Ανήμερα των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα επικρατεί το έθιμο με το πέταγμα του σταυρού και την ίδια μέρα συνηθίζεται να τρώμε ψάρι. Τα παρακάτω αγαπημένα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της πόλης, λοιπόν, θα μας περιμένουν τα Θεοφάνεια, προκειμένου να μας σερβίρουν νηστίσιμους, θαλασσινούς μεζέδες.
Ελληνικό
Στρατηγού Καλλάρη 9, Θεσσαλονίκη
Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να θυμίζει έντονα παντοπωλείο παλιάς εποχής. Η παρεΐστικη ατμόσφαιρα, η προσεγμένη διακόσμηση που προσδίδει ζωντάνια και κέφι, αλλά και η άμεση εξυπηρέτηση κυριαρχούν και συνθέτουν ένα ακόμη πετυχημένο concept του Ομίλου Τζερμιά, που δραστηριοποιείται στη μαζική εστίαση από τις αρχές της δεκαετίες του ’90.
Οι άνθρωποι του Ελληνικού επί έντεκα συναπτά έτη, δημιουργούν για όλους εμάς, εκλεκτά πιάτα από πρώτης ποιότητας ύλες και αγνών υλικών, ώστε να έχουμε πάνω στο τραπέζι μας, κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε, αυθεντικές γεύσεις. Γεύσεις που δημιουργούνται με πολλή αγάπη, μεράκι και όρεξη!
Γενικότερα, ό,τι μπαίνει στο τραπέζι μοιράζεται από όλους για να δοκιμάζει ο καθένας όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις, παντρεύοντας το ποτό (τσίπουρο, ούζο, μπύρα, κρασί) με τον ανάλογο μεζέ που ταιριάζει στο καθένα. Οι ετικέτες τσίπουρου και ούζου που θα βρεις στον κατάλογο, θα σε εντυπωσιάσουν. Πραγματικά, είναι πάρα πολλές!
Στα θαλασσινά το must-eat είναι το κριθαρότο θαλασσινών με παλαιωμένη γραβιέρα, τα φημισμένα μύδια Ολυμπιάδος, ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία αλίπαστων. Καθημερινά μπορείς να ενημερωθείς και για τα φρέσκα ψάρια που θα διαθέτουν.
Grec
Αιγύπτου 21, Λαδάδικα
Σε ένα όμορφο, προσεγμένο περιβάλλον που μοιάζει με παντοπωλείο, το «Grec» ταξιδεύει τους πελάτες του σε αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη ένα επιτυχημένο concept του Ομίλου Τζερμιά. Ο ιδιοκτήτης, Μανώλης Τζερμιάς που έχει εμπειρία στη μαζική εστίαση από τις αρχές του ’90 έχει δίπλα του την οικογένεια του και καλούς συνεργάτες που συνθέτουν μαζί αυτή την επιτυχία. Συγκεκριμένα, ασχολείται με την εστίαση από το 1994 όπου και ξεκίνησε με το κατάστημα «Ντουνιάς» στην Κατούνη, το οποίο είχε τα ίδια στοιχεία με το σημερινό Grec.
Το Grec θα το βρεις σε μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, τα Λαδάδικα. Είναι ένα παραδοσιακό εστιατόριο με ρεμπέτικα ακούσματα, που από την αρχή της λειτουργίας του αποτέλεσε για τους ίδιους ένας χώρος διασκέδασης και ως γνώστες της ελληνικής κουζίνας, συνδυάστηκε με το ποιοτικό φαγητό.
Όπως μας περιέγραψε ο κ. Τζερμιάς, η φιλοσοφία του Grec είναι έχει κατά βάση το ποτό που συνδυάζεται με το ανάλογο φαγητό. Δηλαδή αναλόγως τι θα επιλέξει ο πελάτης, έχουν συνοδευτικό το φαγητό με το ποτό και καλύπτουν όλο το φάσμα. Στον κατάλογο υπάρχουν μεζέδες ούζου, ρετσίνας, μπύρας και κρασιού. Το μενού περιλαμβάνει αρκετά ορεκτικά, τηγανιές, επιλογές κρέατος στη σχάρα αλλά και θαλασσινά. Οι πρώτες ύλες είναι πάντα φρέσκιες όπως το κρέας και το ψάρι.
Κρίταμος
Τυρολόης 38, Τούμπα
Ένας φιλόξενος χώρος, όπου το μεσημέρι σερβίρει ποικίλιες μεζέδων με το τσιπουράκι ή το ουζάκι, που κάθε φορά που το ανανεώνετε, έρχονται στο τραπέζι και διαφορετικά πιατάκια. Έτσι, οι γεύσεις εναλλάσσονται και μπορείτε να δοκιμάσετε δείγματα της δημιουργικότητας του “Κρίταμου”. Άλλωστε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του μενού είναι ότι ανάλογα με τα υλικά της εποχής και τις φρέσκες επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες στην τοπική αγορά προστίθενται και προτάσεις ημέρας και αυξάνεται η ποικιλία.
Και όλα αυτά με τη δημιουργική ματιά των ιδιοκτητών που μπορούν να συνδυάσουν τα υλικά τους με διαφορετικούς τρόπους και να μη μένουν στα συνηθισμένα. Για εμάς, αυτό ήταν ένα κίνητρο όχι απλώς για να επισκεφθούμε τον “Κρίταμο” αλλά και για να επανέλθουμε. Στοιχηματίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και σε εσάς.
Ουζερί Λόλα
Αγαπηνού 10 με Εγνατία 150
Απέναντι από την Καμάρα, το Ουζερί Λόλα, στο στενάκι της Αγαπηνού, ετοιμάζει νόστιμα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά και μεζεδάκια που κάνουν τις συναντήσεις της παρέας πιο γευστικές.
Το κριθαρώτο με γαρίδες και πέστο βασιλικού, σβησμένο με μπύρα και η δημοφιλής Πίτα «Αντόνιο» από ποντιακό φύλλο με λαχανικά και τυριά στη σχάρα είναι δύο από τις must προτάσεις. Ένας χώρος φιλικός με τους ανθρώπους εδώ να ευχαριστιούνται να σας φροντίζουν. Πλέον έχει και τραπεζάκια έξω, στην απέναντι πλευρά, πίσω από τον Ναό της Υπαπαντής.
Τρεις κι Εξήντα
Κατάστημα Καλαμαριάς: Ιμέρας 2, Καλαμαριά
Κατάστημα Κέντρου: Αγίας Θεοδώρας 7
Κατάστημα Τούμπας: Μικράς Ασίας 5-7
Το πρώτο κατάστημα «Τρεις κι Εξήντα» άνοιξε στην Καλαμαριά το καλοκαίρι του 2013 με τη φήμη του να απλώνεται σ’ ολόκληρη την πόλη. H συνταγή της επιτυχίας απλή. Άριστη ποιότητα πρώτων υλών, προσεγμένο σερβίρισμα, ταχύτητα, επαγγελματισμός και υποδειγματική σχέση ποιότητας-τιμής. Το όνομά του, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο. Περισσότερα από 20 πιάτα κοστίζουν όσα αυτό λέει. Πλέον, έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στην καρδιά και το μυαλό μας και όχι άδικα.
Εκτός από τις αμέτρητες γευστικές επιλογές το «Τρεις κι εξήντα» το εμπιστεύεσαι και για την πλούσια και πάντα ενημερωμένη κάβα του. Οι εβδομήντα ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο που θα βρεις εκεί εξάλλου, προδίδουν τη σημαντική θέση που παίζουν τα αποστάγματα στο menu του.
Mezen
Ρογκότη 3, κέντρο
Από την έναρξη λειτουργίας του το Μεζέν έχει χαρακτηριστεί ως ο ναός των αποσταγμάτων , τόσο λόγω της ποικιλίας και της ποιότητας των αποσταγμάτων του, όσο λόγω της ατμόσφαιρας και της ενέργειας που αποπνέει ο χώρος. Στο Μεζέν θα ζήσεις την αυθεντική διασκέδαση: νόστιμοι μεζέδες, τσίπουρο και καλή παρέα.
Το Μεζέν έχει πάρει το όνομά του από το λογοπαίγνιο της κατάστασης διαλογισμού κατά την κατανάλωση αποσταγμάτων και των συνοδευτικών μεζέδων αυτών. Η πολύωρη λειτουργία του επιτρέπει στους εραστές των ελληνικών αποσταγμάτων με κορυφαίο το τσίπουρο να διαλογίζονται μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ.
Ουζερί του Καβούρη
Μητροπολίτου Καλλίδου 71, Καλαμαριά
Από το 1990 με αγάπη και μεράκι, σε ένα φιλόξενο και γραφικό χώρο, επιλέγει να σας προσφέρουμε ό,τι καλύτερο και φρέσκο υπάρχει από την θαλασσινή κουζίνα. Μέλημα του η γνήσια εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των αληθινών καλοφαγάδων.
Εδώ θα βρείτε τα πιο φρέσκα θαλασσινά καθημερινά και σε εξαιρετικές τιμές.
Ουζερί Αγορά
Καποδιστρίου 5, κέντρο
Εδώ και πάνω από 20 χρόνια το ουζερί «Αγορά», δεν είναι μόνο ονομαστό για τα εκλεκτά ολόφρεσκα, με προέλευση τη μάνα Μυτιλήνη υλικά- πιάτα του, αλλά και για την εκλεκτή πελατεία του, που αποτελείται από τα πιο γνωστά πρόσωπα και ονόματα της πόλης ή των επισκεπτών της πάντα υπό την καθοδήγηση με έμπνευση, δημιουργικότητα και με μεράκι του κ. Χρήστου Χατζηδιάκου.
Πέρα από τις δύο σάλες με τραπεζοκαθίσματα, πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας χώρος με μπαρ, όπου μπορείτε να απολαύσετε ουζομεζέδες και ουζάκι ή κρασί. Επιλογές σε ψάρια, κρεατικά, της ώρας και μαγειρευτά.
Καφενείο Πύργος
Στρατηγού Τσιρογιάννη 3, κέντρο
Αποτελεί το παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο με σήμα κατατεθέν της πόλης, τον Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό. Άνοιξε το 1975 και είναι το μοναδικό κομμάτι της πλατείας Τσιρογιάννη που έχει μείνει ατόφιο στον χρόνο με ελάχιστες παρεμβάσεις. Το κατώφλι του έχει περάσει πολλοί διάσημοι.
Εδώ μπορείς να απολαύσεις από το πρωί ελληνικό παραδοσιακό καφέ και όσο μεσημεριάζει να απολαύσεις το τσίπουρο ή το κρασί σου με τη συνοδεία νόστιμων και εκλεκτών μεζέδων. Αποτελεί επίσης και τόπο συνάντησης για τάβλι χαρτιά, ποδοσφαιρική αλλά και πολιτική συζήτηση.
No comments:
Post a Comment