ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.
Friday, July 30, 2021
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΧΡΥΣΙΚΟΥ ΣΤΙΣ 40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Σύγχρονο κτίριο παιδικού σταθμού και κοινωφελών λειτουργιών σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης
Ένα κτιριακό συγκρότημα παιδικού σταθμού και κοινωφελών λειτουργιών, σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Για τη μελέτη ανέγερσης του νέου κτιρίου, ώστε να αξιοποιηθεί το κληροδότημα Χρυσικού στον χώρο που περικλείεται από τις οδούς Σκεπαστού, Ινιάδος, Ελευθερών και Θ. Κωνσταντινίδη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προκήρυξη σύνθετου ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων ενός σταδίου. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την κατάθεση 15 συμμετοχών, ενώ η κριτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή τριών βραβείων και τριών ισόποσων εξαγορών. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία και άρτια ολοκλήρωση των διαδικασιών, γεγονός που δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση ενός έργου που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των πολιτών μιας μεγάλης γειτονιάς της Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο βραβείο Κύριος στόχος της αρχιτεκτονικής πρότασης που κέρδισε το πρώτο βραβείο είναι η δημιουργία ενός συγκροτήματος βρεφονηπιακού σταθμού, ΚΑΠΗ και δημοτικής βιβλιοθήκης, «το οποίο θα καλύπτει με επάρκεια τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος, μέσα από ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης με σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, τονίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ως τοπόσημου της περιοχής». Οι μελετητές προτείνουν τη δημιουργία ενός κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (zero energy), με ενσωματωμένες στον σχεδιασμό του τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, παράλληλα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η καλή εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
Το έργο της κριτικής επιτροπής Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της κριτικής επιτροπής, που κατατέθηκαν στο πρωτόκολλο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επικύρωσή τους βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, τα τρία βραβεία και οι τρεις ισόποσες εξαγορές απονέμονται ως εξής:
Εξαγορά 3 Ομάδα: Αναστασία Δώσσα, Κλεοπάτρα Λαναρά, Σπύρος Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, (Αρχιτεκτονική Μελέτη) Ιωακείμ Παπαδόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, (Στατική Μελέτη) Βασίλειος Αργυρόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, (Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη) ΓΩΤΕΡ- ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΕ - Γρηγόριος Διδασκάλου, Πολιτικός Μηχανικός, (Γεωτεχνική Μελέτη) Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ήταν πενταμελής και αποτελούνταν από τους αρχιτέκτονες καθηγητές του ΑΠΘ Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου και Εδουάρδο Kάστρο, από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Κυριακή Oυδατζή και Απόστολο Πάνο και από την αρχιτέκτονα - εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασιλική Δαμάσκου, ενώ τη γραμματειακή υποστήριξη παρείχε η αρχιτέκτων – υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Άννα Δημούλη. Τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προβλέπεται να επικυρωθούν από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ το φθινόπωρο σε ειδική εκδήλωση ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απονείμει τα τρία βραβεία συνολικής αξίας 28.970,85 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και τις τρεις ισόποσες εξαγορές αξίας 1.000 ευρώ καθεμία.
* Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται αφορούν την πρόταση των μελετητών που απέσπασαν το πρώτο βραβείο
No comments:
Post a Comment