Λειψυδρία: Οι πισίνες ως δείκτης υπερκατανάλωσης νερού και υπερτουρισμού
Πάνω από 1200 πισίνες έχει μετρήσει η πρωτοβουλία πολιτών Save Paros, στο κυκλαδίτικο νησί που κινδυνεύει από την λειψυδρία και τον υπερτουρισμό
Spotlight
Φεστιβάλ της Μαλαισίας μηνύει το συγκρότημα The 1975 επειδή δύο μέλη του φιλήθηκαν στη σκηνή
Παπανδρέου για υποκλοπές: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, για να είναι σεβαστές, πρέπει και να κρίνονται
Αυτά τα 3 ζώδια θα έχουν πισωγυρίσματα σε σχέσεις εξαιτίας του ανάδρομου Ερμή
Έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας - Η διαδικασία για panic button και safe house
Ενώ η λειψυδρία, εν μέσω θέρους πλήττει όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας – με τα νησιά του Αιγαίου να έχουν την τιμητική τους – κάποιοι επιμένουν να σπαταλάνε εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού για να γεμίζουν υπερμεγέθεις πισίνες. Φυσικά η λειψυδρία δεν είναι «προνόμιο» των νησιών, αλλά και των ηπειρωτικών περιοχών, απειλώντας πλέον και την Αττική. Στα νησιά όμως η έλλειψη νερού γίνεται πιο εμφανής, καθώς ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται εκθετικά κάθε καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης
Σε αυτό το «σπορ» χλιδάτου ατομικισμού διαπρέπουν οι «πισινάτοι» της Πάρου, εφαρμόζοντας το δόγμα «γέμισε εσύ τη δεξαμενή σου, και άσε τους άλλους να διψάσουν». Η λειψυδρία έχει χτυπήσει και την πόρτα της Πάρου, όπου η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί ανησυχητικά, όπως τονίζουν οι τοπικές αρχές (34% το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με πέρυσι, όπου ήταν χρονιά ρεκόρ). Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι η κατανάλωση νερού αυξάνεται υπάρχει προβληματισμός για το αν το δίκτυο ύδρευσης του νησιού ( που βασίζεται και σε αφαλατώσεις) θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να εξυπηρετεί ανελλιπώς και επαρκώς τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Πισίνες και κήποι σε βίλες – ξενοδοχεία «ρουφάνε» το 70% του νερού
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου Nίκου Καραμανέ (σε συνέντευξή του στο rosa.gr), ένα 10-15% του νερού που καταναλώνεται τη θερινή περίοδο στην Πάρο, διοχετεύεται στις πισίνες. Οι πισίνες δεν είναι το μόνο ούτε το σημαντικότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την σπατάλη νερού. Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΠ εκτιμά ότι το 60%-70% της συνολικής κατανάλωσης νερού στην Πάρο χρησιμοποιείται για να ποτίζονται κήποι σε βίλες, airbnb και ξενοδοχεία.
Apό μια απλή καταμέτρηση των πισινών που αποτυπώνονται στους χάρτες της Google, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός τους ξεπερνά ήδη τις 1200
Αν όμως λάβουμε υπ’όψιν ότι συνήθως οι μεγάλες πισίνες συνδυάζονται με βίλες με κήπο ή με πολυτελείς τουριστικές μονάδες, συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για ένα αλληλένδετο και αλληλοτροφοδοτούμενο σύμπλεγμα υπερκατανάλωσης νερού, αλλά και υπερδόμησης.
Πρωτοβουλία πολιτών Save Paros
Όπως αποδεικνύει, κάνοντας χρήση των δορυφορικών δεδομένων της Google, η πρωτοβουλία πολιτών Save Paros, η Πάρος είναι το νησί του Αιγαίου με την μεγαλύτερη παρουσία «κολυμβητικών δεξαμενών» – όπως ονομάζονται επισήμως οι πισίνες.
Συγκεκριμένα, σημειώνει η πρωτοβουλία, από μια απλή καταμέτρηση των πισινών που αποτυπώνονται στους χάρτες της Google, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός τους ξεπερνά ήδη τις 1200 – και δεν έχουν ακομα καλύψει όλη την Πάρο, ούτε καν την Αντίπαρο.
Πισίνες και υπερκατανάλωση νερού
«Ο απόλυτος αριθμός των πισινών είναι συγκλονιστικός και αναδεικνύει ένα σημαντικό ζήτημα υπερκατανάλωσης νερού, για το οποίο πολλοί ίσως δεν έχουν πλήρη επίγνωση», τονίζουν.
«Η δημιουργία του χάρτη με τον αριθμό των κολυμβητικών δεξαμενών στα κυκλαδίτικα νησιά αποτέλεσε για εμάς πηγή πληροφοριών μέχρι στιγμής. Εκτός από μια απλή καταμέτρηση, ο αριθμός των πισινών αναδεικνύει τις περιοχές των νησιών που είναι πιθανότερο να πληγούν από την υπερδόμηση και τον υπερτουρισμό», υπογραμμίζει η ανάρτηση της πρωτοβουλίας.
Αυτή η απεικόνιση βοηθά στον εντοπισμό περιοχών που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της τουριστικής ανάπτυξης και ενδεχομένως στο σημείο κορεσμού.
Έτσι, παραδόξως, η Αντίπαρος έχει τόσες πισίνες όσες η Ίος, η Σίφνος και η Σέριφος μαζί. Η Πάρος, από την άλλη πλευρά, έχει τον ίδιο αριθμό πισινών με τη Νάξο, την Ίο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Σύρο μαζί.
«Αν δεχτούμε τον αριθμό των πισινών ως δείκτη της τουριστικής ανάπτυξης, ο χάρτης καθιστά σαφές ότι η Πάρος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός της, έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητές της όσον αφορά τις υποδομές, τη διαχείριση των αποβλήτων και τους υδάτινους πόρους. Αυτός ο χάρτης είναι ένα έργο σε εξέλιξη και σχεδιάζουμε να καλύψουμε τη Μύκονο στη συνέχεια», δηλώνει η πρωτοβουλία.
Σύγκριση μεταξύ νησιών
Η πρωτοβουλία Save Paros διευκρινίζει ότι ο χάρτης κατέστη δυνατός χάρη στις ενημερωμένες δορυφορικές εικόνες της Google από τον Μάιο του 2024, με εικόνες που ελήφθησαν γύρω στο φθινόπωρο του 2023.
Προειδοποιεί ότι ενώ η Πάρος καλύπτεται διεξοδικά, άλλα νησιά ενδέχεται να έχουν ακόμη περιοχές με παλαιότερες εικόνες, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές ανακρίβειες. Λόγω της χειροκίνητης διαδικασίας καταμέτρησης, ορισμένες πισίνες μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη ή μια μπλε βεράντα μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως πισίνα. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές είναι αμελητέες στη συνολική σύγκριση μεταξύ των νησιών.
No comments:
Post a Comment