Monday, October 30, 2023

Washington Post: Συμφώνησε το Ισραήλ για 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια 

καθημερινά στη Γάζα

Η συμφωνία εκτιμάται πως ήρθε μετά την παρέμβαση Μπάιντεν για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας

 

Στην αύξηση των φορτηγών που θα περνούν στη Γάζα για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια συμφώνησε το Ισραήλ, όπως αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Σημειώνεται ότι η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση ενώ ήδη χώρες της Δύσης έχουν στείλει εξοπλισμό στήριξης.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνίας του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις προχωρούν στη Γάζα, συμφωνήθηκε η είσοδος έως και 100 φορτηγών, σε καθημερινή βάση, στην εμπόλεμη ζώνη. 

Εκτιμάται, έτσι, ότι η συμφωνία έγινε ύστερα από από την παρέμβαση Μπάιντεν.

Περισσότερα από 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Κυριακή, σύμφωνα με το Associated Press. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι φορτηγών από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η βοήθεια είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες για να πάρουν αλεύρι και βασικά προϊόντα υγιεινής. Η αγωνία για την τύχη των αμάχων τόσο στις τάξεις των Ισραηλινών όσο και στων Παλαιστινιών είναι εμφανής στην παγκόσμια κοινότητα. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πριν από λίγες ημέρες, Ευρωπαίοι ζήτησαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός στη Γάζα. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει δε για τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Στην ανάγκη «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στάθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, με τρόπο ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε μέτρο που μπορεί προκειμένου να διακρίνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τους μαχητές της Χαμάς στη στρατιωτική επιχείρησή του στη Γάζα, δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

No comments:

Post a Comment