Ο Φρεντ Αστέρ, γεννημένος ως Φρέντερικ Αούστερλιτς στην Ομάχα της Νεμπράσκα, ήταν o βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός χορευτής, χορογράφος, τραγουδιστής και ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Πέθανε σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 1987.

Η καριέρα του Fred Astaire στο θέατρο και στον κινηματογράφο διήρκεσε για εβδομήντα έξι ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε τριάντα μία μουσικές ταινίες. Ιδιαίτερα ονομαστή ήταν η καλλιτεχνική του συνεργασία με την Τζίντζερ Ρότζερς, με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε δέκα ταινίες.
Οι Τζωρτζ Μπαλανσίν και Ρούντολφ Νουρέγιεφ τον κατονόμασαν ως τον μεγαλύτερο χορευτή του εικοστού αιώνα. Έχει γενικότερα αναγνωριστεί ως ο χορευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μιούζικαλ. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει ως τον 5ο Μεγαλύτερο Άρρενα Αστέρα Όλων Των Εποχών.

Ο γιος του ζυθοποιού

Ο πατέρας του καλλιτέχνη, ο Φρέντερικ "Φριτς" Αούστερλιτς, ήταν Αυστριακός μετανάστης, ζυθοποιός στο επάγγελμα και Καθολικός. Η μητέρα του, η Τζοάννα "Ανν" Τζίλους, γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από Λουθηρανούς Γερμανούς γονείς. Ο ίδιος ο Αστέρ έγινε μέλος της Επισκοπικής Εκκλησίας των ΗΠΑ το 1912.
Προφανώς όλα αυτά ή τα περισσότερα από αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά στους περισσότερους. Αυτό που αγνοούν οι πιο πολλοί είναι η σχέση του Φρεντ Αστέρ με τα Καλάβρυτα. Σχέση που προκύπτει από τον για πολλά χρόνια παρτενέρ του ανθρώπου που θεωρήθηκε ο τζέντλεμαν του Χόλιγουντ, η προσωποποίηση της χάρης και της κομψότητας.

Hermes Pan, Ερμής Παν ή Ερμής Παναγιωτόπουλος

Ο συγκεκριμένος παρτενέρ ήταν ο Hermes Pan. Βέβαια ως Hermes Pan δεν προϊδεάζει για την καταγωγή του από το Αίγιο. Ως Ερμής Παν ή ακόμα καλύτερα ως Ερμής Παναγιωτόπουλος, δείχνει περισσότερο κάτι σχετικό με την Ελλάδα. Ήταν αυτό που για πολλούς έμαθε στον Φρεντ Αστέρ να χορεύει. Έμεινε δίπλα στον μεγάλο σταρ για 60 χρόνια.
«Ήταν μια ευτυχής συγκυρία η γνωριμία μου με τον Φρεντ Αστέρ (1933) και το γεγονός ότι είχαμε την ίδια νοοτροπία και αίσθηση για το χορό. Και όλο αυτό εξελίχθηκε σε κάτι πολύ όμορφο», είχε δηλώσει ο ίδιος.


Το Όσκαρ

Ο Ερμής Παναγιωτόπουλος κέρδισε το 1936 το Όσκαρ Καλύτερης Διεύθυνσης Χορού για την ταινία «A Damsel in Distress». Φυσικά στην ταινία πρωταγωνιστούσε ο Φρεντ Αστέρ με την Τζόαν Φοντέιν.
Ο Ερμής Ιωσήφ Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1909 στο Μέμφις του Τενεσί. Πατέρας του ήταν ο Παντελής Παναγιωτόπουλος. Επρόκειτο για ζαχαροπλάστη από το Αίγιο που μετανάστευσε στον Αμερικανικό νότο στα 27 του. Παντρεύτηκε τη Mary Hustonκαι έκαναν τρία παιδιά: Τον Πάνο, τη Βάσω-Μαρία και τελευταίο τον Ερμή.

Η πρώτη φορά

Σε ένα δοκιμαστικό συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ο Παν και ο Αστέρ. Ήταν στα στούντιο RKO το 1933. Ο Ερμής ήταν 24 ετών. Πάμφτωχος, ο νεαρός Ερμής, βρήκε δουλειά όταν ο Ντέιβ Γκουλντ, διευθυντής χορού του RKO, τον προσέλαβε για να συνεργαστεί με τον Αστέρ, επειδή ο ίδιος Γκουλντ δεν ήξερε να χορεύει. Μια συνεργασία που κράτησε 60 χρόνια.