ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, October 21, 2020

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΟΔΡΑ

 ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

 Τάσος Τασιούλας


Μέχρι να λυθούν οι σημαντικές εκκρεμότητες, ο δήμος Καλαμαριάς προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος.

Με ανοιχτά πολλά μέτωπα, τα οποία θα απαιτήσουν σίγουρα χρόνο και σκληρή προσπάθεια για να κλείσουν, ο δήμος Καλαμαριάς επιχειρεί να κινητοποιήσει τους υπόλοιπους φορείς για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και να δώσει το έναυσμα για αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές, όμως το πρώτο βήμα στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του προνομιακού χώρου, έχει γίνει με τον καθαρισμό, τις κατεδαφίσεις και τις απομακρύνσεις των μπάζων από παραπήγματα, την απομάκρυνση των καταπατητών και τη δρομολόγηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τα 340 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου.


Το δεύτερο βήμα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, είναι στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου ο χώρος να γίνει πιο φιλικός στους πολίτες και να συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο, δεδομένου ότι πλέον έχουν γίνει κάποιες πρώτες επεμβάσεις άρσης των κινδύνων και ευπρεπισμού του χώρου και ειδικά κάποιων κτηρίων εντός αυτού.

Ένα πρώτο βήμα είναι να μπει το ποδήλατο - καφέ-μπαρ, που παλιά κινούταν στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, μέσα στο στρατόπεδο, ώστε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τους πολίτες που επιλέγουν τον χώρο για αναψυχή, περίπατο κτλ. «Με τέτοιες παρεμβάσεις θα επιχειρήσουμε σε αυτή τη φάση να κάνουμε το Κόδρα πιο φιλικό στους πολίτες και σταδιακά να προχωρήσουμε με τις απαιτούμενες διαδικασίες, για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση των παραχωρήσεων, στην άρση των εκκρεμοτήτων και στην υλοποίηση ενός σοβαρού και εφαρμόσιμου σχεδίου ανάπλασης και αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου. Πρώτος στόχος μας είναι την ερχόμενη άνοιξη να έχουμε μέσα στον χώρο του στρατοπέδου μια ελαφράς μορφής χρήση, μια ήπια χρήση και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για τον κεντρικό σχεδιασμό», επισήμανε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο κεντρικός αυτός σχεδιασμός περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης, το οποίο είναι στα σκαριά, ενώ στις πρώτες ενέργειες της δημοτικής αρχής είναι η ανάθεση σε μελετητή της περίφραξης του χώρου και της φύλαξης των κτηρίων.

Στα μέτωπα που υπάρχουν εκκρεμότητες είναι και εκείνο της παραχώρησης της έκτασης στο σύνολό της. Μέχρι σήμερα στον δήμο έχουν παραχωρηθεί 204 από τα συνολικά 340 στρέμματα (το 2018). Ένα κομμάτι ανήκει στον Στρατό (ΑΟΟΑ και ΤΕΘΑ που λειτουργεί δυο ενεργές μονάδες του ΝΑΤΟ και της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος) και ένα κομμάτι στην Εκκλησία, με την οποία όμως ο Δήμος έχει έρθει σε συνεννόηση, προκειμένου να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό. Τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό πάρκο, καθώς από το 2015 έχει καθοριστεί ως χρήση εκείνη του αστικού πρασίνου, με παράλληλη απαγόρευση οποιασδήποτε επιπλέον δόμησης, πέραν των 16 στρατιωτικών κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία και σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν με την εγκατάσταση κυρίως πολιτιστικών λειτουργιών (έχουν γίνει ήδη κάποιες παραχωρήσεις στην Ελληνική Χαρτοθήκη και στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων). Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι οι ιδιοκτησίες σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, που θα πρέπει να απαλλοτριωθούν, αλλά αυτό το «πρέπει» κρατάει πολλά χρόνια τώρα.



No comments:

Post a Comment