must try φαγητά Ευρώπη
- Advertisement -

Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε τη λίστα με τα 8 πιο νόστιμα και παραδοσιακά πιάταπου πρέπει να δοκιμάσει κανείς αν βρεθεί στην αντίστοιχη χώρα που το παρασκευάζει. Μέσα στη λίστα κάνει και την εμφάνισή της η Ελλάδα, με ένα φαγητό που όλοι ξέρουμε πολύ καλά και απολαμβάνουμε στο κυριακάτικο τραπέζι, αλλά δεν περιμένουμε να ενδιαφέρει τόσο πολύ γευστικά τους ξένους.

Βέλγιο-Waterzooi

Βέλγιο-Waterzooi

Στη Φλάνδρα φτιάχνουν την αρωματική κοτόσουπα waterzooi. Βασικό υλικό το κοτόπουλο, που βράζει μαζί με καρότα, πράσα και σέλερι. Προσθέτουν κρεμ φρες, μυρωδικά και σερβίρουν με ψωμί ή πατάτες.

Σουηδία – Semla

Σουηδία – Semla

Μεγάλα και αφράτα στρογγυλά ψωμάκια με κάρδαμο, αμυγδαλόπαστα και ζάχαρη, σερβιρισμένα με σαντιγί. Οι φούρνοι όλης της χώρας διαγωνίζονται για το ποιος θα ανακηρυχτεί από τις εφημερίδες ως ο φούρνος με το καλύτερο semla.

Γερμανία – Εisbein

Γερμανία – Εisbein

Στη Γερμανία, ειδικά στο Βερολίνο, όλοι μεγαλώνουν τρώγοντας αυτό το πιάτο. Είναι αρκετά λιπαρό, αφού παραδοσιακά φτιάχνεται με χοιρινό κότσι και σερβίρεται με μισό κιλό ξινολάχανο και μισό κιλό φάβα.

Γαλλία-Γλυκάδια vol-au-vent

Γαλλία-Γλυκάδια vol-au-vent

Γλυκάδια μέσα σε ζυμάρι vol-au-vent με τη συνοδεία καραβίδας. Συχνά τα βρίσκουμε και μαζί με σάλτσα μανιταριών. Κλασικό πιάτο, με ενδιαφέρουσες υφές και πολλή γεύση, που αποτελεί δείγμα υψηλής γαστρονομίας.

Πολωνία-Ζur

Πολωνία-Ζur

Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και είναι πολύ δημοφιλής στην Πολωνία, η λευκή σούπα με λουκάνικα είναι αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο. Η σούπα γίνεται από ζωμό ριζώδους μαϊντανού, καρότα, πράσα, κρεμμύδια, λιωμένες σκελίδες σκόρδου, και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια. Προσθέτουν παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, που στη συνέχεια το αφαιρούν και το κόβουν σε λεπτές ροδέλες για το σερβίρισμα του πιάτου, μαζί με πατάτες και τηγανητό κρεμμύδι.

Χαβιάρι Δανίας

Χαβιάρι Δανίας

Το καταναλώνουν φρέσκο και συνήθως το σερβίρουν πάνω σε ψωμί με άνηθο και λίγη κρεμ φρες, είτε για πρωινό είτε για κολατσιό. Το χαβιάρι αυτό είναι τοπικό προϊόν Δανίας.

Ιρλανδία-Βoxty

Ιρλανδία-Βoxty

Μια πίτα από πατάτες είναι ιδιαίτερα γευστική και εύκολη στην παρασκευή της αλλά χρονοβόρα. Αφού βραστούν οι πατάτες ανακατεύονται με αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και μένουν για μέρες ή και εβδομάδες να απορροφήσουν όλα τα υγρά και το μείγμα να θυμίζει ζυμάρι. Το κόβουν σε φέτες που τις τηγανίζουν σε λάδι. Στο τέλος προσθέτουν βούτυρο. Τρώγεται σκέτη ή συνοδευτικά με αυγά. 

Ελλάδα-Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Ελλάδα-Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Αγαπημένο ψητό κοτόπουλο με λεμόνι, ρίγανη και φέτες σκόρδου. Αργοψήνεται με πατάτες και σερβίρεται άψογα με σαλάτα. Μια τυπική κυριακάτικη συνταγή αλλά και κλασική επιλογή σε όλα τα μενού των εστιατορίων αλλά και των σπιτιών.

CNN: 10 χώρες με την καλύτερη κουζίνα! 

Σε ποια θέση είναι η ελληνική;

δίσκος με φαγητά κρεατικά και θαλασσινά

Ταξίδι και φαγητό συνδυάζονται αρμονικά, αφού κάθε χώρα του κόσμου έχει τα δικά της πιάτα να προτείνει. Ποια χώρα, όμως, έχει την καλύτερη κουζίνα στον κόσμο και σε ποια σειρά τοποθετείται η ελληνική κουζίνα; Από το 1 έως το 10, οι καλύτερες κουζίνες του κόσμου έχουν φαγητά που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει εάν τις επισκεφθεί και άλλα που καλό θα ήταν να αποφύγει, έστω κι αν είναι “διάσημα” σε μερικές περιπτώσεις.


Ηλίσταμετις10καλύτερεςκουζίνες του κόσμου

10. ΗΠΑ

άντρας κρατάει μπέργκερ στα χέρια

Τα περισσότερα φαγητά στις ΗΠΑ έχουν καταγωγή από άλλες χώρες. Η πίτσα, ιταλική, οι τηγανητές πατάτες από το Βέλγιο. Τα μπέργκερ από τη Γερμανία. Όμως, η αμερικανική κουζίνα έχει βελτιωθεί ενώ υπάρχουν και πολλά κλασικά πιάτα, όπως τα clam chowder (είδος σούπας με πατάτες) και σαλάτα Cobb (με κοτόπουλο, αβγό, αβοκάντο, ντομάτα).

9. Μεξικό

Η κουζίνα της χώρας έχει τα πάντα και δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Ανάμεσα στα enchiladas και τα tacos, τα helados και τα quesadillas θα βρείτε αυτό που σας αρέσει. Επίσης φημίζεται για τις διατροφικές υπερτροφές, με το αβοκάντο, τα φασόλια, τις σοκολάτες και το τσίλι να είναι πρώτα στη λίστα ως πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

8. Ταϊλάνδη

Το φαγητό του δρόμου στην Ταϊλάνδη είναι πραγματικό… αξιοθέατο. Ο συνδυασμός τόσων πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο παράγει πολύπλοκες γεύσεις που συνδυάζονται όμως αριστοτεχνικά. Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Μιανμάρ, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι χάρμα οφθαλμών και γεύσης.

7. Ελλάδα

γιουβέτσι σε πήλινο ελληνική κουζίνα

Το ταξίδι και το φαγητό στην Ελλάδα έχουν πολλές κοινές συνισταμένες, αφού εντυπωσιάζουν με κάθε τρόπο. Όπως η καταγάλανη θάλασσα και οι αρχαιότητες, έτσι και οι ελιές της Καλαμάτας, το τυρί φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα, είναι όλα μέρος ενός φανταστικού καρτποστάλ. Το μυστικό; Το ελαιόλαδο είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη προσφορά της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρασκευάζουν τα φαγητά τους, προτείνοντας τη μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον, η ελληνική κουζίνα και όλα τα νόστιμα πιάτα της παραπέμπουν γευστικά στην αρχαία Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι ντολμάδες αλλά και οι φακές-σούπα!

6. Ινδία

Με πλήθος μπαχαρικών σε κρέατα και λαχανικά, η ινδική κουζίνα έχει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Το ίδιο μπαχαρικό μπορεί να μπει στα αλμυρά και γλυκά πιάτα ή μερικές φορές να καταναλωθεί μόνο του – ο σπόρος μάραθου απολαμβάνεται ως πεπτικό βοήθημα που αναζωογονεί το τέλος του γεύματος. Τα θαλασσινά επίσης χρησιμοποιούνται σε πολλά λαχταριστά πιάτα, ενώ η χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ συνηθισμένη στην Ινδία.

5. Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την ίδια ακρίβεια στο φαγητό τους όπως και στην τεχνολογία. Σούσι και ramen έχουν την τιμητική τους στο σπίτι ή στα εστιατόρια, συνδυασμένα με ρύζι και λαχανικά, ενώ και στα γλυκά έχουν πρωτότυπες γεύσεις, με αφρώδη γλυκά και δροσερά επιδόρπια φρούτων που μένουν αξέχαστα. Γενικά είναι αδύνατο να φάει κάποιος άσχημα στην Ιαπωνία.


4. Ισπανία

tapas με λαχανικά σε δίσκο

“Ας φάμε και να πιούμε, μετά να κοιμηθούμε, μετά να δουλέψουμε για δύο ώρες και μετά να φάμε και να πιούμε”, είναι η φιλοσοφία της Ισπανίας γύρω από το φαγητό και η γαστρονομική της κουλτούρα. Οι Ισπανοί τρώνε όλη μέρα σνακ, και ενδιάμεσα τα βασικά μεγάλα γεύματα, δίνοντας έμφαση στα περίφημα tapas. Από τους καρπούς της Μεσογείου και τις νότες του σαφράν και του κύμινου μέχρι τα τρελά μοριακά πειράματα του Ferran Adria, η ισπανική κουζίνα είναι διαχρονική αλλά και πρωτοποριακή.

3. Γαλλία

Εάν είστε ένας από αυτούς που δεν τους αρέσει να τρώει επειδή “υπάρχουν περισσότερα πράγματα να κάνεις στη ζωή από το φαγητό” – επισκεφτείτε το Παρίσι. Τα μεσημεριανά διαλείμματα δύο ωρών για γεύματα τριών πιάτων είναι αυστηρά. Πολλοί Γάλλοι επιλέγουν διακοπές δύο εβδομάδων και επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των συνδυασμών κρασιών και τυριών σε όλη τη χώρα. Και μην ξεχνάμε πως η Γαλλία είναι η γενέτειρα των αστεριών Michelin!

2. Κίνα

Οι άνθρωποι στην Κίνα χαιρετούν ο ένας τον άλλον με την φράση “Δεν έχετε φάει ακόμα;”, οπότε καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει το φαγητό για τη χώρα αυτή. Εδώ μπορεί κάποιος να φάει μέχρι και 12 φορές τη μέρα. Οι τοπικές κουζίνες της Κίνας είναι τόσο ποικίλλες, που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι προέρχονται από το ίδιο έθνος. Λαχανικά, κρεατικά, όσπρια, όλα αναμειγνύονται στα πιο περίεργα και νόστιμα πιάτα.

1. Ιταλία

Το ιταλικό φαγητό είναι από τα πλέον διάσημα ανά τον κόσμο, υγιεινό, γευστικό και λαχταριστό. Από την πίτσα και τις μακαρονάδες, μέχρι τα ωριμασμένα ζαμπόν και τα υπέροχα τυριά, όλα μαζί συνθέτουν μια αρωματική και γευστική κουζίνα. Επιπλέον, η απλότητα ενός πιάτου είναι αυτή που το απογειώνει. “Πάρτε λίγα ζυμαρικά, ελαιόλαδο, σκόρδο, μια ντομάτα ή μια φέτα μπέικον και έχετε ένα υπέροχο πιάτο”, λένε οι γείτονές μας. Η ιταλική κουζίνα είναι μια συλλογή από πεντανόστιμα φαγητά, φαγητά όλων των ανθρώπων!