ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, September 23, 2020

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV

Η μικρή βάρκα, φορτωμένη άτακτα με μπόγους που είχαν περίεργο σχήμα και ήταν δεμένοι με σχοινί, χόρευε στο θαλασσινό νερό. Ο άντρας, σκυφτός, ανέβηκε πάνω της αργά, και άπλωσε το χέρι του για να βοηθήσει την κόρη του. Ο άντρας έλυσε τον κάβο -δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο να ειπωθεί ή να γίνει- και το ταξίδι τους άρχισε. Δεν ήταν η αρχή μιας σύντομης διαδρομής για την παράδοση προμηθειών. Ήταν η αρχή ενός ταξιδιού χωρίς επιστροφή, με προορισμό το ξεκίνημα μιας καινούργιας ζωής. Μιας ζωής σε αποικία λεπρών. Της ζωής στη Σπιναλόγκα…

Ένα διεθνές best seller με περισσότερες από 2.000.000 πωλήσεις σε 25 χώρες... Μία εντυπωσιακή τηλεοπτική υπερπαραγωγή με πρωτοφανή προϋπολογισμό για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης, που αγγίζει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ... Και ένα στοίχημα που μένει να κερδηθεί...

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με το budget των καναλιών να μειώνεται δραστικά, το Mega κάνει κυριολεκτικά κίνηση ματ και επενδύει σε ένα project, που δεν φιλοδοξεί να κάνει απλώς τη διαφορά, αλλά να αφήσει εποχή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Στις 11 Οκτωβρίου, στις 21:50, οι Έλληνες τηλεθεατές θα σαλπάρουν για... Το Νησί.

Οι προετοιμασίες για να γίνει αυτή η σειρά πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Εδω και χρόνια για την ακρίβεια. Ήταν το 2007 όταν το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ κυκλοφόρησε στην χώρα μας, δύο ακριβώς χρόνια μετά την κυκλοφορία του στη Μεγάλη Βρετανία. Και ήταν η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, που συνέλαβε το όραμα για την μεταφορά του στη μικρή οθόνη.

Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι δυσκολίες αμέτρητες. Η παραγωγή τεράστια. Τα γυρίσματα πολύμηνα και στους φυσικούς χώρους. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής τηλεόρασης μία σειρά στήνεται με αμιγώς κινηματογραφικό τρόπο και με βάση τα διεθνή πρότυπα. Ίσως γιατί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ''Το Νησί'' θα ταξιδέψει πολύ σύντομα και στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε κανείς δεν είναι τόσο τρελός στις μέρες μας για να επενδύει τόσα λεφτά σε μία τόσο μικρή αγορά, όπως η Ελλάδα.

Το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου (με τη συνεργασία της Βικτόρια Χίσλοπ), πιστό στο ομώνυμο μυθιστόρημα, μας ταξιδεύει από την Πλάκα, ένα όμορφο ψαροχώρι της Κρήτης, μέχρι τη Σπιναλόγκα, το νησί των λεπρών. Η ιστορία ξεκινάει με το ταξίδι της νεαρής αρχαιολόγου, Αλέξις, στην Κρήτη, γεννέτειρα της μητέρας της. Και το παρελθόν ξυπνά...

Η ιστορία...

Πλάκα, 1939. Ο Γιώργης και η Ελένη έχουν μία ζηλευτή οικογένεια. Εκείνος, ψαράς, μεταφέρει με τη βάρκα του προμήθειες στους απομονωμένους κατοίκους της Σπιναλόγκας. Εκείνη, δασκάλα, διδάσκει τα παιδιά του χωριού. Ζουν ευτυχισμένοι με τις δύο κόρες τους. Όταν ξαφνικά θα χτυπήσει η αρρώστια... Η Ελένη προσβάλλεται από τη νόσο του Χάνσεν, γνωστή και ως λέπρα. Ο Γιώργης θα είναι αυτός που θα την μεταφέρει στη Σπιναλόγκα. 

Παρ' όλα αυτά η Ελένη δε χάνει την αισιοδοξία της. Συνεχίζει τα μαθήματα στα παιδιά της Σπιναλόγκας, ενώ οι συνατήσεις της με τον Γιώργη της δίνουν θάρρος να συνεχίσει. Η αγάπη είναι πάντα το φάρμακο...

Λίγα λόγια για τη Σπιναλόγκα

Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας, απέναντι από το χωριό Πλάκα. Άρχισε να οχυρώνεται το 1574, την περίοδο της Ενετοκρατίας και χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους το 1649, η Σπιναλόγκα έμεινε στα χέρια των Ενετών μέχρι το 1715. Στη συνέχεια, στο νησί διαμορφώνεται σταδιακά ένας οικισμός αμιγώς οθωμανικός. Κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας το φρούριο περιθωριοποιείται και χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας και απομόνωσης. Όμως, κατά το τέλος του 19ου αι., ο ρόλος του λιμανιού της Σπιναλόγκας αναβαθμίζεται καθώς αποκτά άδεια εξαγωγικού εμπορίου. Οι Τούρκοι φεύγουν από το νησί, όταν η Κρήτη ανακηρύχθηκε αυτόνομη το 1898. Η Σπιναλόγκα, από το 1903 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο, όπου οδηγήθηκαν εκεί όλοι οι λεπροί της Κρήτης που πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι σε μια περιοχή έξω από το Ηράκλειο. Αργότερα μεταφέρθηκαν και ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα. Τελικά, εγκαταλείφτηκε οριστικά, το 1957, όταν βρέθηκε η θεραπεία κατά της νόσου. Για αρκετά χρόνια έμεινε αναξιοποίητη αλλά σήμερα αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό μνημείο και τουριστικό αξιοθέατο.

No comments:

Post a Comment