ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, June 9, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN

SWEET AND GENTLE (Melo dijo adela).  #112


Κουβανέζικο τραγούδι του Otilio del Portal (Nazario Otilio Portal Monterey) που με αγγλικούς στίχους του George Thorn έγινε “Sweet and gentle” το 1955 και μεγάλη επιτυχία τόσο για τον Alan Dale όσο και για την Georgia Gibbs. Από τις καλύτερες εκτελέσεις είναι αυτή των Ames Brothers που προτίμησαν τους ισπανικούς στίχους. Την σύνθεση ηχογράφησαν, επίσης, οι: Eartha Kitt, Stanley Black, Xavier Cugat, Ben E. King, Hugo Montenegro, Cliff Richard, Edmundo Ros, Don Swan, Norrie Paramor, κ.α


SWEETHEART  FROM  VENEZUELA.  #113

Στο χρυσό άλμπουμ του 1961 “Jump up calypso” o Harry Belafonte σε πλήρη φωνητική ωριμότητα και με πολύ κέφι τραγουδά “Sweetheart from Venezuela”.
Για την “Venezuela” είχε μιλήσει για πρώτη φορά το 1956 – ήταν η β’ όψη του δίσκου 45 στροφών “Mary’s boy child”. Στο “Sweetheart from Venezuela” είναι μαζί του η σπουδαία Νοτιοαφρικάνα τραγουδίστρια Miriam Makeba, που έγινε γνωστή από το “Pata Pata”.
To “Sweetheart from Venezuela” συνέθεσε ο Alexander Fitzroy, γνωστός και ως “Lord Melody” σε στίχους Bob Gordon. Ακούγεται στην ταινία του 1988 “Beetle juice” από τον Harry Belafonte. Η μεγαλύτερη επιτυχία συνάντησε τον Fitzroy όταν ο Belafonte ηχογράφησε τις δημιουργίες του “Mama look a boo boo”, “Juanita”. Αργότερα συνέθεσε την παγκόσμια επιτυχία “Shame and scandal in the family” (1962). O Alexander Fitzroy (1926-88) γεννήθηκε στο San Fernando της Trinidad

TABOO.  #114


Μακρινή, ανεψιά (άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν ξαδέρφη του) του Ernesto Lecuona είναι η επίσης Κουβανή συνθέτης – στιχουργός Marguerita ή Margarita Lecuona (1910-81) που έγραψε το “Taboo”. Το 1941 τους αγγλικούς στίχους πρόσθεσε ο S.K. (ή Bob) Russell.
Η λέξη Taboo (ή “Tabu”) έγινε γνωστή από την ταινία με τον ίδιο τίτλο του F.W. Murnau (1930). Η ταινία γυρίστηκε στην Ταϊτή και ήταν, για πολλούς Αμερικάνους, η πρώτη τους εντύπωση από το νότιο Ειρηνικό.
Το “Taboo” ηχογράφησαν οι Chet Baker, Ray Barretto, Les Baxter, Booker T & The MG’s, Charlie Byrd, Larry Clinton, Martin Denny, Xavier Cugat, Sam Donahue, Connie Francis, Ted Heath, Harry James, Stan Kenton, Arthur Lyman, Tony Martin, Perez Prado, Edmundo Ros, Art Tatum, Caterina Valente, Ventures, κ.α.
Ακούγεται στις ταινίες “Knippendorf’s tribe” (1998), “Filme de amor” (2003).
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment