Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε xθες Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, με στόχο την παρουσίαση της κοινής προσπάθειας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δικτύου Φορέων Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και των φορέων που υλοποιούν προγράμματα απεξάρτησης.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου να προσεγγίσει το μείζον αυτό πρόβλημα και εξήρε τη σημαντική δουλειά που γίνεται από όλους τους φορείς. «Με τη συγκρότηση του Δικτύου πετύχαμε άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2011 και με βάση την εθελοντική προσφορά, έγινε πρωτοπόρος και κοινωνός του έργου που επιτελούν όλες αυτές οι ομάδες» είπε η Καλυψώ Γούλα και συμπλήρωσε: «Το αισιόδοξο είναι ότι οι δράσεις που υλοποιούνται, ενισχύουν και τη δική μας προσπάθεια, αφού εκτός από αρωγοί, γινόμαστε και αποτελεσματικοί στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας και της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Όλοι θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τόσο τη συνεργασία, όσο και την απερίσπαστη δράση».
Στην εθελοντική προσφορά και στο έργο των φορέων αναφέρθηκε η συντονίστρια του Δήμου Θεσσαλονίκης για το Δίκτυο Φορέων Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, Σμάρω Γιαννακοπούλου, τονίζοντας πως τις περισσότερες φορές οι δράσεις αναλαμβάνονται εκτός ωραρίου και χωρίς κόστος για το Δήμο.
Ο συντονιστής του ΟΚΑΝΑ, Κώστας Γαζγαλίδης, υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη πρότυπο για τα δεδομένα της Ελλάδας, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών και τη θεραπεία των εξαρτήσεων και πρόσθεσε: «Το θετικό είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που αποφασίζουν να θεραπευτούν εμφανίζεται αυξημένος, ωστόσο παρατηρούνται μειώσεις κονδυλίων και προσωπικού, ενώ οι κοινωνίες γίνονται ολοένα πιο φοβικές και αγχώδεις».
Για υπεράνθρωπες προσπάθειες από τη μεριά του προσωπικού μίλησε η επιστημονική Υπεύθυνη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Ιανός», Κάκια Νικολάου, ενώ στάθηκε στην άριστη συνεργασία Δήμου και φορέων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στον κοινό στόχο να προσελκύσουν σταδιακά στο πρόγραμμα, όσους περισσότερους χρήστες μπορούν.
Στη συμβολή του Δικτύου εστίασε και ο Στέλιος Γκιουζέπας, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ΑΡΓΩ, αναφέροντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στέκεται αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται με την προσφορά γνώσεων, συνεργασίας και υλικοτεχνικής υποδομής.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας απεξάρτησης από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και τα φάρμακα, Γιώργος Τσενεκίδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του προγράμματος και μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κρίσης. «Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε έχει αγγίξει ολόκληρη την κοινωνία και φυσικά έχει συμβάλλει στην αύξηση των περιπτώσεων που προστρέχουν σε βοήθεια λόγω της εξάρτησής τους από το αλκοόλ, το τζόγο και τα φάρμακα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η υπεύθυνη του συμβουλευτικού κέντρου ΙΘΑΚΗ, ψυχολόγος, Εύη Μαυροπούλου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και των αυξημένων αναγκών, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, ο εκπρόσωπος των Κέντρων Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης «Σείριος», Ανδρέας Τσούνης, αναφέρθηκε στο ψυχοκοινωνικό μοντέλο του προγράμματος και στις παρεμβάσεις που γίνονται σε οικογένειες και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά στη σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Νέας Παραλίας, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, από τις 19.00, με στόχο την ενημέρωση γύρω από τα προγράμματα που λειτουργούν και για τα μέτρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Τα δρώμενα θα υλοποιηθούν στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, στον Κήπο των Εποχών και στο Βασιλικό Θέατρο.
No comments:
Post a Comment