Στις φυλακές οδηγήθηκαν μετά από μαραθώνιες απολογίες στην ανακρίτρια, οι δυο εκ των δέκα συνολικά κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος των «πειρατικών» λογισμικών συνδρομητικής τηλεόρασης.
Οι δράστες, με «πειρατικά» λογισμικά και μηχανήματα, «έσπαγαν» το σήμα των καναλιών που προβάλλονται με συνδρομή σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν χθες μετά από μαραθώνιες απολογίες που διήρκησαν 11 ώρες, είναι ο φερόμενος ως «αρχηγός» του κυκλώματος και ο «υπαρχηγός», ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι. Κατά περίπτωση επιβλήθηκε και εγγυοδοσία.
Η δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος των κατηγορουμένων αφορά τα κακουργήματα:
εγκληματική οργάνωση
παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων
ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι το κύκλωμα περιλαμβάνει περισσότερους εμπλεκόμενους, ενώ εκτός από τους 10 συλληφθέντες, υπάρχουν στοιχεία για ακόμα επτά εμπλεκομένους, χωρίς ωστόσο να έχουν ταυτοποιηθεί.
Τα κέρδη του κυκλώματος «πειρατών» ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ!
Όπως αναφέρει η δικογραφία, τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημιά στις πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να νομιμοποιούσαν τα παράνομα κέρδη τους είτε με μετρητά είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών είτε μέσω στοιχηματικών εταιρειών.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παραβίαζαν επί τουλάχιστον 8 χρόνια την πνευματική ιδιοκτησία σε εμπορική κλίμακα, έχοντας τεράστιο πελατολόγιο, τουλάχιστον 13.000 συνδρομητών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η οργάνωση προκάλεσε οικονομική ζημία άνω των 100.000.000 ευρώ στις εταιρείες COSMOTE TV, VODAFONE και NOVA, ενώ είχε ιεραρχική δομή, με αρχηγό, υπαρχηγό, ταμία, πωλητές κ.λπ.
Έτσι δρούσαν οι «πειρατές» της συνδρομητικής τηλεόρασης
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδειά τους συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών.
Δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία τα μέλη, ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που είχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers), τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes), που προηγουμένως είχαν εγκαταστήσει σε αυτές κατάλληλο λογισμικό.
Πως οι «πειρατές» διαφήμιζαν το παράνομο προϊόν τους
Για την προώθηση των παράνομων υπηρεσιών τους, οι πωλητές έρχονταν σε επαφή με το κοντινό περιβάλλον τους, όπου πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης μέσω των οποίων συνδέονταν παράνομα και εν αγνοία των εταιρειών στα τηλεοπτικά τους προγράμματα.
Προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους κοινωνικού περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντάς πως δεν θα είχαν ποινικές κυρώσεις λόγω των μέτρων προστασίας που λάμβαναν.
Τι γινόταν μόλις έληγαν οι συνδρομές
Το κύκλωμα προσέφερε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές στο πελατολόγιο. Μόλις έληγε ο χρόνος συνδρομής, διακόπτονταν αυτόματα οι παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες. Για να επανασυνδεθούν οι πελάτες με τη παράνομη πλατφόρμα, έπρεπε να επικοινωνήσουν εκ νέου με τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για ανανέωση της συνδρομής.
Εισπράξεις χέρι με χέρι ή μέσω PAYPAL
Το κύκλωμα επέλεγε συγκεκριμένους τρόπους για να εισπράττει τα κέρδη ώστε να μην κινούν υποψίες. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προτιμούσαν να λαμβάνουν τις εισπράξεις στο χέρι, ή μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT) ή καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
No comments:
Post a Comment