Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το νησί.
Η Λήμνος, το ογδοο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, είναι ένα μαγικό μέρος.
Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο , σφηνωμένη ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Τουρκία, η Λήμνος είναι γεμάτη μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, γραφικές παραλίες και μερικές από τις πιο νόστιμες τοπικές λιχουδιές οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Εκτός από τις ηλιόλουστες παραλίες και το παγκοσμίου φήμης κρασί του, το ελληνικό νησί της Λήμνου είναι επίσης γνωστό ως η πατρίδα αυτού που είναι ίσως η μοναδική έρημος στην Ευρώπη.
Οι αμμόλοφοι της Λήμνου
Στη βόρεια πλευρά της Λήμνου, σε μια περιοχή που ονομάζεται Γομάτι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ένα μοναδικό και απροσδόκητο θέαμα – μια μικρή, αμμώδη έρημο.
Αυτή η περιοχή, η οποία έχει έκταση 7 εκτάρια, ή λίγο περισσότερο από 17 στρέμματα, βρίσκεται μακριά από τις πολλές παραλίες του νησιού και μοιάζει με σκηνή που συναντάμε στη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική, όχι με ελληνικό νησί.
Λόγω του ιδιαίτερα θυελλώδους κλίματος της Λήμνου, οι πολλοί αμμόλοφοι που βρίσκονται στην έρημο του Γοματίου αλλάζουν συνεχώς σχήμα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, όπως και η έρημος Σαχάρα.
Οι αμμόλοφοι, γνωστοί και ως «Παχιές Αμμουδιές», είναι ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα στο νησί , που δημιουργήθηκε από τη φυσική διάβρωση που προκαλείται από τους επικρατούντες ανέμους που πνέουν από την άλλη πλευρά της θάλασσας.
Η έρημος της Λήμνου φιλοξενεί μοναδικά λουλούδια και βότανα
Το συνεχώς μεταβαλλόμενο έδαφος και το τοπίο των αμμοθινών, συνοδευόμενα από τα βαθυγάλανα χρώματα του Αιγαίου Πελάγους δημιουργούν ένα αξέχαστο θέαμα.
Εξίσου εντυπωσιακή, η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται κυρίως από όμορφα λευκά κρίνα, γνωστά και ως pancratium maritimum, ενώ βλάστηση φιλική προς την άμμο, όπως λυγαριά, θυμάρι, πικροδάφνη και αγριελιές περικυκλώνουν τους αμμόλοφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδικότητα του τοπίου έχει οδηγήσει πολλούς κινηματογραφικούς και εμπορικούς σκηνοθέτες να γυρίσουν σκηνές στη μικρή ελληνική έρημο.
No comments:
Post a Comment