Το BBC αφιερώνει ένα εκτενές άρθρο στην ομάδα ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών και στην έρευνά τους που εκπονείται στο σταθμό Κλιματικής Αλλαγής PANGEA στα Αντικύθηρα.
Ένα νησάκι μόλις 22 κατοίκων ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, τα Αντικύθηρα, η περίφημη αυτή τοποθεσία που "ξέβρασε" τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μετατρέπεται από Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ομάδα NOA - ReACT) σε νησί της επιστήμης, με εξοπλισμό που πολύ λίγοι άλλοι σταθμοί κατέχουν παγκοσμίως.
Τα Αντικύθηρα αποτελούν ιδανικό σημείο για τις επιστήμες της ατμόσφαιρας, καθώς εκεί μπορούν να ανιχνευθούν ερημική σκόνη προερχόμενη από τη Σαχάρα, τέφρα από την Αίτνα και καπνός από τις πυρκαγιές.
Η κ. Μαρία Τσίχλα ταξίδευε σε αυτό το απομακρυσμένο σημείο για ερευνητικούς λόγους. Είναι μια από τις επιστήμονες του κλίματος του Πανελλήνιου Γεωφυσικού Παρατηρητηρίου των Αντικυθήρων (Pangea). Το φιλόδοξο έργο, το οποίο λειτουργεί από το 2017, καλεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε αυτό το βραχώδες νησί να σχηματίσουν μια παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικης αλλαγης.
Καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα σε σημείο όπου συγκλίνουν τρεις θάλασσες, το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό, τα Αντικύθηρα κατέχουν μια μοναδική γεωστρατηγική θέση. «Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στο σταυροδρόμι όλων των ηπείρων», δήλωσε ο Βασίλης Αμοιρίδης, επιστήμονας του κλίματος και διευθυντής της έρευνας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (NOA), ο οποίος ηγείται της επιστημονικής επιτροπής της Pangea.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες μάζες αέρα από όλες τις ηπείρους, με την ικανότητα να προσλαμβάνουν τις ιδιότητες θερμοκρασίας και υγρασίας του αντίστοιχου τόπου καταγωγής τους, συναντώνται ακριβώς πάνω από τα Αντικύθηρα, καθιστώντας το νησί αυτό που ο Αμοιρίδης περιγράφει ως «μετεωρολογικό δοχείο τήξης». Επιπλέον, δεν υπάρχει ρύπανση, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό καθαρά και εύκολα.
Το νησί δεν διαθέτει πρατήρια καυσίμων, καταστήματα ρούχων, αρτοποιεία, παρά μόνο δύο ταβέρνες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, το νησί είναι το ιδανικό φυσικό εργαστήριο για να μελετήσεις πώς τα μικροσκοπικά σωματίδια όπως σκόνες, αναθυμιάσεις ή ομίχλες που αιωρούνται στον αέρα σχηματίζουν σύννεφα, ένα βασικό φαινόμενο για την κατανόηση και την αναστολή της κλιματικής αλλαγής.
No comments:
Post a Comment