Ημουσική και τα βίντεο είναι ο καλιφορνέζικος μαύρος χρυσός αυτής της γενιάς και ένας από τους κορυφαίους στο παιχνίδι είναι ο Ελληνοκαναδός Merck Mercuriadis. Ο μουσικός και ο ιδρυτής της εταιρείας μουσικών δικαιωμάτων Hipgnosis Songs Fund κυρίαρχησε μέσα στην πανδημία ξοδεύοντας σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τα τραγούδια κάποιων από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων της Shakira, των Beach Boys, του Neil Young ακόμα και της Beyonce.
Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία απέκτησε το μουσικό κατάλογο των Metallica και ξεκίνησε μια νέα προσφορά μετοχών, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει μετρητά. Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας είναι απλό: Αγοράστε τα τραγούδια από τον καλλιτέχνη και κάθε φορά που ένα από αυτά παίζεται ή μεταδίδεται από το Spotify και την Apple, το Hipgnosis αποκτά τα ποσοστά. Είναι τόσο επιτυχημένο έως τώρα το μοντέλο που μεταξύ των μετόχων είναι από την Εκκλησία της Αγγλίας, την Aviva και την Investec ως και την Axa.
Οι λαμπεροί τίτλοι από τις εβομαδιαίες ανακοινώσεις με τις κινήσεις της Hipgnosis έχουν επίσης βοηθήσει την τιμή της μετοχής της εταιρείας να αυξηθεί κατά 16% από τότε που ξεκίνησε, το 2018, καθιστώντας την πρωτοπόρο του FTSE 250. Ωστόσο, πολλοί στη μουσική βιομηχανία νιώθουν άβολα με την Hipgnosis και την επιτυχία της εν μία νυκτί και αμφισβητούν το εάν η απόδοση της εταιρείας είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Το επενδυτικό fund δημιουργήθηκε από τον 57χρονο Merck Mercuriadis και τον διάσημο κιθαρίστα της funk, Nile Rodgers με έδρα ένα σύμπλεγμα νησιών στα νότια της Βρετανίας, κοντά στις ακτές της Νορμανδίας, το Guernsey, που παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις. Η επιχειρηματική σχέση των δύο συνεταίρων διέπεται από το μοντέλο της παροχής αξιοπιστίας από τον διάσημο Rodgers και την οικονομική ασφάλεια του Mercuriadis.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της μουσικής βιομηχανίας, το επιχειρηματικό μοντέλο προσθέτει μικρή μακροπρόθεσμη αξία για τους επενδυτές, καθώς το μόνο που κάνει το Hipgnosis είναι η προστασία των τραγουδιών χωρίς να τα θέτει σε άμεση λειτουργία. Όπως πιστεύουν, το Hipgnosis υπολείπεται στον τομέα μάρκετινγκ ή στρατηγικής για τα τραγούδια που αγοράζει και δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο που να διαβεβαιώνει ότι θα εμφανίζονται στις σωστές λίστες αναπαραγωγής Spotify ή στις επόμενες ταινίες του Χόλιγουντ. Μια πηγή είπε: «Συνήθως υπάρχει μεγάλη υποδομή πίσω από αυτά τα τραγούδια που τα πάνε καλά».
Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Last Christmas” του George Michael, το πρώτο νούμερο ένα του 2021. «Δεν εμφανίστηκε απλώς από το πουθενά», είπε η πηγή. «Έπρεπε να ωθηθεί. Δεν είναι απλώς περίπτωση αγοράς τραγουδιών και παρακολούθησης της ροής των χρημάτων. «Το μάρκετινγκ και η διαφήμιση απαιτούν κι άλλες επενδύσεις, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη απόδειξη που υπάρχει είναι ότι το αρχικό κεφάλαιο πηγαίνει στους καλλιτέχνες».
Πολλοί επίσης δυσανασχετούν καθώς πιστεύουν ότι ο Mercuriadis χαλάει την αγορά αγοράζοντας με μεγάλα ποσά τα τραγούδια των καλλιτεχνών, ενώ η εταιρεία δεν αποκαλύπτει επισήμως πόσα πληρώνει για κάθε προσφορά. Πολλοί μουσικοί, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, θέλουν να πουλήσουν τα τραγούδια τους για τη συνταξιοδότησή τους ή να φτιάξουν ένα κτήμα για τα παιδιά τους. Η διαχείριση και η αναμονή πληρωμής των μουσικών δικαιωμάτων μπορεί να είναι μια κουραστική, βαριά διοικητική εργασία. Έτσι, εάν κάποιος είναι πρόθυμος να πληρώσει ένα εφάπαξ ποσό, οι καλλιτέχνες συχνά επιλέγουν.
Ο ίδιος ο 57χρονος Mercuriadis έχει επίσης τραβήξει τα βλέματα όλων. Γιος ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή, γεννήθηκε στο Schefferville, μια πρώην πόλη εξόρυξης στην καναδική επαρχία του Κεμπέκ, βρίσκεται στη μουσική βιομηχανία για περισσότερα από 40 χρόνια, δουλεύοντας σε όλα τα σημαντικά πόσα της δισκογραφικής εταιρείας Sanctuary Group από την οποία αποχώρησε το 2006. Παρόλο που δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε υλικά πράγματα, ο 57χρονος διαθέτει ένα εντυπωσιακό αρχοντικό έξι υπνοδωματίων στο Notting Hill του Λονδίνου και όταν είναι στις ΗΠΑ μένει στο Hollywood Hills, μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Los Angeles.
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι έως και τον Ιανουάριο του 2021, η Hipgnosis Songs Fund φέρεται να έχει συνολικά υπό την ιδιοκτησία της 57.000 τραγούδια και ο Ελληνοαμερικανός φιλοξενήθηκε για δεύτερη φορά στο εξώφυλλο της βίβλου της αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας το περιοδικό Billboard.
No comments:
Post a Comment