Tuesday, October 20, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟ LOCKDOWN Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Νίκος Ηλιάδης


Το ζητούμενο δεν είναι «το εάν» η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο επόμενο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης, αλλά «το πότε» θα συμβεί αυτό.

Πόσο κοντά βρίσκεται η Θεσσαλονίκη για να μεταπηδήσει από το επίπεδο 2 της απλής επιτήρησης στο οποίο βρίσκεται σήμερα όσον αφορά τις επιδημιολογικές επιδόσεις της στον Covid-19, στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και κυρίως, πόσο απέχει από το όριο συναγερμού που θα την οδηγήσει στο ανώτατο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, το επίπεδο 4; Τα ερωτήματα αυτά, όπως και η εν γένει πορεία της επιδημίας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης απασχόλησαν τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν, ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

Σύμφωνα με την εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν, τόσο το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη, το ζητούμενο δεν είναι “το εάν” η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο επόμενο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης, αλλά “το πότε” θα συμβεί αυτό. Και πλέον, η μέγιστη προσπάθεια εστιάζεται στο να αποφύγει η περιοχή την υπαγωγή της στο ανώτατο επίπεδο 4, το οποίο ισοδυναμεί με ένα μερικό lockdown το οποίο θα αποφέρει πολύ μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του κ. Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε αναλυτική συζήτηση και για τη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάστηκαν μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στην περιοχή, καθώς και εκτιμήσεις για το αμέσως προσεχές διάστημα, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα τα οποία έχουν εκπονηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά το τελευταίο δεκαήμερο, με βάση τα στοιχεία έως και την 18η Οκτωβρίου, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων σε διάστημα ενός δεκαημέρου έχει αγγίξει τα 40. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα διαπιστωμένα ενεργά κρούσματα στην περιοχή είναι περισσότερα από 350, ενώ σε συνθήκες απομόνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι περίπου 300 άτομα.



No comments:

Post a Comment