1671: γεννιέται στη Βενετία ο Τομάσο Αλμπινόνι, παραγωγικότατος συνθέτης της μουσικής μπαρόκ, ο οποίος έγραψε πάνω από 50 όπερες και έμεινε γνωστός για τα κοντσέρτα του για όμποε. Η μουσική του άσκησε επιρροή και στο έργο του Μπαχ.
1736: "γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ στον οποίο η επιστήμη χρωστά τους θεμελιώδεις νόμους της Ηλεκτροστατικής και της Μαγνητοστατικής. Τα πειράματα του οδήγησαν στη διατύπωση του νόμου για τη δύναμη μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων με το αντίστροφο τετράγωνο της αποστάσεως, ο οποίος αργότερα πέρασε στα βιβλία της Φυσικής ως ""νόμος του Κουλόμπ"". Το 1881 δόθηκε προς τιμήν του το όνομα ""Κουλόμπ"" στη μονάδα του ηλεκτρικού φορτίου."
1775: δημιουργείται ο αμερικανικός στρατός.
1775: το αμερικανικό κογκρέσο υπερψηφίζει την αποδοχή της σημαίας με τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες ως το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ.
1789: "ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 ναύτες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο ""Μπάουντι"" μετά τη θρυλική ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα."
1811: "γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάριετ Μπίτσερ Στόου, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας. Μεταξύ των βιβλίων της είναι και ""Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά""."
1822: "ο Βρετανός Τσαρς Μπαμπαντζ παρουσιάζει τη ""Difference Engine"", που είχε τη δυνατότητα να υπολογίζει και να εκτυπώνει πίνακες των μαθηματικών συναρτήσεων."
1832: γεννιέται ο Νικολάους Ότο, ένας από τους εφευρέτες της μηχανής εσωτερικής καύσης.
1834: ο Ισαάκ Φίσερ ο νεώτερος κατοχυρώνει το γυαλόχαρτο.
1839: διεξάγεται ο πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας Χίνλεϊ Ρεγκάτα.
1864: γεννιέται ο Γερμανός νευρολόγος Αλοϊς Αλτσχάιμερ ο οποίος περιέγραψε πρώτος το 1906 τα συμπτώματα της νόσου, που πήρε το όνομα του.
1873: ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.
1881: "ο Τζον ΜακΤαμανι παίρνει πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για την ""πιανόλα"", το μηχανικό πιάνο, που μπορούσε να παίζει μουσική χωρίς πιανίστα."
1883: "πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ο οποίος έμεινε γνωστός για την αγγλική μετάφραση της ποιητικής συλλογής ""Ρουμπαγιάτ"" του Καγιάμ Ομάρ."
1900: γίνεται ο πρώτος διεθνής αυτοκινητιστικός αγώνας για το Κύπελλο Γκόρντον-Μπέννετ, ο οποίος καλύπτει μια διαδρομή 400 χλμ μεταξύ Παρισιού και Λυών. Νικητής ο Γάλλος Φρανσουά Σαρόν που έτρεξε με μέση ωριαία ταχύτητα 62 χλμ.
1900: η Δημοκρατία της Χαβάης προσαρτάται στις ΗΠΑ.
1901: ο Γουίλι ’Αντερσον κερδίζει το πρώτο επαγγελματικό ανοιχτό πρωτάθλημα γκολφ κάτω από τους κανόνες της Αμερικανικής Ένωσης Γκολφ (US Golf Association) στο Χάμιλτον των ΗΠΑ.
1904: γεννιέται η Αμερικανίδα φωτογράφος Μαργκαρετ Μπουρκ-Γουάιτ, που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες στους τομείς της βιομηχανικής φωτογραφίας και του φωτορεπορτάζ.
1904: πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας.
1916: ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.
1920: πεθαίνει στα 56 του χρόνια ο μεγάλος Γερμανός κοινωνιολόγος και ιστορικός, Μαξ Βέμπερ.
1922: τρόικα αναλαμβάνει την εξουσία στη Ρωσία, καθώς ο Λένιν παίρνει εξάμηνη αναρρωτική άδεια.
1925: οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα (Καταλανοί) γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα, η δικτατορία του Πρίμο δε Ριβέρα θα κλείσει το γήπεδο για 6 μήνες.
1927: "πεθαίνει ο ’Αγγλος συγγραφέας Τζερόμ Κ. Τζερόμ γνωστός για το ταξιδιωτικό του μυθιστόρημα ""Τρεις άνδρες σε μια βάρκα"""
1928: "γεννιέται στην Αργεντινή ο ""επαναστάτης με αιτία"" Ερνέστο Τσε Γκεβάρα."
1929: στο Βερολίνο, υπογράφεται ένα κονκορδάτο ανάμεσα στο Βατικανό και την Πρωσία.
1931: στη Γαλλία, 350 άτομα πνίγονται όταν το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επέβαιναν βυθίζεται στον ποταμό Λουάρ.
1932: στη Γερμανία, ο Χίτλερ υπόσχεται ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση του φον Πάπεν.
1933: η Αυστρία απελάσει τον Τεοντόρ Χάμπριχτ, ο οποίος με εντολή του Χίτλερ είχε εγκατασταθεί στη χώρα για να τον ενημερώνει σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε εκεί.
1936: "πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζ.Κ. Τσέστερτον. Γνωστά έργα του ""Η αθωότητα του πατρός Μπράουν"", ""Ο άνθρωπος που τον έλεγαν Πέμπτη"" και η ""Λέσχη των αλλόκοτων επαγγελμάτων""."
1936: "πεθαίνει στη Μόσχα ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι το όνομα, του οποίου συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα. Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ως το τέλος της ζωής του και συνελήφθη πολλές φορές. Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται διηγήματα, μεταξύ αυτών και ""Η Μάνα"". Συνεργάστηκε επίσης με πολλά περιοδικά και πήρε ενεργό μέρος στην αναζωογόνηση της επιστημονικής ζωής της χώρας του."
1939: "η Μόσχα χαρακτηρίζει ""άκυρο"" το γενετικό νόμο του Μέντελ, επειδή, όπως ισχυρίζεται, αντιτίθεται στη μαρξιστική διαλεκτική."
1940: οι Γερμανοί θέτουν σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’Αουσβιτς.
1941: "ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ διατάσει το ""πάγωμα"" όλων των γερμανικών και ιταλικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ."
1942: η ’Αννα Φρανκ ξεκινά τη συγγραφή του ημερολογίου της.
1943: η Ρουμανία αναφέρει ότι, είναι έτοιμη για ειρήνη και παράδοση στους Συμμάχους.
1944: οι γερμανικές δυνάμεις έχοντας προηγουμένως σαρώσει τα βόρεια του Βελγίου και της Ολλανδίας, καταλαμβάνουν το Παρίσι. Έπειτα από τρεις ημέρες ολόκληρη η Γαλλία παραδίνεται.
1946: γεννιέται ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, μεγαλοκτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης καζίνο Ντόναλντ Τραμπ.
1949: δημιουργείται το κράτος του Βιετνάμ.
1951: το γιγαντιαίο UNIVAC (Universal Automatic Computer), το πρώτο μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή σχεδιασμένο για ευρεία εμπορική χρήση παρουσιάζεται από την αμερικανική εταιρεία Ρέμινγκτον Ραντ.
1952: οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν το πρώτο ατομικό υποβρύχιο στον κόσμο.
1960: "πολιτική συγκέντρωση της Αριστεράς πραγματοποιείται στο θέατρο ""Κεντρικόν"" στην Αθήνα."
1962: στη Γαλλία, συλλαμβάνονται 30 άτομα, που σχεδιλαζαν να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Ντε Γκολ.
1962: το Βατικανό ανακοινώνει ότι, καταργεί τον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων.
1964: στην Αϊτή, ο Φρανσουά Ντιβαλιέ ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος.
1969: γεννιέται η Γερμανίδα τενίστρια Στέφι Γκράφ.
1970: στη Βρετανία, ο Έντουαρντ Χιθ εκλέγεται πρωθυπουργός, καθώς οι συντηρητικοί κερδίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
1971: "οι ""Τάιμς της Νέας Υόρκης"" αρχίζουν τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον Πόλεμο του Βιετνάμ."
1972: στις ΗΠΑ, ο διευθυντής της Επιτροπής για Περιβαλλοντικά Θέματα απαγορεύει σχεδόν ολοκληρωτικά τη χρήση του εντομοκτόνου DDT.
1979: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ φτάνει στη Βιέννη για την υπογραφή συμφώνου μείωσης των στρατηγικών όπλων με τον Σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
1982: μετά από έξι εβδομάδες και αλλεπάλληλες ήττες από τις βρετανικές δυνάμεις, η Αργεντινή παραδίδεται στη Βρετανία σημαίνοντας το τέλος του πολέμου των Φώκλαντ.
1983: στη Χιλή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ενώνονται με διαδηλωτές κατά της δικτατορίας του Πινοσέτ.
1986: πεθαίνει ο σπουδαιότερος Λατινοαμερικάνος συγγραφέας, ποιητής και δοκιμιογράφος του 20ου αιώνα, ο Αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Περισσότερο δημοφιλή έργα του είναι ίσως οι πολυάριθμες μικρές φανταστικές ιστορίες του.
1987: η Εθνική Ελλάδας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Γιουρομπάσκετ της Αθήνας νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση 103-101 με δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στη λήξη της παράτασης. Πολύ μεγάλη εμφάνιση όλων των παικτών (Γκάλης 40 και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296, Φασούλας 12, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Σταυρόπουλος, Καρατζάς και Λινάρδος) και κίνηση-ματ του Πολίτη στον Gomelski. Με τον τίτλο αυτό η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς για πρώτη φορά στα ομαδικά αθλήματα.
1991: "ο Λιρόϊ Μπιρέλ (Leroy Burrell) νικά τον Καρλ Λιούις στην κούρσα της ""μιας ανάσας"" (100μ) σημειώνοντας ταυτόχρονα παγκόσμιο ρεκόρ με 9"".9."
1992: στην Ιταλία, δημοσκόπηση δείχνει ότι, οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας υποστηρίζουν την επαναφορά της θανατικής ποινής για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
1992: στις ΗΠΑ, πεθαίνει η τελευταία επιζήσασα από τους ναυαγούς του Τιτανικού, Μάρτζορι Ρομπ, σε ηλικία 103 ετών.
1993: στην Τουρκία, η πρώην υπουργός Προεδρίας Τανσού Τσιλέρ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
1994: πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Χένρι Μαντσίνι, σε ηλικία 70 ετών.
1995: πεθαίνει ο Ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ.
1995: πεθαίνει στις ΗΠΑ ο Ρότζερ Ζελάζνι ένας από τους πρωτοπόρους συγγραφείς διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας. Κέρδισε έξι φορές το λογοτεχνικό Βραβείο Χιούγκο.
1995: στη Γαλλία, η ανακοίνωση του Προέδρου Ζακ Σιράκ, ότι επαναλαμβάνονται οι πυρηνικές δοκιμές προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις.
1996: η Παγκόσμια Τράπεζα αποφασίζει να δώσει 650 εκατ. δολάρια βοήθεια στη Βοσνία.
1996: "πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών, μια μεγάλη φωνή της τζαζ, η ""Πρώτη Κυρία του Τραγουδιού"", η Έλα Φιτζέραλντ. Στη διάρκεια της πολυετούς πολυκύμαντης σταδιοδρομίας της κέρδισε 11 βραβεία Γκράμι, ενώ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Ντιούκ Έλιγκτον και τον Όσκαρ Πέτερσον."
1997: σε ηλικία 87 ετών πεθαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ, Ισαάκ Λαυρεντίδης.
1998: η 36χρονη Τζαμαϊκανή Ντενίζ Νίκολς γίνεται η πρώτη γυναίκα φυσιοθεραπεύτρια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν εμφανίζεται στον πάγκο της ομάδας της στον αγώνα Τζαμάικα- Κροατία (1-3) στη Γαλλία. Τρία χρόνια πριν, όταν προσλήφθηκε, ήταν η πρώτη γυναίκα φυσιοθεραπεύτρια στην ιστορία μιας εθνικής ομάδας.
1736: "γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ στον οποίο η επιστήμη χρωστά τους θεμελιώδεις νόμους της Ηλεκτροστατικής και της Μαγνητοστατικής. Τα πειράματα του οδήγησαν στη διατύπωση του νόμου για τη δύναμη μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων με το αντίστροφο τετράγωνο της αποστάσεως, ο οποίος αργότερα πέρασε στα βιβλία της Φυσικής ως ""νόμος του Κουλόμπ"". Το 1881 δόθηκε προς τιμήν του το όνομα ""Κουλόμπ"" στη μονάδα του ηλεκτρικού φορτίου."
1775: δημιουργείται ο αμερικανικός στρατός.
1775: το αμερικανικό κογκρέσο υπερψηφίζει την αποδοχή της σημαίας με τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες ως το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ.
1789: "ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 ναύτες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο ""Μπάουντι"" μετά τη θρυλική ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα."
1811: "γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάριετ Μπίτσερ Στόου, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας. Μεταξύ των βιβλίων της είναι και ""Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά""."
1822: "ο Βρετανός Τσαρς Μπαμπαντζ παρουσιάζει τη ""Difference Engine"", που είχε τη δυνατότητα να υπολογίζει και να εκτυπώνει πίνακες των μαθηματικών συναρτήσεων."
1832: γεννιέται ο Νικολάους Ότο, ένας από τους εφευρέτες της μηχανής εσωτερικής καύσης.
1834: ο Ισαάκ Φίσερ ο νεώτερος κατοχυρώνει το γυαλόχαρτο.
1839: διεξάγεται ο πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας Χίνλεϊ Ρεγκάτα.
1864: γεννιέται ο Γερμανός νευρολόγος Αλοϊς Αλτσχάιμερ ο οποίος περιέγραψε πρώτος το 1906 τα συμπτώματα της νόσου, που πήρε το όνομα του.
1873: ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.
1881: "ο Τζον ΜακΤαμανι παίρνει πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για την ""πιανόλα"", το μηχανικό πιάνο, που μπορούσε να παίζει μουσική χωρίς πιανίστα."
1883: "πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ο οποίος έμεινε γνωστός για την αγγλική μετάφραση της ποιητικής συλλογής ""Ρουμπαγιάτ"" του Καγιάμ Ομάρ."
1900: γίνεται ο πρώτος διεθνής αυτοκινητιστικός αγώνας για το Κύπελλο Γκόρντον-Μπέννετ, ο οποίος καλύπτει μια διαδρομή 400 χλμ μεταξύ Παρισιού και Λυών. Νικητής ο Γάλλος Φρανσουά Σαρόν που έτρεξε με μέση ωριαία ταχύτητα 62 χλμ.
1900: η Δημοκρατία της Χαβάης προσαρτάται στις ΗΠΑ.
1901: ο Γουίλι ’Αντερσον κερδίζει το πρώτο επαγγελματικό ανοιχτό πρωτάθλημα γκολφ κάτω από τους κανόνες της Αμερικανικής Ένωσης Γκολφ (US Golf Association) στο Χάμιλτον των ΗΠΑ.
1904: γεννιέται η Αμερικανίδα φωτογράφος Μαργκαρετ Μπουρκ-Γουάιτ, που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες στους τομείς της βιομηχανικής φωτογραφίας και του φωτορεπορτάζ.
1904: πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας.
1916: ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.
1920: πεθαίνει στα 56 του χρόνια ο μεγάλος Γερμανός κοινωνιολόγος και ιστορικός, Μαξ Βέμπερ.
1922: τρόικα αναλαμβάνει την εξουσία στη Ρωσία, καθώς ο Λένιν παίρνει εξάμηνη αναρρωτική άδεια.
1925: οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα (Καταλανοί) γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα, η δικτατορία του Πρίμο δε Ριβέρα θα κλείσει το γήπεδο για 6 μήνες.
1927: "πεθαίνει ο ’Αγγλος συγγραφέας Τζερόμ Κ. Τζερόμ γνωστός για το ταξιδιωτικό του μυθιστόρημα ""Τρεις άνδρες σε μια βάρκα"""
1928: "γεννιέται στην Αργεντινή ο ""επαναστάτης με αιτία"" Ερνέστο Τσε Γκεβάρα."
1929: στο Βερολίνο, υπογράφεται ένα κονκορδάτο ανάμεσα στο Βατικανό και την Πρωσία.
1931: στη Γαλλία, 350 άτομα πνίγονται όταν το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επέβαιναν βυθίζεται στον ποταμό Λουάρ.
1932: στη Γερμανία, ο Χίτλερ υπόσχεται ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση του φον Πάπεν.
1933: η Αυστρία απελάσει τον Τεοντόρ Χάμπριχτ, ο οποίος με εντολή του Χίτλερ είχε εγκατασταθεί στη χώρα για να τον ενημερώνει σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε εκεί.
1936: "πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζ.Κ. Τσέστερτον. Γνωστά έργα του ""Η αθωότητα του πατρός Μπράουν"", ""Ο άνθρωπος που τον έλεγαν Πέμπτη"" και η ""Λέσχη των αλλόκοτων επαγγελμάτων""."
1936: "πεθαίνει στη Μόσχα ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι το όνομα, του οποίου συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα. Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ως το τέλος της ζωής του και συνελήφθη πολλές φορές. Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται διηγήματα, μεταξύ αυτών και ""Η Μάνα"". Συνεργάστηκε επίσης με πολλά περιοδικά και πήρε ενεργό μέρος στην αναζωογόνηση της επιστημονικής ζωής της χώρας του."
1939: "η Μόσχα χαρακτηρίζει ""άκυρο"" το γενετικό νόμο του Μέντελ, επειδή, όπως ισχυρίζεται, αντιτίθεται στη μαρξιστική διαλεκτική."
1940: οι Γερμανοί θέτουν σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’Αουσβιτς.
1941: "ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ διατάσει το ""πάγωμα"" όλων των γερμανικών και ιταλικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ."
1942: η ’Αννα Φρανκ ξεκινά τη συγγραφή του ημερολογίου της.
1943: η Ρουμανία αναφέρει ότι, είναι έτοιμη για ειρήνη και παράδοση στους Συμμάχους.
1944: οι γερμανικές δυνάμεις έχοντας προηγουμένως σαρώσει τα βόρεια του Βελγίου και της Ολλανδίας, καταλαμβάνουν το Παρίσι. Έπειτα από τρεις ημέρες ολόκληρη η Γαλλία παραδίνεται.
1946: γεννιέται ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, μεγαλοκτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης καζίνο Ντόναλντ Τραμπ.
1949: δημιουργείται το κράτος του Βιετνάμ.
1951: το γιγαντιαίο UNIVAC (Universal Automatic Computer), το πρώτο μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή σχεδιασμένο για ευρεία εμπορική χρήση παρουσιάζεται από την αμερικανική εταιρεία Ρέμινγκτον Ραντ.
1952: οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν το πρώτο ατομικό υποβρύχιο στον κόσμο.
1960: "πολιτική συγκέντρωση της Αριστεράς πραγματοποιείται στο θέατρο ""Κεντρικόν"" στην Αθήνα."
1962: στη Γαλλία, συλλαμβάνονται 30 άτομα, που σχεδιλαζαν να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Ντε Γκολ.
1962: το Βατικανό ανακοινώνει ότι, καταργεί τον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων.
1964: στην Αϊτή, ο Φρανσουά Ντιβαλιέ ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος.
1969: γεννιέται η Γερμανίδα τενίστρια Στέφι Γκράφ.
1970: στη Βρετανία, ο Έντουαρντ Χιθ εκλέγεται πρωθυπουργός, καθώς οι συντηρητικοί κερδίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
1971: "οι ""Τάιμς της Νέας Υόρκης"" αρχίζουν τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον Πόλεμο του Βιετνάμ."
1972: στις ΗΠΑ, ο διευθυντής της Επιτροπής για Περιβαλλοντικά Θέματα απαγορεύει σχεδόν ολοκληρωτικά τη χρήση του εντομοκτόνου DDT.
1979: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ φτάνει στη Βιέννη για την υπογραφή συμφώνου μείωσης των στρατηγικών όπλων με τον Σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
1982: μετά από έξι εβδομάδες και αλλεπάλληλες ήττες από τις βρετανικές δυνάμεις, η Αργεντινή παραδίδεται στη Βρετανία σημαίνοντας το τέλος του πολέμου των Φώκλαντ.
1983: στη Χιλή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ενώνονται με διαδηλωτές κατά της δικτατορίας του Πινοσέτ.
1986: πεθαίνει ο σπουδαιότερος Λατινοαμερικάνος συγγραφέας, ποιητής και δοκιμιογράφος του 20ου αιώνα, ο Αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Περισσότερο δημοφιλή έργα του είναι ίσως οι πολυάριθμες μικρές φανταστικές ιστορίες του.
1987: η Εθνική Ελλάδας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Γιουρομπάσκετ της Αθήνας νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση 103-101 με δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στη λήξη της παράτασης. Πολύ μεγάλη εμφάνιση όλων των παικτών (Γκάλης 40 και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296, Φασούλας 12, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Σταυρόπουλος, Καρατζάς και Λινάρδος) και κίνηση-ματ του Πολίτη στον Gomelski. Με τον τίτλο αυτό η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς για πρώτη φορά στα ομαδικά αθλήματα.
1991: "ο Λιρόϊ Μπιρέλ (Leroy Burrell) νικά τον Καρλ Λιούις στην κούρσα της ""μιας ανάσας"" (100μ) σημειώνοντας ταυτόχρονα παγκόσμιο ρεκόρ με 9"".9."
1992: στην Ιταλία, δημοσκόπηση δείχνει ότι, οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας υποστηρίζουν την επαναφορά της θανατικής ποινής για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
1992: στις ΗΠΑ, πεθαίνει η τελευταία επιζήσασα από τους ναυαγούς του Τιτανικού, Μάρτζορι Ρομπ, σε ηλικία 103 ετών.
1993: στην Τουρκία, η πρώην υπουργός Προεδρίας Τανσού Τσιλέρ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
1994: πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Χένρι Μαντσίνι, σε ηλικία 70 ετών.
1995: πεθαίνει ο Ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ.
1995: πεθαίνει στις ΗΠΑ ο Ρότζερ Ζελάζνι ένας από τους πρωτοπόρους συγγραφείς διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας. Κέρδισε έξι φορές το λογοτεχνικό Βραβείο Χιούγκο.
1995: στη Γαλλία, η ανακοίνωση του Προέδρου Ζακ Σιράκ, ότι επαναλαμβάνονται οι πυρηνικές δοκιμές προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις.
1996: η Παγκόσμια Τράπεζα αποφασίζει να δώσει 650 εκατ. δολάρια βοήθεια στη Βοσνία.
1996: "πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών, μια μεγάλη φωνή της τζαζ, η ""Πρώτη Κυρία του Τραγουδιού"", η Έλα Φιτζέραλντ. Στη διάρκεια της πολυετούς πολυκύμαντης σταδιοδρομίας της κέρδισε 11 βραβεία Γκράμι, ενώ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Ντιούκ Έλιγκτον και τον Όσκαρ Πέτερσον."
1997: σε ηλικία 87 ετών πεθαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ, Ισαάκ Λαυρεντίδης.
1998: η 36χρονη Τζαμαϊκανή Ντενίζ Νίκολς γίνεται η πρώτη γυναίκα φυσιοθεραπεύτρια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν εμφανίζεται στον πάγκο της ομάδας της στον αγώνα Τζαμάικα- Κροατία (1-3) στη Γαλλία. Τρία χρόνια πριν, όταν προσλήφθηκε, ήταν η πρώτη γυναίκα φυσιοθεραπεύτρια στην ιστορία μιας εθνικής ομάδας.
No comments:
Post a Comment