Καστοριά – Ραγκουτσάρια:
Σε ρυθμούς καρναβαλιού – Πληρότητες στο 95%
Φέτος, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, με την τουριστική κίνηση να καταγράφει ανοδική πορεία και τον κόσμο, παρά την ακρίβεια και το ενεργειακό, να έχει διάθεση για έξοδο και διασκέδαση.
ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού δήμου Καστοριάς Σάκης
Ρήμος ανέφερε πως τις ημέρες της εορταστικής περιόδου, η Καστοριά
είχε πολύ κίνηση, «τουλάχιστον τις τελευταίες 20 – 25 μέρες η πόλη
κατακλύζεται από τουρίστες και μάλιστα ξεπεράσαμε τα νούμερα της
αντίστοιχης περιόδου του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ». Η ίδια
εικόνα θα συνεχιστεί, όπως δήλωσε ο κ. Ρήμος, μέχρι και την Κυριακή
8 Ιανουαρίου, με αφορμή τα Ραγκουτσάρια, που ντόπιοι και επισκέπτες
τα περιμένουν με μεγάλη χαρά, ενώ από σήμερα, Τρίτη 3 Ιανουαρίου,
η πόλη θα στολιστεί αποκριάτικα, μπαίνοντας στο κλίμα του εθίμου.
Στο 95% οι πληρότητες για τα Ραγκουτσάρια
Υψηλές πληρότητες για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία της Καστοριάς και ενώ παρατηρήθηκαν και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, σε ένα ποσοστό αναπληρώθηκαν από νέες κρατήσεις. Βασική αιτία των ακυρώσεων όπως δήλωσε ο Σιδέρης Σμαρόπουλος πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς ήταν ο κορονοϊός.
Σ’ ότι αφορά το τριήμερο για τα Ραγκουτσάρια, «η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη που φτάνει και το 95%» δηλώνει ο κ. Σμαρόπουλος.
Να σημειώσουμε, ότι για αυτές τις ημέρες, και λόγω της αυξημένης ζήτησης, το καράβι «ΟΛΥΜΠΙΑ» θα πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια στην όμορφη λίμνη της Καστοριάς. Σημεία εκκίνησης η προβλήτα της Βόρειας Παραλίας και η Νότια Παραλία. Ώρες αναχώρησης Τρίτη 3, Τετάρτη 4, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, Σάββατο 7 και Κυριακή 8/01 11.00 και 15.00 από Βόρεια Παραλία, 12.00 και 16.00 από Νότια Παραλία. Παρασκευή 6/01 αναχώρηση 15.00 από Βόρεια Παραλία και 16.00 από Νότια.
Οι εκδηλώσεις
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς «Μαγική Λιμνοπολιτεία 8 με 8» και οι οποίες ολοκληρώνονται την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ημέρα παρέλασης για τα Ραγκουτσάρια. Συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών στο θεματικό πάρκο «Μαγική Λιμνοπολιτεία» στις 18.00, με τίτλο «Μια απίθανη Πρωτοχρονιά».
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, επίσης στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» (ώρα 12.00 μ.μ.) θα έχει διαδραστικό πρόγραμμα με τον ανιματέρ-κλόουν Λένιο Καραμελένιο σ’ ένα θεαματικό Bubble Show ενώ στις 17.00 θα ακολουθήσει παιδικό καρναβαλικό πάρτι.
Γιορτή Φασολάδας διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απόζαρι στην ομώνυμη πλατεία, ώρα 11:00 π.μ. Η Μουσική πατινάδα θα διοργανωθεί από τον Καρναβαλικό Σύλλογο «Τα Καστοριανά Μπουλούκια». Τοποθεσίες εκκίνησης: 1ο μπουλούκι εμπορικό κέντρο, 2ο μπουλούκι πλατεία Ειρήνης, 3ο μπουλούκι Νότια παραλία (στο ύψος Μ. Αλεξάνδρου & Ορέστου) με κατεύθυνση τον αύλειο χώρο του Δημοτικού Μεγάρου και στη συνέχεια μέσω της οδού Μητροπόλεως την πλατεία Ομονοίας. Κοινή ώρα εκκίνησης 19:30.
Επίσης, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, θα γίνει και το 7ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής στην πλατεία Παναγίας Κουμπελίδικης (Ιστορικό κέντρο Καστοριάς) από τον «Σύλλογο Τσαρσί».
Ανήμερα των Θεοφανείων, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ξεκινούν επίσημα τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια, τα οποία θα έχουν αντιπολεμικό χαρακτήρα, μεταφέροντας το μήνυμα «Κάντε Ραγκουτσάρια, όχι πόλεμο».
Κατά τη διάρκεια του εθίμου, μπουλούκια καρναβαλιστών θα τριγυρνούν στους δρόμους της πόλης, χορεύοντας, τραγουδώντας, ξεφαντώνοντας με τη συνοδεία χάλκινων και όχι μόνο. Το ίδιο σκηνικό θα επικρατεί και το Σάββατο 7 Ιανουαρίου (Αϊ Γιαννιού).
Επίσης, τα Θεοφάνεια, θα έχει «Σουαρέ Ραγκουτσαριών» από το μπουλούκι «Μπέτσκες Company» στην περιοχή Κούνιες – Νότια Παραλία, ώρα 14:00, ενώ το έθιμο των τσιγαρίδων θα αναβιώσει στην Κοινότητα Βασιλειάδας, ώρα 11:00 π.μ.
Του Αϊ Γιαννιού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νταηλάκη «Η Πρόοδος» διοργανώνει γιορτή τσιγαρίδας, στο πολιτιστικό κέντρο Νταηλάκη, ώρα 16:00, ενώ στην κοινότητα Τοιχιού θα πραγματοποιηθεί παρέλαση καρναβαλιστών (αφετηρία: πολιτιστικό κέντρο, τερματισμός: πλατεία Κοινότητας), ώρα έναρξης 14:00.
Η Πατερίτσα
Το έθιμο κορυφώνεται την τρίτη μέρα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, με την Πατερίτσα – την παρέλαση των καρναβαλιστών- με τη συμμετοχή άνω των τριάντα και πλέον «μπουλουκιών» – ομάδων καρναβαλιστών-, σκορπίζοντας κέφι στους κεντρικούς δρόμους, τα σοκάκια, τις πλατείες της Καστοριάς.
Η Πατερίτσα είναι ένα είδος μαγκούρας που χρησιμοποιούσαν για στήριγμα, κυρίως όμως για μέσο άμυνας ιδιαίτερα από τα γυναικεία μπουλούκια. Ήταν καθολική η χρήση της Πατερίτσας, τόσο ώστε να γίνει το κυρίαρχο στοιχείο της ημέρας και να δώσει το όνομά της στην τελευταία ημέρα του καρναβαλιού.
Με αφετηρία τον αύλειο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, στις 14.00, θα ξεκινήσει η Παρέλαση, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν τουλάχιστον 3.000 καρναβαλιστές καθώς και άρματα, όπου μέσω της οδού Μητροπόλεως, θα φτάσουν στην πλατεία Ομονοίας, με κατάληξη στην πλατεία Αφοί Εμμανουήλ, στη συνοικία Ντολτσό.
Το παραδοσιακό έθιμο
Έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Ελληνικούς χρόνους, συνθέτοντας το ιδιότυπο και πολύμορφο Καστοριανό καρναβάλι. Προσωπιδοφόροι τυλιγμένοι με δέρματα ζώων απεικόνιζαν τους καρναβαλιστές με τη συνοδεία καλόηχων μουσικών οργάνων (γκάιντες, ζουρνάδες κ.ά.), περιέπαιζαν με τον κόσμο και ζητούσαν χρήματα και δώρα όπως κρασί, γλυκά, κάστανα κ.ά.
Μετέπειτα, ντυμένοι με ντόπιο σαγιάκι, αντερί και στόφα και με τη συνοδεία χάλκινων (κορνέτα, τρομπέτα, κλαρίνο) γύριζαν στα σπίτια και σύμφωνα με το έθιμο μάζευαν δώρα. «Ρόγες» συνήθιζαν να λένε τα δώρα που δίνονταν στους καρναβαλιστές. Λέξη που προέρχεται από το λατινικό «Roges», συνώνυμο της λέξης «Rogacaria», δηλαδή εκείνοι που ζητιάνευαν και έπαιρναν δώρα. Έτσι προέκυψε η ονομασία Ραγκουτσάρια, τα Καστοριανά καρναβάλια τα οποία έμειναν γνωστά στην ιστορία του καρναβαλιού στην πόλη και γιορτάζονται με πολύ κέφι.
NTEΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
No comments:
Post a Comment