ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, April 7, 2022

Στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα ακόμη έργο στο Τατόι – Τι περιλαμβάνει

Το Θερινό Ανάκτορο στο Τατόι

Το Θερινό Ανάκτορο στο Τατόι, Πηγή: Eurokinissi


Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το έργο ανάπτυξης νέων υποδομών στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Πρόκειται για το δεύτερο έργο που παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης για τον συγκεκριμένο χώρο.

Το έργο ανάπτυξης νέων υποδομών έχει 20 εκατ. ευρώ εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Διεύθυνση Προστασίας και αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο τεχνικό δελτίο του έργου αναγράφεται ως έναρξη του έργου μέχρι το τέλος του έτους και ολοκλήρωση του μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2025. Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει με όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο στο σύνολο του θα πρέπει να έχει τελειώσει έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Να θυμίσουμε πως με παλαιότερη απόφαση έχει ενταχθεί το έργο ανακαίνισης του πρώην βασιλικού ανακτόρου. Αυτό το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 24,3 εκατ. ευρώ  και είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Οι συνολικές παρεμβάσεις στο Τατόι θα φτάσουν τα 48,7 εκατ. ευρώ και στόχο έχουν να αναδείξουν την ιστορικότητα της περιοχής, ενώ το πρώην ανάκτορο θα μετατραπεί σε μουσείο.

Ποια έργα θα γίνουν

Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα δασικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας και είναι τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αλλά αποτελεί ξεχωριστή ενότητα λόγω ιστορικών και ιδιοκτησιακών ιδιαιτεροτήτων που καθόρισαν τη χρήση και το χαρακτήρα του.

Αποτελεί σύνολο σημαντικών μνημείων της νεότερης ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη χώρα και βρίσκεται σε σημαντική
θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Περιλαμβάνει το ανακτορικό συγκρότημα και σαρανταπέντε (45) μικρότερα κτήρια συνοδείας, όλα χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία, κάποια εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί. Το κτήμα παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω του φυσικού τοπίου αλλά και της ιστορικότητας του χώρου.

Οι δράσεις του ΥΠΠΟΑ επικεντρώνονται κυρίως στον κεντρικό ιστορικό πυρήνα έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων και στόχο έχουν την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου για την βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού δυναμικού του κτήματος καθώς και τη λειτουργία του ως χώρου εκπαίδευσης, έρευνας Kat αναψυχής και τη συνακόλουθη διασφάλιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το φυσικό αντικείμενο του εν λόγω Έργου αφορά στην κατασκευή των αναγκαίων έργων για τα δίκτυα υποδομών και παρεμβάσεις
διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου και χωρίζεται σε δύο (2) Υποέργα.

Υποέργο 1: “Δίκτυα Υποδομών Λειτουργικότητας”

Aφορά στην ενιαία ανάθεση κατασκευής όλων των επιμέρους έργων διαχείρισης υδάτων και ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων, ηλεκτρικής ισχύος και τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα κάτωθι επιμέρους έργα:
1. Δίκτυο διανομής νερού από νέα παροχή ΕΥΔΑΠ για ύδρευση κτηρίων καί εγκαταστάσεων.
2. Δίκτυο πυρόσβεσης από νέα παροχή ΕΥΔΑΠ.
3. Αποκατάσταση υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης από την πηγή «Κιθάρα».
4. Δίκτυο αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.
5. Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ισχύος μέσης και χαμηλής τάσης .
6. Δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά ως προς την οικονομία πόρων και συντονισμό των ενεργειών των προτεινόμενων λύσεων σε
πολλά επίπεδα:

– Συντονισμένες χαράξεις των δικτύων (ιδιαίτερης σημασίας καθότι θα πρόκειται για υπογειοποιημένα στο σύνολο τους δίκτυα).
– Συντονισμένες μηκοτομές των δικτύων – Συντονισμένες επιλογές εξοπλισμού.
– Συντονισμένες χωροθετήσεις εγκαταστάσεων (αντλιοστάσια, βανοστάσια, δεξαμενές, φρεάτια, χώρους πινάκων κλπ.).
– Ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων ενεργειακής κατανάλωσης με βάση τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Υποέργο 2: “Λοιπά Έργα Λειτουργικότητας”,

Αφορά στα έργα διαμορφώσεων περιβάλλοντος χώρου, χώρων στάθμευσης, περίφραξης, συστήματος ελέγχου και φύλαξης, σήμανσης και συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, με την ενιαία ανάθεση εκπόνησης όλων των επιμέρους έργων.

Συγκεκριμένα, στο Υποέργο 2 προβλέπονται τα κάτωθι επιμέρους έργα:
1. Δίκτυο και σύστημα ελέγχου/φύλαξης καθώς και περίφραξη του κεντρικού πυρήνα.
2. Διαμορφώσεις ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου κτηρίων και διαδρομών μεταξύ αυτών, εξωτερικός φωτισμός καθώς και στοιχεία αστικού εξοπλισμού.
3. Σήμανση, στην οποία περιλαμβάνονται πινακίδες για τον προσανατολισμό των επισκεπτών, για την κυκλοφορία των οχημάτων,
πληροφόρησης για τα μνημεία, το τοπίο και τις δραστηριότητες εντός του κτήματος.
4. Χώροι στάθμευσης στις εισόδους και συνοδά συγκοινωνιακά έργα και έργα οδοποιίας.
5. Ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αστικών αποβλήτων με διαλογή σε 5 κλάσματα στην πηγή.

Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά, ομοίως με το Υποέργο 1, ως προς την οικονομία πόρων και συντονισμό των ενεργειών των
προτεινόμενων λύσεων σε πολλά επίπεδα και επιπλέον θα υπάρχει ενιαία αισθητική προσέγγιση με σεβασμό στον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου.

No comments:

Post a Comment