ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο σύγχρονο Λαϊκό Πανεπιστήμιο οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο του 2021.
Την αναβίωση του θεσμού του Λαϊκού Πανεπιστημίου, με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και των νέων συνθηκών που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, όπως είπε ο Γιώργος Λυσσαρίδης, λειτούργησε στο σωματείο από το 1936 –μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του–, μέχρι το 1940.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου, αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα του ποντιακού ελληνισμού, που διετέλεσε και πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης. Υπολογίζεται ότι δόθηκαν πάνω από 100 διαλέξεις με ποικίλη θεματολογία.
Στο σύγχρονο Λαϊκό Πανεπιστήμιο οι διαλέξεις θα είναι μέσω διαδικτύου, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο του 2021. Συντονιστής του προγράμματος ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης, συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.
Όπως εξήγησε, θα υπάρξουν επτά θεματικοί κύκλοι, κατά τους οποίους διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για την ιστορία, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και την παιδεία του Πόντου, την ποντιακή διάλεκτο και για γενικότερου ενδιαφέροντος ιατρικά ζητήματα.
Το φετινό Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί με τον θεματικό κύκλο για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
No comments:
Post a Comment