Wednesday, February 24, 2021

Έλληνας μουσικός έστειλε μικρόφωνο στον πλανήτη Άρη

Ο Έλληνας μουσικός Ιάσων Αχιλλέας Μεζίλης κατασκεύασε ένα μικρόφωνο, το οποίο τώρα βρίσκεται στον Άρη για να καταγράψει τους ήχους του.


Πολλές είναι οι φορές που διαβάζουμε εγκωμιαστικά άρθρα για κάποιον Έλληνα ή Ελληνίδα που με τα κατορθώματά τους έγιναν διάσημοι κι η φήμη τους έφτασε μέχρι το εξωτερικό. Μια περηφάνεια τη νιώθουμε σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, όπως συνέβη και με τον Ιάσωνα Αχιλλέα Μεζίλη, ο οποίος κατασκεύασε ένα μικρόφωνο, προκειμένου να ηχογραφήσει όσα ακούγονται στον Άρη.

Ο Έλληνας μουσικός μάλιστα κατάφερε να τοποθετήσει το συγκεκριμένο μικρόφωνο στο Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στον κόκκινο πλανήτη πριν λίγες μέρες.

Μαζί με την ομάδα του διάλεξαν μια συσκευή μικροφώνου που είναι διαθέσιμη στην αγορά κι αφού έκαναν τις απαιτούμενες προσαρμογές στο σχεδιαστικό κομμάτι, την απέστειλαν στο Perseverance που έφτασε στον Άρη, μαζί με μια άλλη συσκευή καταγραφής ήχου που κατασκεύασαν Γάλλοι επιστήμονες.

Μιλώντας μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή του εξωτερικού ο Μεζίλης ανέφερε: «Το άλλο μικρόφωνο είναι κυρίως για επιστήμη, για να μελετήσει τους ήχους που κάνουν οι βράχοι όταν εκρήγνυνται, όταν τους χτυπάνε τα λέιζερ. Το δικό μας μικρόφωνο είναι πρωτίστως εκεί για να είναι cool. Είναι περισσότερο για να συναρπάσει και να εμπνεύσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη προσπάθεια καταγραφής ήχου στον Άρη. Το είχαν επιδιώξει οι Σοβιετικοί στις αρχές της δεκαετίας του '80 και η NASA το 1999 και το 2008 χωρίς όμως ευτυχές αποτέλεσμα.

Ευελπιστούμε ο Έλληνας μουσικός να τα καταφέρει, αλλά ό,τι κι αν συμβεί θα έχει μια υπέροχη ιστορία να διηγείται στους φίλους του.

No comments:

Post a Comment