Που θα φας καλά στη Θεσσαλονίκη!
Σας προτείνουμε μια λίστα για φαγητό για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια!
Το Μανιτάρι Θεµιστοκλή Σοφούλη 57 (Εµπορικό Σοφούλη), Καλαµαριά, Τ. 2310 415289, www.to-manitari.gr
Από τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην πόλη, το Μανιτάρι είναι ένα urban chic εστιατόριο, στον 2ο όροφο του Εµπορικού Κέντρου Σοφούλη, στην Καλαµαριά, που έχει καταφέρει να γίνει σηµείο γευστικής αναφοράς – και καθόλου τυχαία. Η ιδέα ξεκίνησε και υλοποιήθηκε το 2010 από τον ιδιοκτήτη του, Γιάννη Ζιάγκα. Λάτρης της καλής ελληνικής κουζίνας ο ίδιος, αποφάσισε να φτιάξει ένα εστιατόριο το οποίο θα εκπροσωπεί επάξια αυτήν την κουζίνα.
Η εποχική ανανεωµένη κάρτα του βραβευµένου µε Χρυσό Σκούφο consultant chef Δηµήτρη Παµπόρη, η οποία εκτελείται άψογα από τον chef Λεωνίδα Παντσιούκα, ξεχωρίζει για το mix & match των premium πρώτων υλών που φτάνουν από διάφορες περιοχές της χώρας και καταλήγουν σε γευστικότατους εµπνευσµένους συνδυασµούς πιάτων µιας new age δηµιουργικής κουζίνας, µε συνταγές από όλη την Ελλάδα.
Από την άλλη, ο φωτεινός χώρος, οι ξεχωριστές πινελιές σε έπιπλα και αντικείµενα, τα µοναστηριακού τύπου τραπέζια, τα ιδιαίτερα φωτιστικά, τα… γήινα και ανοιχτά χρώµατα που δηµιουργούν ένα εξαίσιο dining περιβάλλον, όλα µαρτυρούν την ιδιαίτερη επιµέλεια του εστιατορίου, το οποίο σαφώς ξεκινά από το µενού, αλλά «πλαισιώνει» και την παραµικρή λεπτοµέρεια! Μας αρέσουν τα έντεχνα ελληνικά και chill out ακούσµατα, που συνοδεύουν µουσικά το γεύµα µας!
Highlight: Η ήδη ενηµερωµένη wine list εµπλουτίστηκε µε ακόµα περισσότερες εκλεκτές ελληνικές ετικέτες από διαφορετικά µέρη της χώρας (Κρήτη, Πελοπόννησο), ενώ υπάρχουν και αρκετές επιλογές σε ποτήρι…
Don´t miss: Τα πιάτα ηµέρας κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, που επιφυλάσσουν γευστικές εκπλήξεις!
Must try
• Τις κροκέτες από παλαιωµένη γραβιέρα µε διάφορα παντζάρια και κρέµα πορτοκάλι.
• Τα φρέσκα σκιουφιχτά µακαρόνια µε κοτόπουλο, σπαράγγια, κρέµα λιαστής ντοµάτας και κατίκι Δοµοκού.
• Το σιγοψηµένο στήθος κόκορα στους 65°, µε κρέµα από αγκινάρες Ιερουσαλήµ και γέµιση µαραθόπιτας.
• Τη σιγοψηµένη πανσέτα µε πορτοκάλι, µέλι και γλυκάνισο, κόκκινη κολοκύθα τουρσί και πουρέ γλυκοπατάτας µε πράσινο λεµόνι.
Canteen Δηµ. Γούναρη 7, Τ. 2310 228520,
Ύστερα από 4 χρόνια δυναµικής και πετυχηµένης παρουσίας στον all day γαστρονοµικό χάρτη της πόλης, το Canteen, στη Διαγώνιο, στην καρδιά του κέντρου, δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι ένα από τα πιο αγαπηµένα και γνωστά στέκια, για όλες τις ώρες της ηµέρας!
Εντυπωσιακός ο casual chic χώρος του, ενώ τα πολύ δυνατά χαρτιά του είναι σαφώς η εποχική lunch και dinner κάρτα του, έµπνευσης και επιµέλειας του ταλαντούχου σεφ Μενέλαου Στεφανακίδη, µε λαχταριστές προτάσεις δηµιουργικής µεσογειακής κουζίνας και µε διεθνείς πινελιές, όπως επίσης το πρωινό και το brunch –δοκιµάστε οπωσδήποτε τα pancakes µε mascarpone και raspberry sauce και τα αυγά benedict µε αβοκάντο και prosciutto cotto– που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό!
Εξίσου ενηµερωµένες και ιδιαίτερες τόσο η wine list όσο και η κάρτα των cocktails. Καθηµερινά, από τις 10:00 (13:00-01:00 η κουζίνα / το brunch έως 19:00).
Must try
Από το νέο µενού, την εξαιρετική saltimbocca alla Romana (χοιρινό φιλετάκι µε φασκόµηλο, τυλιγµένο σε προσούτο µε καπνιστό πουρέ πατάτας και ελαφριά σάλτσα κρασιού).
Clochard Προξένου Κοροµηλά 4, Τ. 2310 239805, www.clochard.gr
Δεν συγκαταλέγεται τυχαία στις top γαστρονοµικές προτάσεις της πόλης! Άλλωστε, εδώ και 4 δεκαετίες το εκλεπτυσµένο εστιατόριο επί της Προξένου Κορµηλά, το οποίο διακρίνεται για τη συνέπεια στην ποιότητα, έρχεται πρώτο στις επιλογές των υψηλών επισκεπτών από τον επιχειρηµατικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσµο, που απολαµβάνει στη chic σάλα του µε την αστική αίγλη άριστα εκτελεσµένες συνταγές!
Όλα βρίσκονται, πάντα, υπό την υψηλή επίβλεψη του ιδιοκτήτη Γιώργου Βασίλογλου και ανανεώνονται µε τη φρέσκια αντίληψη της δεύτερης γενιάς, του γιου του, Αλέξανδρου, που συνεχίζει επάξια να κρατάει ψηλά τον πήχη! Το µενού του, το οποίο αποτελεί ωδή στην ελληνική κουζίνα, µε κάποιες διεθνείς επιρροές, είναι αποτέλεσµα της δηµιουργικής µατιάς του σεφ, που χαράσσει νέα γευστική γραµµή, προσεγγίζοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα µε µια ευρηµατικότητα, χωρίς γαστρονοµικές φανφάρες και εντυπωσιασµούς, εκδηλώνοντας την εµµονή του στις καθαρές γεύσεις που εγγυώνται οι φρέσκες πρώτες ύλες.
Η ανανεωµένη κάρτα του, εκτός από τις ραφιναρισµένες προτάσεις, παρουσιάζει και έναν πιο easygoing χαρακτήρα, ο οποίος καθιστά το Clochard ιδανικό όχι µόνο για fine dining, αλλά και για ένα light lunch, κάτι που έχει καταφέρει να προσελκύσει και το νεανικό κοινό της πόλης! Από τις φετινές εµβληµατικές σπεσιαλιτέ ξεχωρίσαµε το µοσχαράκι γάλακτος, τη βιολογική κινόα µε ψητή σουπιά και θυµαρίσιο µέλι, το φαγκρί φρικασέ µε κρούστα µυρωδικών, την ώρα που το ταρτάρ πετρόψαρων και το ριζότο µε φρέσκα θαλασσινά είναι µόνο κάποια από τα πιάτα που γράφουν ιστορία στη γευστική µας µνήµη!
Η χαριστική… βολή έρχεται µε µια «σφαίρα σοκολάτας», περιχυµένη µε αλµυρή σάλτσα καραµέλας! Στα συν, το εξαιρετικά οργανωµένο και συντονισµένο service. Από €25. Καθηµερινά, 13:00-00:00 & Κυρ. 13:00-19:00.
Famigliano Τσιρογιάννη 5, Λευκός Πύργος, Τ. 2316 008188, www.famigliano.com
Με φιλοσοφία και όνοµα που παραπέµπει στην οικογένεια και την παράδοση («famiglia» στα Ιταλικά είναι η οικογένεια) και µε µότο «Handmade Happiness», το Famigliano, στον 2ο χρόνο παρουσίας του, σε πολύ προνοµιακό location –απέναντι από τον Λευκό Πύργο– συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κυρίως χάρη στο πρωτότυπο concept του: Ιταλικές συνταγές προσαρµοσµένες σε ελληνικές ποιοτικές πρώτες ύλες!
Ο χώρος κερδίζει αµέσως τις εντυπώσεις, µε τον µεγάλο ιταλικό ξυλόφουρνο σε πρώτο πλάνο, όπου ετοιµάζονται οι λαχταριστές πίτσες µε χειροποίητη ζύµη. Έµπνευση, λοιπόν, από ιταλικές συνταγές και ελληνικά υλικά σε µεσογειακούς συνδυασµούς, µε αρκετά προϊόντα δικής τους παραγωγής (τα οµώνυµα), όπως κρασί και σάλτσες (διατίθενται προς πώληση), και η επιτυχία είναι δεδοµένη!
Επιλέξτε ανάµεσα σε φρέσκες σαλάτες, εκλεκτά ορεκτικά, ζυµαρικά και ριζότο και δοκιµάστε το ξεχωριστό Famigliano Βurger! Το casual περιβάλλον ενδείκνυται για όλες τις ώρες, από το πρωί για αρωµατικό καφέ και εξαιρετικό «φουρνιστό» πρωινό στη συνέχεια για lunch και dinner, µέχρι ιδιαίτερα cocktails το βράδυ! Καθηµερινά 08:00-01:30 (η κουζίνα).
Highlights
• H ποικιλία από µπύρες από µικρές ζυθοποιίες.
• Οι new entry προτάσεις πρωινού, που κάνουν θραύση!
• Plus, η υπηρεσία delivery!
Γλυκάνισος (Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310 302882, www.glikanisos.gr)
Ο κανόνας λέει ότι, όταν ένα εστιατόριο το προτιµούν οι ντόπιοι, δεν µπορεί παρά να είναι επιτυχηµένο. Αυτό ισχύει και για τον Γλυκάνισο. Αν και απέχει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, «απαλλαγµένος» από τα πλεονεκτήµατα κάθε πιάτσας, έχει γίνει σηµείο αναφοράς στον γαστρονοµικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και έχει ανεβάσει τα standards στο φαγητό. Σερβίρει εκλεπτυσµένη ελληνική δηµιουργική κουζίνα θαλασσινών γεύσεων µε µεσογειακές πινελιές.
Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκουν στους ιδιοκτήτες, τα αδέρφια Χρήστο και Σταύρο Σωτηρούδη, οι οποίοι, έχοντας το know how, εδώ και 9 χρόνια µάς υποδέχονται στο δικό τους εστιατόριο, το οποίο έγινε το απόλυτο meeting point των επώνυµων και µη Θεσσαλονικέων – και όχι µόνο, καθώς η φήµη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης.
Η επιτυχία οφείλεται στην ποιότητα, τη γνώση, την αγάπη και το οµαδικό πνεύµα, ενώ µπορούν να υπερηφανεύονται για ένα από τα καλύτερα service της πόλης. Το ανανεωµένο εποχικό µενού του παρουσιάζει µια πληθώρα εκλεκτών επιλογών, από ολόφρεσκα ψάρια ηµέρας µέχρι περίτεχνες γευστικές προτάσεις, από το καρπάτσιο λαβράκι, την τηγανιά τόνου, το εξαιρετικό κριθαρότο µε καραβιδοουρές και το ταρτάρ τσιπούρας έως την υπέροχη ψαρόσουπα και τα ριζότο.
Αν συνδυάσουµε µε όλα αυτά και την επίσης εκλεκτή, upgraded –περίπου 65 ετικέτες– λίστα κρασιών, ελληνικού και ξένου αµπελώνα, αντιλαµβανόµαστε γιατί τελικά ο Γλυκάνισος δεν αποτελεί τυχαία talk of the town. Καθηµερινά, 12:30-01:00.
Tip: Ενδείκνυται η κράτηση.
Marea (Λώρη Μαργαρίτη 13 & Στρ. Καλλάρη,T. 2310 257696)
Το αδελφάκι του περίφηµου Γλυκάνισου ήταν η ευχάριστη έκπληξη του περασµένου Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης, σε έναν classy και µοντέρνο χώρο τον οποίο αµέσως έσπευσαν να τιµήσουν οι λάτρεις της ψαροφαγίας. Και το Marea δεν τους χάλασε χατίρι, αφού εξειδικεύεται όσο λίγα στο sea food, µέσα από µια δηµιουργική µατιά αλλά και σε φίνους µεζέδες, οι οποίοι συνοδεύουν άριστα εκλεκτά αποστάγµατα και ελληνικά κρασιά! Καθηµερινά, 12:00-00:00.
Grada Nuevo (Καλαποθάκη 14, Τ. 2310 271074,www.gradanuevo.gr)
Στον γραφικό πεζόδροµο της Καλαποθάκη, σε έναν ultra chic ατµοσφαιρικό χώρο, το Grada Nuevo αποτελεί από µόνο του γαστρονοµικό προορισµό, ενώ η φήµη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Θεσσαλονίκης. Από τις λίγες και εξαιρετικές προτάσεις στην πόλη για γεύµα ή δείπνο, προσφέρει στον επισκέπτη του µια γαστριµαργική εµπειρία, ένα ταξίδι εκλεκτών γεύσεων, µέσα από ένα εµπνευσµένο εποχικό µενού ελληνικής – µεσογειακής δηµιουργικής κουζίνας, αποτέλεσµα του απόλυτου know how του δηµιουργού του, Απόστολου Ρήγα, και της οµάδας του.
Το µενού χαρακτηρίζουν η εξειδίκευση, οι άρτιες τεχνικές, οι εξαιρετικές παρασκευές και η premium ποιότητα, µε αποτέλεσµα τα ιδιαίτερα πιάτα εκλεκτών γεύσεων της κάρτας σε θαλασσινά και όχι µόνο. Στα συν, η εξαιρετικά ενηµερωµένη λίστα κρασιών αλλά και το άκρως εξειδικευµένο προσωπικό. Καθηµερινά, 13:00-01:00.
Must taste
από την ανανεωμένη κάρτα…
• Η σαλάτα µε baby σπανάκι, φιλέτο πορτοκάλι, ψητό παντζάρι και τυρί γκερεµέζι µε φιστίκια Αιγίνης.
• Η βουτυράτη καπνιστή πέστροφα µε µαρινάτα εσπεριδοειδών και µους µαύρης φακής.
• Το µυλοκόπι γεµιστό µε γαρίδες, σάλτσα λευκών σπαραγγιών Έβρου, κρέµα παντζαριού και λάδι γαρίδας.
• Η πεσκαντρίτσα µε λαχανικά σε αρωµατικό ζωµό, λεµονάτες γαρίδες, γιουβαρλάκια θαλασσινών και αφρό µοσχολέµονου.
από την ανανεωμένη κάρτα…
• Η σαλάτα µε baby σπανάκι, φιλέτο πορτοκάλι, ψητό παντζάρι και τυρί γκερεµέζι µε φιστίκια Αιγίνης.
• Η βουτυράτη καπνιστή πέστροφα µε µαρινάτα εσπεριδοειδών και µους µαύρης φακής.
• Το µυλοκόπι γεµιστό µε γαρίδες, σάλτσα λευκών σπαραγγιών Έβρου, κρέµα παντζαριού και λάδι γαρίδας.
• Η πεσκαντρίτσα µε λαχανικά σε αρωµατικό ζωµό, λεµονάτες γαρίδες, γιουβαρλάκια θαλασσινών και αφρό µοσχολέµονου.
Το Ελληνικό (Στρ. Καλλάρη 9, Τ. 2310 250210 www.ellinikomeze.gr)
Το Ελληνικό είναι ένα new age µεζεδοπωλείο, στο κέντρο της πόλης, στη Διαγώνιο, που έχει καταφέρει µε την παρεΐστικη ατµόσφαιρά του και τις γεύσεις του να γίνει στέκι! Στον προσεγµένο χώρο του, που θυµίζει παλιό µπακάλικο, µε πολλά προϊόντα παλαιότερων εποχών στα ράφια του και ζεστό περιβάλλον, έχει καθιερωθεί ανάµεσα στις καλύτερες προτάσεις στην πόλη για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, καλή παρέα και εκλεκτό τσίπουρο, ούζο και κρασί, σε πολύ µεγάλη ποικιλία!
Με σαφή φιλοσοφία και προσανατολισµό, το Ελληνικό θα σας προσφέρει ποιοτικούς, πεντανόστιµους ελληνικούς χειροποίητους µεζέδες και µεγάλη γκάµα συνταγών από πολλές περιοχές της χώρας, όλα φτιαγµένα µε µεράκι και φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες, οι οποίες καταλήγουν σε καλοµαγειρεµένα πιάτα. Καθηµερινά 13:00-01:30 (η κουζίνα).
Must try
• Την τσικουδιά από την Κρήτη αλλά και το τσίπουρο Αριδαίας.
• Τον καβουρµά µπουγιουρντί.
• Τη µαραθόπιτα.
• Τους αµπελοσαρµάδες.
• Το µοσχαρίσιο συκώτι (στη σχάρα ή τηγανητό)
Τakadum (Αγ. Μηνά 1, Τ. 2310 512079, Μ. 6937207851)
Στο ισόγειο ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου, σε µια ήσυχη γειτονιά, ανάµεσα στα γραφικά Λαδάδικα και την πολύβουη Βαλαωρίτου, εδώ και 16 χρόνια το Διά Χειρός στη Λαδόκολλα – Τakadum (στα Αραβικά σηµαίνει «εξέλιξη») αποτελεί µία από τις πιο πολύχρωµες και ιδιαίτερες γωνιές της πόλης. Ειδικά φέτος, που η Πλατεία Εµπορίου αναπλάστηκε, στα τραπεζάκια του έξω οι θαµώνες χαίρονται ένα τέλειο αστικό σκηνικό!
Αυτό που τραβάει αρχικά τα βλέµµατα σε αυτό το παρεΐστικο οικογενειακό µεζεδοπωλείο είναι η ιδιαίτερη ethnic διακόσµησή του, έµπνευση του ιδιοκτήτη, Βασίλη, από τα ταξίδια του. Πολύχρωµα ψηφιδωτά φαναράκια που κρέµονται από παντού, κοµπολόγια και καθρέφτες τού προσδίδουν µια ανατολίτικη νότα, βγαλµένη, λες, από τα Παραµύθια της Χαλιµάς! Άλλωστε, αυτή η προσωπική ενασχόληση και η ζεστή, οικεία ατµόσφαιρα είναι που κερδίζουν τις χαρούµενες παρέες, οι οποίες το επιλέγουν για τίµιους µεζέδες!
Το µικρό µενού στηρίζεται στην καθαρότητα των απλών γεύσεων, δείχνει την αδυναµία του στα κρεατικά, ενώ «λοξοδροµεί» ελάχιστα µε κάποιες προτάσεις θαλασσινών, για τους λάτρεις του είδους. Από κανένα τραπέζι δεν λείπουν τα σπέσιαλ σουτζουκάκια, η σαλάτα Τakadum καθώς τα αυγά-µάτια µε τις φρεσκοκοµµένες πατάτες και τα παραδοσιακά λουκάνικα, µερακλίδικα συνοδευτικά για το κρασί ή το τσιπουράκι µας!
Από €10. Καθηµερινά, 12:00-όσο πάει. Στα plus: Ο επάνω χώρος, που ενδείκνυται για µεγάλες παρέες. Τα –αποκλειστικά– ελληνικά αναψυκτικά και µπύρες! Η µεγάλη ποικιλία σε ντόπια τυριά στη σχάρα. Plus: Στο ίδιο στυλ και την ίδια φιλοσοφία γεύσεων κινείται και… το αδελφάκι του, στην Πλατεία Ναυαρίνου. Σε ένα άνετο και χαρούµενο περιβάλλον, θα γευτείτε ελληνικούς µεζέδες και αυθεντικές γεύσεις, σε εξαιρετικές τιµές (Πλατεία Ναυαρίνου 6, Τ. 2310 270714).
Ούζο στον Πίνακα (Μπαλάνου 25-27, Τ. 231 028 0076)
Εδώ και 16 χρόνια στην Πλατεία Άθωνος, το Ούζο στον Πίνακα έχει ταυτίσει την παρουσία του µε τον απόλυτο ορισµό της έννοιας «µεζεδοπωλείο» αλλά και µε τη διασκέδαση, όπως τις ξέρουν και τις… τιµούν στη Θεσσαλονίκη! Μόλις 2 λεπτά από την Πλατεία Αριστοτέλους, η ατµοσφαιρική αγορά σφύζει από ζωή όλες της ώρες της ηµέρας και της νύχτας, γεγονός στο οποίο έχει συµβάλει το Ούζο στον Πίνακα!
Με ευρύχωρες σάλες αλλά και πολλά τραπεζάκια στον πεζόδροµο µπροστά –πώς, άλλωστε, θα εξυπηρετηθεί τόσος κόσµος;– µοιάζει µε µια υπαίθρια γειτονιά, ολοζώντανη από κεφάτες παρέες και ένα µοναδικό mix & match κόσµου! Χαρακτηριστικό το location, άριστη και φιλική η εξυπηρέτηση, ατµόσφαιρα παρέας και γλεντιού, πλούσιο το µενού, προσεγµένοι οι µεζέδες, πολύ καλές οι τιµές, εκλεκτά κρασιά και αποστάγµατα συνοδεία ζωντανής µουσικής: Όλα αυτά τα στοιχεία το κρατούν στην κορυφή των προτιµήσεων τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών, για αλησµόνητες βραδιές!
Από €10. Καθηµερινά 12:30-02:00 (η κουζίνα). Highlight: Η ζωντανή µουσική καθηµερινά, µε έντεχνα, ελαφρολαϊκά αλλά και λαϊκά τραγούδια, που κρατάει το κέφι αµείωτο!
No comments:
Post a Comment