ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, June 5, 2024

Έπεσαν οι υπογραφές για αξιοποίηση του 

Κυβερνείου - Η Βουλή αποκτά χώρο στη 

Θεσσαλονίκη, είπε ο Μητσοτάκης 





«Το Παλατάκι να γίνει το Ζάππειο της Βορείου Ελλάδος»
FacebookTwitterMessengerWhatsAppEmail

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με φόντο τον Θερμαϊκό έπεσαν οι υπογραφές για το τριμερές μνημόνιο συνεργασίας του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Σκοπός είναι το εμβληματικό κτήριο να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Το Κυβερνείο ή Παλατάκι, που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και έχει εγκαταληφθεί τα τελευταία 18 χρόνια, αποτέλεσε στο παρελθόν στρατηγείο για υπουργούς Βορείου Ελλάδος και Μακεδονίας Θράκης επί σειρά ετών, αλλά και χώρο σημαντικών δεξιώσεων και εκθέσεων. Το νεοκλασικό οίκημα αναμένεται πλέον να αποκατασταθεί και να αποκτήσει ξανά ζωή. Οι επόμενες ενέργειες μετά από την υπογραφή του τριμερούς μνημονίου συνεργασίας για την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου είναι ο προσδιορισμός του κόστους αποκατάστασης όλων των χώρων μέσω της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών.

Για να φτάσουμε ωστόσο στη σημερινή ημέρα, κομβικός φαίνεται ότι είναι ο ρόλος τον οποίον ανέλαβε ο Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου» με σκοπό την ενημέρωση και την αφύπνιση των τοπικών και ευρύτερων δυνάμεων προκειμένου να διασωθεί το Παλατάκι.

Image

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρακώστας συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και του εξιστόρησε τα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν κατά καιρούς στο εμβληματικό σημείο. «Θέλουμε το Παλατάκι να επανέλθει σε αυτά», του είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καρακώστας. «Θέλουμε να επανέλθουν εδώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Τραγουδιού», υπογράμμισε ακόμη. Και συμπλήρωσε: «Η πρότασή μας είναι το Παλατάκι να είναι οικονομικά βιώσιμο».
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, ο κ. Καρακώστας έδειξε από το κινητό του ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο από το παρελθόν, με τον κ. Μητσοτάκη παιδί στο Παλατάκι. «Τότε που ήσασταν με κοντό παντελονάκι εδώ, μαζί με τον πατέρα σας», του είπε, με τον πρωθυπουργό να ανασύρει τη στιγμή στη μνήμη του με χαμόγελο.

«Το Παλατάκι να γίνει το Ζάππειο Μέγαρο της Βορείου Ελλάδος»

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Παλατάκι κρατάει τον δημόσιο χαρακτήρα του», είπε ο πρωθυπουργός. «Να επανέλθουμε σε εκείνα που συνέβαιναν εδώ», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «είναι ένα όνειρο δεκαετιών για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι το κτήριο θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. «Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν περνά αναγκαστικά μέσα από τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.«Θέλουμε η Βουλή να αποκτήσει μια μόνιμη παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Σε έναν χώρο συζητήσεων, συνεδρίων και πολιτισμού. Και αυτό είναι το όραμα το οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Το αίτημα της Θεσσαλονίκης και της κοινωνίας το αγκαλιάζουν η Βουλή και η ΕΤΑΔ και το όνειρο αυτό γίνεται πλέον σχέδιο. Θα τολμήσω να πω ότι το Παλατάκι μπορεί να γίνει το Ζάππειο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης», τόνισε αμέσως μετά από τις υπογραφές ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Image

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλα τα μέσα προκειμένου να γίνει ανοικτό σε όλους το Παλατάκι. Εδώ θέλουμε να χτίσουμε κάτι για τα επόμενα, πολλά χρόνια», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης.

«Η παρουσία του πρωθυπουργού εδώ και η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανοίγουν μια νέα σελίδα αξιοποίησης για το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης» είπε από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου.
 

Image

«Ο δήμος καλαμαριάς έχει το προνόμιο να διαθέτει μια ακτογραμμή 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μια από τος καλύτερες στη χώρα. Για εμάς είναι μια εξαιρετική ημέρα διότι η αναστήλωση του Κυβερνείου μπορεί να ρυμουλκήσει όλα όσα πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της ακτογραμμής της πόλης. Και είναι χαρά μου να σας ακούω να αναφέρεστε στον δημόσιο χαρακτήρα του έργου», είπε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

Image

Ο κ. Τασουλας χάρισε συμβολικά το στιλό με το οποίο έπεσαν οι υπογραφές στον πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου», Νίκο Καράκωστα.   

Στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκαν όλα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Όλοι μαζί έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το Παλατάκι.

No comments:

Post a Comment