Έρευνα: Τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ του φετινού καλοκαιριού -Θα πρωταγωνιστήσουν στις διακοπές
Τα κοκτέιλ του 2023 σύμφωνα με τους mixologists της Ecole hôtelière de Lausanne και η επιστροφή στη δεκαετία του '90.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ό,τι νεότερο και απολαυστικό στις τάσεις των κοκτέιλ παρουσίασε η Ecole hôtelière de Lausanne, EHL, σε συνεργασία με τους mixologists της σχολής.
Τα κοκτέιλ, είναι ένας εξαιρετικός δείκτης της εκάστοτε εποχής και οι mixologists που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο μπαρ, «διαβάζουν» τις γευστικές επιθυμίες και διερευνούν τις συναρπαστικές τάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν.
Φέτος, τα σέικερ γεμίζουν με εκρήξεις από το παρελθόν και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του ’90, παρουσιάζοντας νέες αποδόσεις σε δημοφιλή ποτά, όπως είναι για παράδειγμα το κλασικό Negroni.
Ειδικότερα, οι τάσεις στα κοκτέιλ του 2023 σύμφωνα με τους mixologists της Ecole hôtelière de Lausanne, είναι οι εξής:
Πικάντικα κοκτέιλ
Για φέτος καταγράφεται μια απομάκρυνση από τα γλυκά, ζαχαρένια κοκτέιλ, προς μια πιο αλμυρή παλέτα, με τα πικάντικα κοκτέιλ να αποτελούν την επιτομή της νέας τάσης. Τα πικάντικα κοκτέιλ έχουν γίνει επιτυχία στην κοινωνική ελίτ, με το Picante να γίνεται έμβλημα στις κομψές λέσχες που δέχονται μόνο μέλη. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος με πικάντικα κοκτέιλ, ωστόσο μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι τα Spicy Margs, Picantes, Bloody Maria’s και το υπερ-πικάντικο Cucumber Wasabi Martini.
Throwback στα 90s
Τη δεκαετία του ’90, οι ονομασίες των κοκτέιλ αγαπούσαν την κατάληξη «Τίνι». Ο εσπρέσο μαρτίνι συνεχίζει να είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά για εκείνους που αναζητούν μία τόνωση κατά τη διάρκεια της βραδινής τους εξόδου. Οι φρέσκες αποδόσεις του κοκτέιλ με βάση τον καφέ, περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικού καφέ ψυχρής παρασκευής υψηλής ποιότητας, την προσθήκη διακριτικών αρωμάτων όπως η βανίλια και την αντικατάσταση της βότκας με το ουίσκι.
Το Apple Martini σημειώνει επίσης μία μεγάλη επιστροφή, με τη νέα του έκδοση να αποτελείται από πιο φρέσκα υλικά από εκείνα που χρησιμοποιούνταν την δεκαετία του ’90. Για παράδειγμα, οι λάτρεις του αλμυρού μπορούν να απολαύσουν ένα αρωματικό Dirty Martini με χυμό ελιάς, που ξεφεύγει από την αρχική ξινή εκδοχή.
Ανατροπές στο Negroni
Το Negroni είναι ένα κλασικό κοκτέιλ, που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μια απότομη άνοδο σε δημοτικότητα. Καθώς εξισορροπεί άριστα τις γλυκές γεύσεις, τις πικρές γεύσεις και τις γεύσεις των βοτάνων, δεν είναι περίεργο γιατί οι άνθρωποι αγαπούν το ιταλικό κοκτέιλ με βάση το Campari. Το 2023, ωστόσο, οι λάτρεις του Negroni θα πειραματιστούν με νέες εκδοχές: Αντικαθιστώντας μόνο το τζιν με το prosecco, δημιουργείται ένα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ, ελαφρύ και γλυκό, γνωστό ως Negroni Sbagliato. Μια άλλη συνταγή αντικαθιστά το τζιν με ένα άλλο αγαπημένο του 2023, το Mezcal, το οποίο δίνει ένα καπνιστό, πικρό και γλυκό ποτό, που ονομάζεται Mezcal Negroni.
Φανταχτερά παγάκια
Πρόκειται για μια νέα τάση, που απευθύνεται τόσο στους mixologists, όσο και στα μπαρ του σπιτιού. Τα μικρά τετράγωνα παγάκια έχουν παρέλθει εδώ και καιρό, ενώ το 2023 είναι η χρονιά που οι δημιουργοί των κοκτέιλ πειραματίζονται με τον πάγο. Από γιγάντιους κύβους μέχρι εξειδικευμένα σχήματα, μέχρι όμορφες μίξεις με βότανα ή φρούτα, πλέον ο πάγος δεν χρησιμεύει μόνο για να διατηρεί το κοκτέιλ δροσερό, αλλά είναι και ένας τρόπος διακόσμησης που μάλιστα προσδίδει ακόμη περισσότερη γεύση. Οι γεύσεις που προτιμώνται για τα νέα, ιδιόμορφα παγάκια, είναι η λεβάντα, το θυμάρι, το λεμόνι, το αγγούρι, η μέντα και ο καφές.
Βιωματικά Cocktails
Η κουλτούρα αναζήτησης εμπειριών των Millenials και των Gen-Z’s που αισθάνονται επιτακτική την ανάγκη να απαθανατίζουν μοναδικές στιγμές για τα social media, οδήγησε στην τάση του βιωματικού κοκτέιλ. Τα κοκτέιλ ήταν πάντα όμορφα στην παρουσίασή τους, ωστόσο σήμερα οι mixologist πρέπει να σκεφτούν περισσότερο και να δημιουργήσουν μία ανεπανάληπτη στιγμή για τους πελάτες τους.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το mastering των μοριακών κοκτέιλ. Η μοριακή μιξολογία, είναι η πρακτική της ανάμιξης ποτών χρησιμοποιώντας την επιστήμη, για τον χειρισμό συστατικών σε μοριακό επίπεδο. Αυτός ο τρόπος είναι εμπνευσμένος από τη μοριακή γαστρονομία, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνικές.
Κοκτέιλ με λίγο ή καθόλου αλκοόλ
Ομοίως με τις τάσεις των ποτών του 2023, οι τάσεις των κοκτέιλ έχουν και αυτές μια αυξανόμενη καταναλωτική αγορά για νόστιμες επιλογές χαμηλού ή μηδενικού αλκοόλ. Οι «παρθένες» επιλογές που προσφέρονται, είναι ομολογουμένως εξίσου απολαυστικές με τις αντίστοιχες αλκοολούχες. Πλέον, στον κατάλογο των κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, οι barmen βάζουν πολύ περισσότερη σκέψη και δημιουργικότητα, τόσο στη γεύση, όσο και στην παρουσίαση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού (57%) απέχει από το αλκοόλ. Αυτό το ποσοστό αφορά στο 1/3 του πληθυσμού στις δυτικές χώρες, αλλά η αποχή από το αλκοόλ αυξάνεται σημαντικά σε όλο τον κόσμο.
Σχετικά, η κα Jane Danger, μέλος της εθνικής ομάδας mixology στην Pernod Ricard USA, ανέφερε ότι η μόδα που ξεκίνησε ως «Ξηρός Ιανουάριος» δηλαδή ο μήνας χωρίς αλκοόλ που ακολουθεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει μετατραπεί σε έναν συνεπή τρόπο ζωής. Οι καταναλωτές αναζητούν ευχάριστες στιγμές με μέτρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά καθώς ο καιρός ζεσταίνει και το ποτό είναι πιο συχνό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Spiked Slushies
Ως κορυφαία τάση στα κοκτέιλ του 2023, η παραγωγός σιροπιού Monin με έδρα τη Γαλλία, αναδεικνύει τα slushies, δηλαδή την τεκίλα και τα ποτά που είναι εμπνευσμένα από το Μεξικό, μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στην έκθεση 2022-2023 Summer Drinks Trends της Monin για καταναλωτές και ηγέτες φιλοξενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι, στα κοκτέιλ με βάση τη βότκα, κυριαρχεί το Frozen Cosmo Slushy, στα κοκτέιλ με βάση το ρούμι προτιμάται η Frozen Piña Colada, ενώ στα κοκτέιλ με βάση την τεκίλα, στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Frozen Strawberry Margarita.
No comments:
Post a Comment