Στο Πήλιο οι αγρότες δεν μπορούν να φτάσουν στα κτήματα και να μαζέψουν τα μήλα τους
Ο Δημήτρης Μαρίνος Χιώτης υπολόγιζε φέτος ότι η παραγωγή του σε μήλα θα φτάσει τους 100 τόνους. Αυτήν την ποσότητα δήλωσε ότι θα παραδώσει. Ωστόσο η κακοκαιρία Daniel που έπληξε το Πήλιο έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού οδικού δικτύου και ειδικά του αγροτικού. Ο κ. Χιώτης έχει πάρει στα χέρια του ένα έγγραφο από την αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η διέλευση του δρόμου που συνδέει τη Ζαγορά με το Πουρί. «Είναι αποδεικτικό ότι δεν μπορώ να φτάσω στα κτήματά μου. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια τη δική μου και της παραγωγής εάν περάσω από τη γέφυρα που είναι ακατάλληλη σύμφωνα με την αστυνομία;», διερωτάται μιλώντας στη Voria.gr.
Στο Πουρί Πηλίου αρκετοί είναι οι μηλοπαραγωγοί οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μην μπουν στη διαδικασία της συγκομιδής λόγω ακαταλληλότητας του δικτύου. Ήδη λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της συγκομιδής, καθώς πολλοί δρόμοι δεν έχουν επιδιορθωθεί, πολλά μήλα έπεσαν από τα δέντρα καθώς ωρίμασαν και αν οι μέρες περάσουν θα πέσουν κι άλλα. Είναι το μοναδικό χωριό το οποίο ουσιαστικά είναι αποκλεισμένο. Έγινε μία πρόχειρη διάβαση, όμως μόνον για έκτακτες ανάγκες. «Αν βρέξει μία φορά, όπως περιμένουμε από την Τρίτη μάλλον και αυτή η πρόσβαση θα καταστραφεί», λένε οι κάτοικοι. Για τη μεταφορά των μήλων τους ούτε λόγος. Είναι ορισμένοι που ξεκίνησαν να μαζεύουν, φοβούμενοι ότι οι αποζημιώσεις θα αργήσουν και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τον χειμώνα.
«Δεν θα τον βγάλουμε τον χειμώνα». Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ζαγοράς και πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας βλέπει ζοφερό το μέλλον των αγροτών στην περιοχή του. Μαζί με άλλους αγρότες άκουγαν το βράδυ του Σαββάτου τις δυσοίωνες προβλέψεις για νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή. «Πραγματική εικόνα θα έχουμε την Τετάρτη, θα γνωρίζουμε πόσοι δρόμοι θα μείνουν απ’ όσους επιδιορθώθηκαν εντελώς πρόχειρα», μετέφερε στη Voria.gr. «Έχουμε ξεκινήσει να μαζεύουμε στην πρώτη ζώνη, όμως ήδη πολλά μήλα έχουν πέσει από τα δέντρα λόγω καθυστέρησης στην έναρξη της συγκομιδής, άλλα είχαν πέσει λόγω της βροχής και του αέρα στην κακοκαιρία, ενώ η πρόσβαση σε πολλά σημεία είναι αδύνατη», τόνισε ο κ. Γεωργαδάκης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των καλλιεργητών στο Πήλιο. Δεν μπορούν να φτάσουν στα κτήματά τους καθώς οι αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν. Φοβούνται μάλιστα πως από την ερχόμενη Τρίτη, με τις προβλέψεις για καταιγίδες στην περιοχή τους, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και όσοι αγροτικοί δρόμοι επιδιορθώθηκαν θα καταστραφούν ξανά. «Όλα τα ρέματα είναι κλειστά. Έχουν γίνει παρεμβάσεις αλλά είναι όλα πρόχειρα. Με την πρώτη βροχή θα υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα», σημείωσε.
Ο Αργύρης Κουρελάς είναι από τους πολλούς νέους οι οποίοι έμειναν στο Πήλιο και ασχολούνται με τις καλλιέργειες. Λόγω της κακοκαιρίας Daniel δεν κατάφερε να μαζέψει τα ροδάκινά του. «Όλη η παραγωγή έμεινε στα δέντρα, ήταν αδύνατο να προσεγγίσω τα κτήματα, οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι», είπε στη Voria.gr. Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει και τώρα, παρ’ ότι στο Πήλιο κάποια μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη ορισμένων αγροτικών δρόμων. «Δεν μπορεί να πάει κανένας να αρχίσει το μάζεμα. Έχουμε καταστραφεί», συμπλήρωσε.
Ενδεικτικό της ιδιαίτερα μειωμένης παραγωγής μήλων από τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής που ξεκίνησε στην πρώτη ζώνη την περασμένη Κυριακή ήταν η κίνηση στον συνεταιρισμό της Ζαγοράς. «Η εικόνα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές. Δεν υπάρχουν μήλα. Εκτός αυτών που έπεσαν από τη βροχή, των δέντρων που καταστράφηκαν από τις καθιζήσεις, είχαμε και μεγάλο ποσοστό που έπεσε από τα δέντρα λόγω καθυστέρησης να φτάσουμε στα δέντρα», σημείωσε ο κ. Γεωργαδάκης. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού θεωρεί ότι από το κράτος πρέπει να δοθεί το ποσό των 1.000 ευρώ ανά στρέμμα ως αναπλήρωση εισοδήματος για τα μήλα, τα κάστανα, τα αχλάδια και τα κεράσια. Ακόμη αναφέρει πως πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% όσα δέντρα καταστράφηκαν από τις καθιζήσεις. «Είχαμε κάνει όλα τα έξοδα και ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε τη συγκομιδή. Η καταστροφή μας είναι τεράστια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου.
Και τα προβλήματα δεν έχουν τέλος. Εκτός των αγροτικών δρόμων, του δικτύου σύνδεσης της Ζαγοράς με το Πουρί, θεωρείται αδύνατο να προωθηθούν τα μήλα που θα συγκεντρώσουν οι αγρότες με τα μεγάλα φορτηγά που χρησιμοποιούνταν μέχρι πέρσι. Υπάρχουν περιορισμοί στο βάρος που αντέχουν οι γέφυρες που έχουν πληγεί και οι υπηρεσίες έχουν αναλάβει την αποκατάσταση, που αναμένεται να καθυστερήσει μήνες. Η γέφυρα που οδηγεί στη Ζαγορά μπορεί να δεχτεί μέχρι 15 τόνους, όπως μεταφέρθηκε στους ντόπιους. Σε πολλά άλλα σημεία οι δρόμοι του Πηλίου έχουν περιοριστεί και η διέλευση φορτηγών καθίσταται επικίνδυνη. Και όλα αυτά την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν άλλη μία νεροποντή.
No comments:
Post a Comment