Βίλα Ιόλα: Στην τελική ευθεία η αξιοποίησή της -Σαπίζει η μυθική, μαρμάρινη έπαυλη στην Αγία Παρασκευή
Από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων πρόκειται να περάσει την Πέμπτη το έργο για την αποκατάσταση της Βίλας Ιόλα.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται ακόμα ένα βήμα στη σύνθετη διαδικασία αδειοδότησης και εγκρίσεων για το ιστορικό διατηρητέο μνημείο στην Αγία Παρασκευή, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και ρημάζει εδώ και δεκαετίες.
Η αποκατάσταση της βίλας Ιόλα έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Αύριο Πέμπτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα κυρίως για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου της οικίας Ιόλα σε εκθεσιακό χώρο και κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, θα συζητηθεί και η μελέτη αποκατάστασης για τη «δημιουργική επανάχρηση» του ακινήτου , την οποία προωθεί ο δήμος Αγίας Παρασκευής με χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η πρώην πρώην κατοικία του μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, 31 χρόνια μετά το θάνατό του, ήταν προ διετίας στα 12 πρώτα ανενεργά, εμβληματικά δημοτικά κτίρια τα οποία εντάσσονται στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).
Λίγο πριν πεθάνει η επιθυμία του Ιόλα να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά του και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του χάθηκε. Το 1984, δωρίζει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 47 έργα σύγχρονης τέχνης από την προσωπική του συλλογή
Σήμερα τα έργα της συλλογής του έχουν κλαπεί και η έπαυλη Ιόλα στην Αγία Παρασκευή έχει εικόνα βανδαλισμού και αποτελεί «καμβά» για γκράφιτι.
Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τους μεγαλύτερους αστέρες του διεθνούς τζετ σετ. Η μυθική μαρμάρινη βίλα Ιόλα, της χλιδής και των σπουδαίων έργων τέχνης είναι σήμερα ένα κτίριο-φάντασμα.
Η μυθική μαρμάρινη βίλα Ιόλα, της χλιδής και της επίδειξης, είναι σήμερα ένα κτίριο-φάντασμα. Τα εργα εχουν κλαπει, έχει υποστεί βανδαλισμούς και είναι γεμάτη γκράφιτι
Πριν από δύο δεκαετίες, το 1998 η βίλα χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών.
Πλέον στόχος του δήμου Αγίας Παρασκευής είναι η ανάδειξη της βίλας σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Το ακίνητο αποκτήθηκε από το δήμο το 2017 και το 2018 υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ η πρόταση για «δημιουργική επανάχρηση της ιδιοκτησίας Ιόλα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής». Η πρόταση του δήμου Αγίας Παρασκευής περιλαμβάνει, για το κτίριο τη λειτουργία του ως πολιτιστικού κυττάρου με δράσεις «ιδιαίτερου Τεχνολογικού Επιστημονικού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος».
No comments:
Post a Comment