Wednesday, March 27, 2024

Μουσικό Φεστιβάλ με τη σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας





Ο νέος θεσμός έρχεται, όπως εξηγεί η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, καθώς είναι επιβεβλημένη η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να δίνονται ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς. 

«Είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι άνθρωποι ταλαντούχοι, με σπουδαίες δυνατότητες είτε πέφτουν σε ένα λήθαργο απραξίας, είτε παίρνουν μοιρολατρικά τον δρόμο για την Πρωτεύουσα για να βιοποριστούν αλλά και να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Εμείς – ως Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- τα τελευταία πέντε χρόνια επιχειρήσαμε να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο και παρουσιάσαμε αποκλειστικά πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν στο Φεστιβάλ Επταπυργίου αλλά και αλλού. Καλλιτέχνες, σε μεγάλο ποσοστό από την Περιφέρεια μας, αλλά και από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν την δουλειά τους, αλληλοεπίδρασαν και το πρόσημο ήταν πάντα θετικό.

 Τώρα έφτασε η ώρα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μουσικών βορείου Ελλάδος να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Το #SKGlive! Music Fest είναι ένα ανοιχτό Φεστιβάλ ευκαιριών, είναι ένα βήμα μπροστά για να ξεφύγουμε από την παθογένεια τόσων ετών. Όλη μας η προσπάθεια, όλη η αγωνία είναι να αλλάξει κάτι και να μην πρόκειται για μια απλή εμφάνιση. Θα είναι μια γιορτή της πόλης μας, με 135 καλλιτέχνες, με νέες δημιουργίες και φρέσκο ήχο. Έχουμε προσκαλέσει εντεταλμένους πολιτισμού και Αντιδημάρχους από όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να παρακολουθήσουν τις 4 ημέρες των συναυλιών και ευελπιστούμε να εντυπωσιαστούν από τις συμμετοχές και να ακολουθήσουν προτάσεις συνεργασίας με τα σχήματα το καλοκαίρι και όχι μόνο. Αυτή θα είναι η επιτυχία του Φεστιβάλ. Να λάβουν τα 28 σχήματα προτάσεις συνεργασίας και να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε πόλεις της Περιφέρειας μας», λέει χαρακτηριστικά η κ. Μυκωνίου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συλλόγου Μουσικών βορείου Ελλάδος και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος ΣΜΒΕ Δημήτρης Ζερβουδάκης τονίζει ότι η συλλογική προσπάθεια η οποία δείχνει να είναι σε εξέλιξη αλλά και στη σωστή κατεύθυνση, επιβάλλεται να γίνει θεσμός. «Οι λιγοστοί φορείς της πόλης μας αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν την δυνατότητα να παράγουν Πολιτισμό, οφείλουν επιτέλους να αξιοποιήσουν το καλλιτεχνικό μας δυναμικό, όχι μέσα από μια τοπικιστική προσέγγιση. Κάθε άλλο. Οφείλουμε όλοι μαζί μέσα από μια ουσιαστική και έντιμη συνέργεια, να στηρίξουμε αυτό το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό να παραμείνει στον τόπο του, στην προσπάθειά του να ολοκληρωθεί καλλιτεχνικά».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ο ΣΜΒΕ εδώ και 6 χρόνια κατέθεσε μνημόνιο συνεργασίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό την αναθέρμανση της εργασίας στον πολύπαθο κλάδο μας. Μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε σχεδόν καθολικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Ωστόσο και από την τότε απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη αλλά και στην συνέχεια, από την διοίκηση Ζέρβα, οι προσπάθειές μας αυτές έμειναν στις «καλένδες». Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο σήμερα συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια, αντιλαμβανόμενοι μια ακτίνα φωτός. Για εμάς είναι αυτονόητο να στηρίξουμε και να “ελέγξουμε” την δημοκρατική δομή της προσπάθειας, προκειμένου να μην δημιουργηθούν εκ νέου τα όποια ελλείμματα Δημοκρατίας».


Παράλληλα ο κ. Ζερβουδάκης τονίζει: «Δεν επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν σε αυτήν την διαδρομή, σεβόμενοι αρχικά την επαγγελματική ιδιότητα, όλων όσων αρχικά ασχολούνται με τον Πολιτισμό. Το ζήτημα το οποίο όμως είναι μείζονος σημασίας για εμάς, είναι ακριβώς η αναδιανομή του παραγόμενου προϊόντος. Στη συνέχεια η εκπόρευσή του από την εργασιακή μας συλλογικότητα η οποία έφτασε αισίως τα 102 χρόνια ζωής και προσφοράς στον τόπο μας. Τα κενά που δημιουργούνται από την μη ενασχόληση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για λόγους συμφέροντος, ΝΑΙ μπορούμε να τα καλύψουμε μια χαρά». Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΣΜΒΕ συνεργάζεται με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Δυστυχώς δεν είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έγιναν όμως ουσιαστικά και στέρεα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΜΒΕ.

Στο Ολύμπιον, κατά τη διάρκεια του 4ήμερου φεστιβάλ, θα πάρουν μέρος 28 σχήματα από τα 165 που δήλωσαν συμμετοχή. Η επιλογή της επιτροπής δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία καθώς όλες οι συμμετοχές ήταν πολύ αξιόλογες. Τα μέλη της επιτροπής (αλφαβητικά) είναι: 

Γιώργος Ανδρέου, Μουσικοσυνθέτης – Συγγραφέας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Μαίρη Δούτση, Τραγουδίστρια – Γενική Γραμματέας του Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Τραγουδοποιός, Πρόεδρος του Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (χωρίς ψήφο),Γιώργος Καζαντζής, Συνθέτης, Αθανάσιος Κολαλάς, Εικαστικός – Σκηνοθέτης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ, Νίκος Μοσχόπουλος, Ραδιοφωνικός παραγωγός – εκπαιδευτικός, Άννα Μυκωνίου, Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πρόεδρος – Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Πραντσίδης, Διοργάνωση συναυλιών-Δισκογραφικές Παραγωγές, Σπύρος Ρασσιάς, Μουσικός- Ενορχηστρωτής, Αλέξανδρος Σαλαμές, Επιχειρηματίας -Δημοσιογράφος – Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου διοργανωτών Πολιτιστικών εκδηλώσεων.


No comments:

Post a Comment