ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, October 18, 2024

Πού μπορείτε να κάνετε σκι τον φετινό χειμώνα

Πηγή: Kofimage / Shutterstock.com

Ένα «δυσοίωνο μέλλον» έχει προβλεφθεί για τη βιομηχανία του σκι - αλλά θα αποτελέσει εξαίρεση ο χειμώνας 2024/25;

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα «δυσοίωνο μέλλον», προειδοποίησε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα.

Ο ζεστός καιρός έχει αφήσει τις πίστες χωρίς χιόνι τα τελευταία χρόνια - μια τάση που επηρεάζει ήδη τη χιονοδρομική περίοδο του φετινού χειμώνα.

Ακόμα ένα γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο πήρε πρόσφατα τη σκληρή απόφαση να κλείσει οριστικά τους αναβατήρες του, αφού υπέφερε από έλλειψη χιονιού, μειωμένο αριθμό επισκεπτών και αυξανόμενο χρέος.

Τα γαλλικά χιονοδρομικά κέντρα δεν είναι τα μόνα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Φεβρουαρίου «γονάτισαν» οικονομικά χιονοδρομικές πόλεις στην Αυστρία, τη Βοσνία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία, σύμφωνα με το Euronews.

Τα χιονοδρομικά κέντρα σε χαμηλά και μεσαία υψόμετρα επλήγησαν περισσότερο, οδηγώντας σε υπερφόρτωση τα χιονοδρομικά κέντρα μεγάλου υψομέτρου.

Καθώς βγαίνουμε από το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη, οι ανησυχίες για τον φετινό χειμώνα εντείνονται.

Η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από τις ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες της Ευρώπης. Ωστόσο, το 2024 αυτό υπερτροφοδοτήθηκε από το Ελ Νίνιο.

Καθώς απομακρυνόμαστε από αυτό το κλιματικό σύστημα, αναμένεται να αναλάβει η La Niña, η οποία, αντίθετα, έχει ψυκτικό αποτέλεσμα.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον φετινό χειμώνα πιο δροσερό από τον προηγούμενο - αλλά θα είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης;

Σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η La Niña θα μπορούσε να αυξήσει τις βροχοπτώσεις, φέρνοντας ενδεχομένως βαρύτερες και συχνότερες χιονοπτώσεις. Το καιρικό αυτό σύστημα σημαίνει συνήθως μια ψυχρή αρχή και ένα ήπιο τέλος του χειμώνα στη δυτική Ευρώπη.

Καθώς όμως η La Niña μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παγκόσμιους παράγοντες του κλίματος, ο αντίκτυπός της είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μια τρίμηνη ένδειξη που δημοσίευσε η Météo France τον περασμένο μήνα δίνει μόνο 20% πιθανότητα ότι ο Οκτώβριος έως τον Δεκέμβριο θα είναι ψυχρότερος από το συνηθισμένο, έναντι 40% πιθανότητας ότι θα είναι συνολικά θερμότερος από το συνηθισμένο.

 Σκι στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα;

Ακόμη και αν οι συνθήκες βελτιωθούν αυτόν τον χειμώνα, θα είναι πολύ αργά για ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χρόνια μειωμένων χιονοπτώσεων.

Το Grand Puy και το Alpe du Grand Serre στη Γαλλία αναγκάστηκαν ήδη να κλείσουν φέτος λόγω συσσωρευμένων οικονομικών ζημιών.

Οι λάτρεις των χιονοδρομικών σπορ θα ήταν φρόνιμο να προτιμήσουν θέρετρα με μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως το Avoriaz, το Tignes, το Val d'Isère και το Val Thorens στη Γαλλία, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Οσοι επιθυμούν να κάνουν σκι νωρίτερα, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στα χιονοδρομικά κέντρα Levi και Ruka της Φινλανδίας, τα οποία άνοιξαν στις 4 Οκτωβρίου, ή στο Kitzsteinhorn της Αυστρίας και συγκεκριμένα 

στο Zell am See, το οποίο ξεκίνησε τη χειμερινή του σεζόν στις 5 Οκτωβρίου.Β.ΚΑΛΤΣΑΣ

No comments:

Post a Comment