Πώς έφτασε η φωτιά στην 111η Πτέρυγα Μάχης: Τι πήγε λάθος


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επετράπη να φτάσει η φωτιά στην 111η Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου και να προκαλέσει ισχυρές εκρήξεις, που προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές, έσπειραν τον πανικό, αλλά και κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στην εικόνα των ενόπλων δυνάμεων και της χώρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 o αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, προσπάθησε με βάση τη στρατιωτική του εμπειρία και έχοντας αντιμετωπίσει ανάλογη φωτιά σε στρατόπεδο, να εκτιμήσει τι συνέβη, τι πήγε τόσο λάθος.

Τα δύο κρίσιμα δεδομένα

Ο κ. Τζούμης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να επισημανθούν δύο στοιχεία:

  1. Σε όλες τις μονάδες φύλαξης πυρομαχικών λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. Υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικοί κρουνοί και γίνεται αποψίλωση.
  2. Τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται εύκολα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους περιέχεται TNT – Πρόκειται για υλικό που δεν σκάει εύκολα με τη φωτιά. «Στους 80 βαθμούς το TNT  ρευστοποιείται. Στους 400 βαθμούς εκρήγνυται» εξήγησε.

Όπως είπε «αν ήταν σωστά φυλαγμένα με μπετόν και γύρω – γύρω χώμα, κανονικά τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται πριν φτάσει η θερμοκρασία στους 400 βαθμούς».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένοι με τα πυρομαχικά οι πυροσωλήνες με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν και να πυροδοτήσουν τις εκρήξεις, απάντησε αρνητικά. «Οι πυροσωλήνες βρίσκονται σε άλλο χώρο, δεν είναι συνδεδεμένοι, αποκλείω να έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Η δική του εκτίμηση, με βάση και τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, είναι πως το στρατόπεδο εκκενώθηκε πολύ νωρίς, πριν περάσει δηλαδή η φωτιά μέσα στην πτέρυγα μάχης. «Μάλλον δεν υπήρχε κανείς όταν η φωτιά μπήκε στο στρατόπεδο για να την σβήσει. Σε αντίστοιχη περίπτωση με φωτιά στη Ρόδο μείναμε στο στρατόπεδο, έπεφταν τα κουκουνάρια στα πυρομαχικά και τα σβήναμε χωρίς να πάθει κανείς τίποτα» είπε.

«Για να έγινε η έκρηξη εκτιμώ ότι η φωτιά έμεινε ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάσει στους 400 βαθμούς» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας σχολίασε πως η εικόνα της έκρηξης, που έκανε τον γύρο του κόσμου, πλήττει την εικόνα των ενόπλων δυνάμεων.