Tuesday, November 28, 2023


_____________________________________________________

 
Ημερίδα λήξης του έργου VOLUnteer: Ενισχυμένη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με τη ΔΥΟΠΠ (Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την Εκπαίδευση των εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας), στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου VOLUnteer, το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης εθελοντών πολιτικής προστασίας, στο Τριάδι. 
Κεντρικό θέμα της ημερίδας υπήρξε ο ρόλος του εθελοντισμού για την αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας, ενώ παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου  VOLUnteer. 
Στην εκδήλωση, μίλησαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων πολιτικής προστασίας. Συγκεκριμένα,  ο κ. Τριαντάφυλλος Μπουχούνας, Δασολόγος / Περιβαλλοντολόγος, Msc / Τεχνικός Σύμβουλος ΔΥΟΠΠ, παρουσίασε το αντικείμενο του έργου, ο κ. Kiro Maceski, Υπεύθυνος Οικονομικών του Protection and Rescue Directorate, από την πλευρά της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε στη συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον Εθελοντισμό Πολιτικής Προστασίας στη γείτονα χώρα και ο κ. Ιωάννης Γραικός, European Project Administrator της ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΚΙΛΚΙΣ Μ.Ε.Π.Ε., Ανάδοχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσίασε τις δράσεις εκπαίδευσης και επίδειξης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου. 
Σημαντικά στοιχεία τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τις εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων και από τις εργασίες της Ημερίδας, γενικότερα, ήταν το υψηλό και άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των εταίρων αλλά και το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε η υλοποίηση του έργου στο πεδίο της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας των εταίρων για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας.
Την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε Ανοιχτή Στρογγυλή Τράπεζα, όπου τέθηκαν και συζητήθηκαν προβληματισμοί, απόψεις και προτάσεις.

Σημειώνεται πως σκοπός του έργου VOLUnteer υπήρξε η δημιουργία ενός επιχειρησιακού διασυνοριακού δικτύου εθελοντών και φορέων πολιτικής προστασίας, για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στη διασυνοριακή περιοχή,  δομημένου στη βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει κοινές εκπαιδευτικές ενότητες και οδηγούς και καινοτόμα επιχειρησιακά εργαλεία τεχνολογίας. Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτέλεσαν φορείς από τις δύο χώρες, Ελλάδα και  Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η  ΔΥΟΠΠ (επικεφαλής Δικαιούχος) από την ελληνική πλευρά και ο φορέας PROTECTION AND RESCUE DIRECTORATE από την πλευρά της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG IPA Cross Border Cooperation Programme "Greece - Republic of North Macedonia 2014-2020" και χρηματοδοτήθηκε από πόρους ευρωπαϊκούς και των συμμετεχουσών χωρών. 

No comments:

Post a Comment