Saturday, July 30, 2022

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ: 2+1 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Λίνα Τσιρέκα

Γιατί το καλοκαίρι δεν θέλει μόνο θάλασσα - Πόσο θα σας κοστίσουν οι διακοπές σε τρεις ορεινούς προορισμούς τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, για τους περισσότερους με τα νησιά και τις παραλίες. Όμως φέτος για αλλαγή κάποιοι μπορούν να…πάρουν τα βουνά κάνοντας εναλλακτικές διακοπές. Άλλωστε η Ελλάδα μπορεί να φημίζεται για τις θάλασσες της αλλά δεν υστερεί καθόλου και στους ορεινούς προορισμούς! Πόσο μαγευτικό είναι να δροσίζεσαι μέσα στο κατακαλόκαιρο, να χαίρεσαι τη γαλήνια φύση και το καθαρό οξυγόνο, με τη ματιά σου να χάνεται μέσα στο πράσινο;

Στο βουνό των Κενταύρων

Το Πήλιο μπορεί να εξελιχθεί ως ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός καθώς διαθέτει και θάλασσα. Το βουνό των Κενταύρων, συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα, καθώς βρέχεται από τα νερά του Αιγαίου και διαθέτει μια σειρά από καταπληκτικές παράλιες. Χαρακτηριστική περίπτωση το Χόρτο, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου που βρίσκεται σε απόσταση 47 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον Βόλο. Κατάφυτες πλαγιές, πανέμορφα ακρογιάλια, γνήσια πηλιορείτικη φυσιογνωμία, ζεστή φιλοξενία. Στα λιμανάκια και στους γύρω όρμους του παραθαλάσσιου αυτού οικισμού, οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν σε καθαρά νερά.


Η παραλία στον οικισμό Χορευτό – εκεί που βρίσκεται και το ομώνυμο camping, ένα από τα διασημότερα glamping της Ελλάδας – αξίζει μια επίσκεψη. Ο Μυλοπόταμος με τα στρογγυλά μεγάλα βότσαλα μπορεί να αποτελέσει μια άλλη εναλλακτική για όσους επιθυμούν να κολυμπήσουν αλλά και ο Άγιος Ιωάννης συγκεντρώνει τους δικούς του θαυμαστές. Για όσους θέλουν να απολαύσουν το βουνό του Πηλίου τότε εκτός από τις δημοφιλείς Μακρινίτσα και Πορταριά, η Τσαγκαράδα, οι Μηλιές, η Βυζίτσα, ο Λάγκος αλλά και τα Χάνια θα τους αποζημιώσουν με την ομορφιά τους.

Στην Τσαγκαράδα σε μια ευρύχωρη πέτρινη κατοικία, που αποτελείται από δυο επίπεδα με ιδιωτική αυλή και θέα στο Αιγαίο η τιμή ανά διανυκτέρευση για τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου είναι στα 250 ευρώ.


Δεκαπέντε επισκέπτες μπορεί να φιλοξενήσει αρχοντικό στις Μηλιές, το οποίο είναι διακοσμημένο με παραδοσιακή τεχνοτροπία και διαθέτει επτά δωμάτια. Η τιμή ένα διανυκτέρευση είναι 420 ευρώ.


Νυμφαίο, η ορεινή αποκάλυψη

Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης (σύμφωνα με την UNESCO), βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός περικλείεται από δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Το Νυμφαίο (η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη) γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από το 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παλιά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, ενώ υπάρχουν φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Τα μονοπάτια στο δάσος της οξιάς, το mountain bike ή η ιππασία και μνημεία όπως το Σπίτι των Χρυσικών, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό όπου λειτουργεί Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας (το χωριό έχει παράδοση στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας από το 1650), το κάνουν ιδανικό προορισμό τόσο για τους φυσιολάτρες, όσο και για τους εραστές της παράδοσης και της ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάνοντας αναζήτησή σε πλατφόρμες εύρεσης καταλυμάτων, ο αριθμός τους για το Νυμφαίο εμφανίζεται περιορισμένος για τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Ενδεικτικό παράδειγμα του τι μπορεί να βρει κάνοντας αναζήτησή ένας ενδιαφερόμενος είναι το παράδειγμα του παρακάτω αρχοντικού.

Μέχρι δέκα επισκέπτες μπορεί να φιλοξενήσει ένα παλιό αρχοντικό του 18ου αιώνα στο Νυμφαίο με την τιμή ανά διανυκτέρευση να διαμορφώνεται στα 322 ευρώ.



Στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια

Από τις προτάσεις για ορεινό τουρισμό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα Ζαγοροχώρια. Αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι πολλές, όπως πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, κανό / καγιάκ, και mountain bike. Επιπλέον, στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊοδομάτη μπορεί ο επισκέπτης να κολυμπήσει ή απλά να απολαύσει τη βόλτα του δίπλα στο ποτάμι.

Τα σαρανταέξι χωριά, που συνθέτουν τα Ζαγοροχώρια, δεν εξαντλούνται σε μία μόνο επίσκεψη, οπότε οι διακοπές αν τα επιλέξετε θα είναι μοναδικές, γεμάτες από διαφορετικές εικόνες.

Ενδεικτικά πολυτελής βίλα που διαθέτει τρία υπνοδωμάτια στο χωριό Κήποι, ανά διανυκτέρευση κοστίζει 380 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται και πρωινό. 

Στο χωριό Δίλοφο, η τιμή deluxe δωματίου σε τετράστερο ξενοδοχείο, που περιλαμβάνει πρωινό, είναι στα 90 ευρώ.


No comments:

Post a Comment