμε τους δύο κορυφαίους ερμηνευτές μαζί στην μεγαλύτερη καλλιτεχνική συνάντηση της χρονιάς.
Zorzes Katris: Η Ελλάδα του Φωτός
25 Μαρτίου 2021
Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
 
Ο βραβευμένος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Zorzes Katris έρχεται στην μεγάλη σκηνή της αίθουσας «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» παρουσιάζοντας ένα οπτικοακουστικό θέαμα – αφιέρωμα για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, όπου ο μαγικός κόσμος της οθόνης και της επικής μουσικής, συνυφαίνουν τον ηρωισμό με την ανθρώπινη ελευθερία.
ΘΕΑΤΡΟ
Podcast "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου
Μάρτιος 2021
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
 
Ο σκηνικός μονόλογος "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος", του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Τάκη Χρυσικάκου. Πρόκειται για ένα απ’ τα πλέον γνωστά κι αγαπημένα κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, μια "εκ βαθέων" εξομολόγηση και μαζί έναν φόρο τιμής και μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα.
Στο έργο ακούγεται από παλαιότερη ηχογράφηση η φωνή του δημιουργού Γιάννη Ρίτσου καθώς κι η μουσική σύνθεση του Ludwig Van Beethoven "Moonlight sonata".
ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ
έως 15 Μαρτίου 2021
Θέατρο Πορεία
 
Ο Γιούγκερμαν, το εμβληματικό μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον εντελές και συναρπαστικό του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη, μετά από 2 χρόνια επιτυχίας και 70.000 θεατές επιστρέφει στην on demand πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία.
Έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Γιάννη Στάνκογλου και ένα θίασο 20 πρωταγωνιστών, σε μία σαγηνευτική παράσταση που τόσο αγαπήθηκε από το κοινό.
Ο "Αμερικάνος", η παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, επιστρέφει On Demand από 5 έως 14 Μαρτίου 2021 για περιορισμένο αριθμό προβολών.
Ο "Αμερικάνος" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής.
 "Ιστορία χωρίς όνομα" του Στέφανου Δάνδολου
έως 21 Μαρτίου 2021
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
 
Ο θυελλώδης έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, σε μια πολυκάμερη εγγραφή Hi Definition από τη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Με την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Γάκη, το βραβευμένο με τρία βραβεία κοινού βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου "Ιστορία χωρίς όνομα" (εκδ. Ψυχογιός), εξελίχθηκε σε μία παράσταση φαινόμενο μέσα από τη θεατρική διασκευή της Ανθής Φουντά και του Κώστα Γάκη. Παίζουν: Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας, Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού.
ΒΙΒΛΙΟ
Εξήντα χρόνια τρύγος...
Γιάννης Μπουτάρης
Εκδόσεις Πατάκη
 
Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστορεί την προδιαγεγραμμένη –λόγω οικογενειακής παράδοσης– ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιγράφει το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.
Σοφία Νικολαΐδου 
Εκδόσεις Μεταίχμιο


Ένα βιβλίο ντοκουμέντο: αληθινοί άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους και ζωντανεύουν μια χώρα και μια εποχή. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι στην οικογένειά τους που πήραν πτυχίο, το «χρυσό βραχιόλι», και άλλαξαν ζωή.
Ένα βιβλίο μαρτυριών που φωτίζει μοναδικά το εθνικό απωθημένο των Ελλήνων, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως εισιτήριο για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Οι Άθλοι του Ηρακλή
από 20 Μαρτίου 2021
Christmas Theater Online
 
Μια εντυπωσιακή παράσταση ετοιμάζεται φέτος στο μεγαλύτερο θέατρο της Αθήνας. Η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Κάρμεν Ρουγγέρη, η Χριστίνα Κουλουμπή και οι συνεργάτες τους έρχονται στο Christmas Theater για να μας παρουσιάσουν την παράσταση ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ.
Μια παράσταση για την δύναμη της θέλησης, γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες: Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.
Όλα είναι όπερα!
Μάρτιος 2021
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μαγνητοσκοπημένη προβολή
Πώς γίνεται άραγε μια απλή μπανιέρα να μετατρέπεται σε σκηνή θεάτρου; Και η κουρτίνα της σε μαγική αυλαία; Τι κρύβεται πίσω από αυτό το παράξενο σκηνικό; Από πού βγαίνει η μουσική που ακούμε; Ποιος τραγουδάει; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που μεταμορφώνουν τη μουσική σε μια ολόκληρη παράσταση που ζωντανεύει στη σκηνή;

Το πρότζεκτ, που εντάσσεται στον επιτυχημένο κύκλο Το Μέγαρο των παιδιών, βασίζεται σε μια ιδέα της Μιχαέλλας Χατζηαγγέλου, η οποία υπογράφει το κείμενο και τη δραματουργία. Την επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού έχει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Σοφία Τοπούζη.
Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο
Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο

28 Μαρτίου 2021
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν το μήνα μαζί είναι Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο των Γουίλιαμ Καμκγουάμπα και Μπράιαν Μίλερ.

Γι’ αυτή τη συνάντηση, 30 μέλη από 12 έως 16 ετών, δίνουν διαδικτυακό ραντεβού την Κυριακή 28 Μαρτίου, για να ανακαλύψουν κι άλλους κόσμους που περιμένουν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους αναγνώστες, δηλαδή εμάς.
Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο είναι μια αξιοθαύμαστη αληθινή ιστορία για την ανθρώπινη εφευρετικότητα και τη δύναμή της να ξεπεράσει τις αχαλίνωτες αντιξοότητες. Θα μας δώσει την αφορμή να γνωρίσουμε τη ζωή σε μια άλλη ήπειρο και σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, μιας και αφηγείται την περιπέτεια ενός εφήβου από την Αφρική που χρησιμοποιεί τους μοναδικούς πόρους που έχει στη διάθεσή του για να χτίσει έναν ανεμόμυλο και να ανυψώσει τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων της κοινότητάς του.
visit our website

No comments:

Post a Comment