Sunday, August 26, 2012

16 ΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ HDTV




Tο ιαπωνικό δίκτυο NHK επέδειξε το νέο φορμά σε μια γιγάντια οθόνη που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Panasonic
Tο ιαπωνικό δίκτυο NHK επέδειξε το νέο φορμά σε μια γιγάντια οθόνη που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Panasonic  


Τόκιο
H Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ ενέκρινε την τεχνολογία UHDTV για τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος, ένα πρότυπο που προσφέρει ανάλυση 7680 επί 4320 εικονοστοιχεία και προορίζεται όχι μόνο για τις τηλεοράσεις αλλά και για τους κινηματογράφους της επόμενης δεκαετίας.

Το UHDTV (Ultra High Definition Television) προσφέρει την ίδια ευκρίνεια με μια φωτογραφία 32 Megapixel, συγκριτικά με τα 2 Mpixel στο σημερινό φορμά HDTV (ανάλυση μέχρι 1920 επί 1080 εικονοστοιχεία).

Το νέο πρότυπο είναι γνωστό και ως 8K (επειδή προσφέρει οριζόντια ανάλυση σχεδόν 8.000 εικονοστοιχείων) ενώ το ιαπωνικό δίκτυο NHK από το οποίο αναπτύχθηκε προτιμά την ονομασία Super Hi-Vision.

Η NHK επέδειξε το νέο φορμά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου έστησε μια οθόνη με διαγώνιο 145 ίντσες (3,7 μέτρα), την οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με την Panasonic.

Το ιαπωνικό δίκτυο ελπίζει να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές μεταδόσεις το 2020, ωστόσο οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν ήδη παρουσιάσει μοντέλα που υποστηρίζουν μια παραλλαγή του UHDTV που ονομάζεται 4K και προσφέρει τη μισή ανάλυση, 840 επί 2160 εικονοστοιχεία.

Το φορμά 4Κ χρησιμοποιείται ήδη στις περισσότερες κάμερες ψηφιακού κινηματογράφου, στο μέλλον όμως οι αίθουσες θα χρησιμοποιούν το 8Κ.

Αυτή την εβδομάδα, η LG παρουσίασε μια τηλεόραση 4Κ των 84 ιντσών την οποία σχεδιάζει να λανσάρει στην τιμή των 22.000 δολαρίων. Η Sony και η JVC έχουν λανσάρει στο μεταξύ προτζέκτορες των 4K.

Εκτός από υψηλότερη ανάλυση, το UHDTV θα προσφέρει μεγαλύτερο βάθος χρώματος και ρυθμό ανανέωσης έως 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, συγκριτικά με 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο στις σημερινές μεταδόσεις HDTV.

Η NHK συνεργάζεται τώρα με τους κατασκευστές ηλεκτρονικών για να ξεπεράσει τις τεχνικές δυσκολίες, όπως την ανάγκη για ταχεία συμπίεση και αποσυμπίεση της εικόνας και τις αυξημένες απαιτήσεις αποθηκευτικού χώρου.

No comments:

Post a Comment