ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, June 23, 2020

ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΣΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


 Γιώργος Μητράκης
Οι νομικές ενστάσεις για το συλλογικό σήμα «M. MACEDONIA THE GREAT» από εταιρείες της γειτονικής χώρας αποτελούν δικαίωση της πρωτοβουλίας του ΣΕΒΕ.
Με νομικίστικα κόλπα, τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί αδύναμα, προσπαθούν εταιρείες των Σκοπίων να ακυρώσουν την προσπάθεια του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, να κατοχυρώσει το συλλογικό σήμα «M. MACEDONIA THE GREAT» για τα μακεδονικά προϊόντα, στο Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στο Αλικάντε της Ισπανίας. Η προθεσμία για την κατάθεση οποιουδήποτε τύπου ένστασης λήγει την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουνίου και μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο αντιδράσεις, οι οποίες από νομικούς κύκλους του ΣΕΒΕ χαρακτηρίζονται αδύναμες.
Πιθανότατα, μάλιστα, η μία από τις δύο δεν πρόκειται καν να εξεταστεί σε επόμενο στάδιο. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικές της ενόχλησης των επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς αφορά ένα θέμα στο οποίο εν πολλοίς μέχρι σήμερα έπαιζαν χωρίς αντίπαλο. Άλλωστε και όταν είχε παρουσιαστεί επίσημα το σήμα από τον ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο, τα επικριτικά δημοσιεύματα ήταν πολλά στα ΜΜΕ των Σκοπίων, καθώς –κακά τα ψέματα- στη γειτονική χώρα θεωρούν το όνομα «Μακεδονία» και τα παράγωγά του ως αποκλειστικά δική τους ταυτότητα.
Για το θέμα των δύο προσφυγών συνεργάστηκαν πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ο οποίος υπήρξε από την αρχή νομικός συμπαραστάτης του ΣΕΒΕ στην προσπάθεια της κατοχύρωσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αφενός εκτιμήθηκε ως εξαιρετικά χαμηλός ο νομικός κίνδυνος από τις δύο παρεμβάσεις, ενώ αφετέρου υπογραμμίστηκε η σημασία του timing στο οποίο κινήθηκε η ελληνική πλευρά, αμέσως μετά την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ, ο οποίος διείδε μέσω της εμπειρίας των μελών του στις διεθνείς αγορές, τις πιθανές εμπορικές εμπλοκές, υιοθέτησε η κυβέρνηση. Μάλιστα στην παρουσίαση της τελικής εκδοχής του σήματος στη Θεσσαλονίκη ήταν παρών ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ουσία, με αφορμή της Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΕΒΕ ανακίνησε ένα θέμα –το made in Macedonia- που σε πολλές περιπτώσεις βίωναν στο εξωτερικό οι Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά προσπαθούσαν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους, αφού επί δεκαετίες δεν υπήρχε ούτε εμπλοκή της Ελλάδας στο θέμα, ούτε καν επίσημη γραμμή. Με αυτή την έννοια το ότι ο ΣΕΒΕ έπεισε τη σημερινή κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις εμπορικές ονομασίες ως θέμα της οικονομικής διπλωματίας πιστώνεται ως επιτυχία εξίσου σημαντική με αυτή καθαυτή την πρωτοβουλία για τη δημιουργία σήματος.
 οι δύο παρεμβάσεις κατά του σήματος στο Αλικάντε περιγράφονται ως ακολούθως:
Πρώτον, στις 19 Μαϊου κατατέθηκε ανακοπή από εταιρεία των Σκοπίων, η οποία εκπροσωπείται από δικηγορική εταιρία της Βουλγαρίας. Η ανακοπή στηρίζεται σε αίτηση σήματος που είχε καταθέσει η συγκεκριμένη εταιρεία με τις λέξεις «MAKEDONSKO» και «MACEDONIAN PREMIUM BEER», η οποία όμως έχει απορριφθεί τελεσίδικα από το Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, το οποίο δεν δέχθηκε να κατοχυρώσει το σήμα ως περιγραφικό, καθώς περιέχει γεωγραφική ένδειξη. Σύμφωνα με τους νομικούς του ΣΕΒΕ η συγκεκριμένη ανακοπή δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο για το σήμα του ΣΕΒΕ, καθώς στηρίζεται σε απορριφθείσα αίτηση, που με βάση τη σχετική νομολογία του ΔΕΕ για τις περιγραφικές ενδείξεις, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Κατά την εκτίμηση του ΣΕΒΕ πρόκειται για κίνηση που έχει αποκλειστικό στόχο να προκαλέσει καθυστέρηση στην οριστική καταχώριση του συλλογικού σήματος του ΣΕΒΕ. Κάτι που σημαίνει ότι ενώ ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν το σήμα, μέχρι την οριστική καταχώρηση η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να «κυνηγήσει» όποιον χρησιμοποιεί παράνομα τη λέξη «Μακεδονία» και τα παράγωγά της.
Δεύτερον, στις 17 Ιουνίου κατατέθηκε στο Αλικάντε με τη διαδικασία «παρατηρήσεις τρίτων» η αντίθεση εταιρείας της Β. Μακεδονίας, που εκπροσωπείται από δικηγορική εταιρεία της Σλοβενίας. Η εταιρεία ζητά από το Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας να μην κάνει δεκτό το σήμα του ΣΕΒΕ με το αιτιολογικό ότι δήθεν το κοινό της Σλοβενίας, που αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ, εκλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ως όρο αποκλειστικά συνδεόμενο με τα Σκόπια και γι’ αυτό η χρήση του σήματος από ελληνικές επιχειρήσεις είναι παραπλανητική. Με δεδομένο ότι η εταιρεία που υπέβαλλε τις παρατηρήσεις αυτές δεν είναι δικαιούχος κάποιου προγενέστερου δικαιώματος το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα καταστεί διάδικος του Γραφείου. Τόσο διότι ο όρος «Μακεδονία» δεν μπορεί να συνδέεται αποκλειστικά με τη Β. Μακεδονία, όσο και διότι ο μέσος ενημερωμένος πολίτης της Ευρωπαϊκής ένωσης στη Σλοβενία και οπουδήποτε αλλού, δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι η επίσημη ονομασία του κράτους είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Η ενόχληση των επιχειρήσεων της Β. Μακεδονίας δείχνει την αναγκαιότητα του σήματος «M. MACEDONIA THE GREAT». Για την ακρίβεια υπογραμμίζει την ορθότητα της ιδέας του ΣΕΒΕ για την κατοχύρωση συλλογικού σήματος ως όχημα επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος στις αγορές. Ταυτόχρονα η στάση αυτή των επιχειρήσεων του βόρειου γείτονα αποτελεί καμπανάκι για νομική ετοιμότητα στο μέλλον, στην περίπτωση που υπάρξει προσπάθεια ακύρωσης του σήματος μετά την οριστική καταχώριση του, σε κάποιο προϊόν ή σε κάποιες αγορές.


No comments:

Post a Comment