ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Sunday, September 26, 2021

 ΥΜΑΘ η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου


ΒΕΝΕFIT για το ΥΜΑΘ με την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου

 Άννη Καρολίδου


Το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, ένα σημαντικό αρχιτεκτόνημα που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, αναβαθμίζει ενεργειακά το Υπουργείο Εσωτερικών/ Τομέας Μακεδονίας- Θράκης, στο πλαίσιο του έργου BENEFIT που αφορά στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτηρίων.

Την είδηση έδωσε  ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο  Balkan Forum και οπωσδήποτε το θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς το εμβληματικό αυτό κτήριο, που καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, κειμήλιο μνήμης αλλά, στις ημέρες μας και χώρο παραγωγής πολιτικής όπως και άσκησης της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα μελετήσει τις ενεργειακές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και πιο συγκεκριμένα στα συστήματα θέρμανσης και φωτισμού, ενώ τρέχει μία ακόμη διαγωνιστική διαδικασία  για τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των κουφωμάτων. Την εκπόνηση των μελετών θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των έργων.

Τα δημόσια κτήρια στη χώρα μας και, εν προκειμένω το Διοικητήριο, θα πρέπει να λειτουργήσει ως υποδείγματα στην προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος, σε εφαρμογή άλλωστε των οδηγιών της ΕΕ και των  ελληνικών κανονισμών (ΚΕΝΑΚ) .

Έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης)συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο έργοBENEFIT “Building ENergy EFficiency ImprovemenTDemonstration for public buildings” – “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια”. Το  ΒΕΝΕFIT  υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Οι στόχοι του  ΒΕΝΕFIT

Mε το BENEFIT επιδιώκεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις κτιριακές υποδομές του δημόσιου τομέα, με την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων καθώς και την εφαρμογή λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαγωνισμοί για μελέτες και έργα

Στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιηθεί πιλοτικά η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του ΔιοικητηρίουΈχει ήδη υποβληθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, καθώς και Τεχνικοοικονομική Ανάλυση για τη Διερεύνηση των αποδοτικότερων Σεναρίων Ενεργειακής Αναβάθμισης του κτιρίου. Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμούτο κτίριο θα βελτιώσει την ενεργειακή του απόδοση, με άμεσα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των εκπομπών ρύπων και του λειτουργικού κόστους

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Διοικητηρίου» που αφορά σε παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου και συγκεκριμένα στα συστήματα θέρμανσης και φωτισμού, επίκειται η διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη «Ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων στο κτίριο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης», ενώ στη συνέχεια θα προκηρυχθούν ανοιχτοί διαγωνισμοί για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Κτήριο με ιστορία

Όπως αναφέρεται στο site του ΥΜΑΘ, το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης οικοδομήθηκε το 1891 και αποτελεί τη σημαντικότερη ανέγερση της οθωμανικής διοίκησης στον ελλαδικό χώρο. Είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια της Θεσσαλονίκης και τόσο λόγω του μεγέθους του, όσο και λόγω της θέσης του, αποτελεί ένα από τα γνωστότερα τοπόσημα της πόλης. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλλι, ο οποίος είχε σπουδάσει στην αρχιτεκτονική σχολή της Ρώμης και εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη, ως αρχιτέκτονας του σουλτάνου. Έργα του ιδίου είναι επίσης η Βίλλα Αλλατίνη, το κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής κ.α..

Καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και αποτελεί ένα τεράστιο τεχνικό έργο, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Το συνολικό αποτύπωμά του, χωρίς το αίθριο, καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.262 τ.μ. και το συνολικό εμβαδό στις 5 στάθμες ξεπερνά τα 11.000 τ.μ..

Η συγκεκριμένη κατασκευαστική δομή εμπεριέχει στοιχεία νεοκλασικιστικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, τριμερή κατάτμηση επιπέδων, συμμετρία και κανονικότητα, ψευδοκίονες και εξέχουσες κορνίζες. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτήριο, οργανωμένο γύρω από ένα κεντρικό εσωτερικό αίθριο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη λογική του αερισμού και του φυσικού φωτισμού των χώρων. Αποτελείται από 5 στάθμες, εκ των οποίων οι τέσσερις ακολουθούν τις βασικές επιλογές του αρχικού σχεδιασμού. Η πέμπτη στάθμη προστέθηκε το 1954, στο πλαίσιο εκτεταμένων επεμβάσεων ανακαίνισης, κατά την οποία διατηρηθήκαν τα βασικά ξύλινα δομικά στοιχεία της στέγης, ενδεικτικό της άριστης ποιότητας της αρχικής κατασκευής. Η συγκεκριμένη επέκταση προέκυψε από την αυξημένη ανάγκη σε χώρους στέγασης επιπλέον διοικητικών υπηρεσιών με την πάροδο των ετών.

No comments:

Post a Comment