ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, November 24, 2023

Εντυπωσίασε η Γεωλογική Λημνος! Χάρτης με Απολιθωμένο Δάσος και 50 “γεωμνημεία”

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των “γεωμνημείων”  την Λήμνου,  δηλαδή των γεωλογικών σχηματισμών που είναι ιδιαίτεροι  και αξίζει να καταγραφούν.

Η καταγραφή έγινε στο γεωλογικό Χάρτη που παρουσιαστηκε  και   είχε 50 σημεία (!)  εξαιρετικού ενδιαφέροντος.  Σημεία  που πρέπει να  γνωρίζουμε και οι αρμόδιοι να τα καταστήσουν  επισκέψιμα.

Ανάμεσα σε αυτά  και το  μέχρι τώρα “άγνωστο”  Απολιθωμένο Δάσος, το οποίο  στο χάρτη που το παρουσίασαν είναι  αρκετά εκτεταμένο στα  Βορειανατολικά του Μουδρου…

Υπάρχουν και αλλά  σημεία με αξιόλογα απολιθώματα εκείνο  όμως που είναι ιδιαίτερο και παγκόσμιας γεωλογικής αξίας και ομορφιάς  είναι τα Φαλακρά !

Σε ένα Διεθνές Συνέδριο,  είπε ο Καθηγητής και υπεύθυνος του Απολιθωμένου του Σίγρι,  Νικ.  Ζούρος,   οταν παρουσίασε φωτογραφίες από τα Φαλακρά, στο διάλειμμα οι Σύνεδροι  τον ρωτούσαν που είναι αυτό τα μέρος και πως πάει κανείς.

Η Λήμνος 20 και 30 εκατομμύρια (!)  πριν ήταν  ένα άλλο Νησί  με Ηφαίστεια,   κυρίως στην  περιοχή του Κοντιά,  με σημερινά δείγματα τις απότομες παρουσίες υψωμάτων.

Οι  Γεωλογικές διαδρομές,  που αναφέρθηκαν και έχουν  χαραχτεί στο χάρτη,  προφανώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν  για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. ‘

Η  καταγραφή  της Γεωλογικής Λήμνου  σε ψηφιακή μορφή είναι το πολύ σημαντικό  και οι Χάρτες  και οι φωτογραφίες καθώς και κάθε άλλη σχετική πληροφορία θα είναι προσβάσιμες   από το Κινητό !

Σημαντικό  ρόλο στη γνωριμία της Γεωλογικής Λήμνου  θα έχει  το Κέντρο Ενημέρωσης στο Ρωσσοπούλι.

Νομίζω ότι ο ρόλος  των γεωλόγων  σε αυτό έργο της Γεωλογικής Λήμνου ολοκληρώθηκε και  τώρα θα   πρέπει άλλοι Φορείς  να αναλάβουν την αξιοποίηση  αυτής  της σημαντικής απο κάθε άποψη εργασίας.

Η εκδήλωση είχε γλαφυρούς ομιλητές και καταπληκτικές πληροφορίες… Μήπως  στο  φουλ Καλοκαίρι να οργανωθεί μια παρουσίαση ακόμη  !  

No comments:

Post a Comment