ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.550.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, June 7, 2024

Μαθαίνοντας για την άνοια από το Α έως το Ω κι ακόμη περισσότερα!

 

Πενήντα εκπομπές συμπληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου στη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών με τη ΔΙΟΝ Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας. Μια συνεργασία που άρχισε στις 30 Μαρτίου 2023 και συνεχίζεται! Για όσο χρειάζεται και όσο απαιτείται! Μια συνεργασία η οποία γίνεται στο πλαίσιο της πρωινής, καθημερινής, δίωρης, ζωντανής ενημερωτικής εκπομπής της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης Κεντρικής Μακεδονίας, Ξεκινάμε Μαζί. Μια σταθερή στήλη η οποία προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 9.30 το πρωί.

Η αρχική ιδέα –πρόταση ανήκει στην κα Μάγδα Τσολάκη. Η ομότιμη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρότεινε στη δημοσιογράφο- αρχισυντάκτρια της εκπομπής και υπογράφουσα, και μάλιστα στον «αέρα» σε μια προηγούμενη συνέντευξή της με αφορμή τη νόσο Αλτσχάιμερ, να γίνει πιο τακτική η συνομιλία με το τηλεοπτικό κοινό του καναλιού και η ενημέρωση για μια ασθένεια που σύμφωνα με όσα δείχνει η στατιστική θα συνεχίσει να απασχολεί τον κόσμο παγκοσμίως. Σύμφωνα εξάλλου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia) τουλάχιστον 55 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από άνοια, 10 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ το Alzheimer αποτελεί το 60-70% των διαγνώσεων αυτών. Επιπρόσθετα, η άνοια αποτελεί την 7η αιτία θανάτου και μια από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης των ατόμων τρίτης ηλικίας παγκοσμίως. Ακόμη, για το έτος 2019 η άνοια απαίτησε από τις παγκόσμιες οικονομίες να δαπανήσουν τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αναφορικά με την Ελλάδα υπολογίζεται πως γύρω στις 150.000 ασθενών πάσχουν από άνοια, ενώ και το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο καθώς αναμένεται αύξηση όλων των ανωτέρω δεδομένων.

Όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Η πρόταση έγινε, μεταφέρθηκε αρμοδίως στον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού κ. Πλάτωνα Τασχουνίδη και η συμφωνία έκλεισε. Από την 30η Μαρτίου 2023 έχουν συμπληρωθεί 50 εκπομπές μέσα σε ένα χρόνο και 3 μήνες και η συνεργασία συνεχίζεται. Στο πέρασμα όλων αυτών των εκπομπών φιλοξενήθηκαν τουλάχιστον 40 επιστήμονες, ιατροί: νευρολόγοι, ψυχίατροι, παθολόγος, διαβητολόγος, ενδοκρινολόγος, υπερτασιολόγος, καρδιολόγος, πυρηνικός ιατρός, επιστήμονες που ασχολούνται με τον ύπνο και τη μνήμη, με την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη, καθηγητές πανεπιστημίου, βιολόγοι, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, οδοντίατρος, καθηγητές φυσικής αγωγής και αθλητισμού, φυσικοθεραπευτές, κοινωνιολόγοι, νευροψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί. Οι επιστήμονες αυτοί μίλησαν σε μια προσπάθεια, και σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Alzheimer Hellas, να δοθεί η ολιστική προσέγγιση της νόσου. Εξάλλου, αυτό που διακρίνει την ομάδα είναι το γεγονός ότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τη νόσο, η οποία σχετίζεται και προσβάλλει τελικά όλον τον οργανισμό και που εμπλέκει πλήθος ειδικοτήτων, ειδικών και προτάσεων, έτσι ακριβώς έχει χτιστεί και η προσπάθεια της Αλτσχάιμερ Ελλάς. Από τη διάγνωση και τις μεθόδους που εφαρμόζονται προκειμένου να διαγνωστεί ένα άτομο με τη νόσο, από την προσφερόμενη βοήθεια στον κάθε ένα ασθενή ξεχωριστά – μια που όλα είναι εξατομικευμένα στην προσέγγιση της εταιρείας – καθώς και στον συνοδό του σε κάθε στάδιο της νόσου, από τα πρώιμα μέχρι και το τελικό. Από την πρόληψη και πώς μπορεί να ζει, να ασκείται και να διατρέφεται ο κάθε άνθρωπος προκειμένου να μη διαγνωσθεί με τη νόσο, ή να την προλάβει ή να επιβραδύνει την εξέλιξή της, μέχρι τις συμβουλές που μπορεί να πάρει ένας περιθάλπων προκειμένου και ο ίδιος να είναι καλά για να προσφέρει στον άνθρωπό του μέχρι και τι γίνεται όταν κάποιος εισαχθεί τελικά στο Οικοτροφείο της Αλτσχάιμερ Ελλάς, «Παναγία Γλυκοφιλούσα» στο τελικό στάδιο της νόσου όπου και εκεί δεν σταματούν οι προσπάθειες για βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης νοσηλείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Από τα βίντεο που έγιναν προκειμένου οι περιθάλποντες να γνωρίζουν και να περνούν τα στάδια της απώλειας του ανθρώπου τους, μέχρι την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών των πασχόντων προκειμένου να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Από την παρακολούθηση της επιστήμης στα φάρμακα- τις έγκυρες και όσες περιμένουν έγκριση- ή τους φυσικούς τρόπους που παρέχουν προϊόντα της ελληνικής γης όπως το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το ρόδι ή η σπιρουλίνα.

Όμως, κι ακόμη κι αν αυτό δεν είναι και τόσο… δημοσιογραφικό όταν μιλάς για άνοια, για αλτσχάιμερ, για ασθενείς, για εκφυλιστικές διαταραχές, για ασθενείς, για περιθάλποντες, για προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών και των συνοδών τους, κάλυψης νομικών κενών στην εκπροσώπησή τους και στην ελάφρυνση των δυσχερειών και των σχέσεων με το κράτος όταν συμβαίνουν όλα αυτά ξαφνικά εύκολα διαπιστώνει κανείς πως οι αριθμοί δεν μετρούν. Εύλογα, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος «πόσοι τελικά βλέπουν την εκπομπή;»… η μέτρηση αυτή δεν είναι εύκολο να γίνει. Σίγουρα η διαδικτυακή παράλληλη μετάδοση καταγράφει πρόοδο με δεκάδες άτομα να την παρακολουθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου και από κάθε πλευρά της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, χιλιάδες άλλοι βλέπουν τα βίντεο που αναρτούνται είτε στην πλατφόρμα youtube της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης είτε της Αλτσχάιμερ Ελλάς. Ωστόσο, σε όλη αυτή την προσπάθεια, τελικά τα νούμερα δεν μετρούν… διότι αν έστω κι ένας που άκουσε, είδε την εκπομπή, άλλαξε συνήθειες, ή επισκέφθηκε τον ιατρό του και βοηθήθηκε, ή αν ένας περιθάλπων βρήκε λύση στο πρόβλημα που τον απασχολούσε ή αν όλοι μας βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο κάποιον που πάσχει από μια τέτοια νόσο τότε από όλη αυτή την προσπάθεια και σίγουρα μόνο θετικό πρόσημο υπάρχει!

Δήμητρα Μακρή

No comments:

Post a Comment