ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Κική Τσάνη
Μπορεί η μουσική στην εστίαση να απελευθερώθηκε μετά τη σχετική απαγόρευση, ωστόσο σε ορισμένα καταστήματα η μετάδοσή της δεν είναι νόμιμη.
Έπειτα από έναν σιωπηλό χειμώνα, με την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και των πολιστικών δραστηριοτήτων, η άρση πολλών μέτρων έφερε και πάλι τη διασκέδαση στην καθημερινότητα.
Και μπορεί μεν όλοι να απολαμβάνουμε ένα ποτό υπό την αγαπημένη μας μουσική σε ένα μπαρ ή καφέ, υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που αυτό είναι... παράνομο και μάλιστα εν αγνοία του καταναλωτή.
Πολλά καταστήματα, τόσο τα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και τα εμπορικά, εκτός από το προϊόν που προσφέρουν, συνοδεύουν τις υπηρεσίες τους με μουσική.
Προκειμένου να εμπίπτουν στον νόμο, οφείλουν να έχουν την απαραίτητη άδεια και να πληρώνουν συνδρομή στην Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), η οποία απαρτίζεται από δημιουργούς της χώρας καθώς και του εξωτερικού, με στόχο να προστατεύει το καλλιτεχνικό έργο αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι διαπιστευμένοι συνεργάτες της ΕΔΕΜ, φέροντας την απαραίτητη ταυτότητα, διενεργούν ελέγχους σε καταστήματα και αν βεβαιωθεί παράβαση, γίνεται καταγγελία και ακολουθείται η ποινική διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φυλάκιση.
Καλλιτέχνες και δημιουργοί απευθύνουν έκκληση για συνέπεια στις συνδρομές, καθώς ιδιαίτερα μετά τα αλλεπάλληλα lockdowns, τα πνευματικά δικαιώματα είναι για μερικούς ίσως το μοναδικό έσοδο, ενώ παράλληλα πάγιο αίτημά τους είναι η προστασία του έργου τους όταν ειδικά αυτό διακινείται ελεύθερα μέσω πλατφορμών στο διαδίκτυο.
Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματέας της ΕΔΕΜ, Λούκα Κατσέλη έστειλε επιστολή στα αστυνομικά τμήματα της χώρας να συνδράμουν στους ελέγχους, ώστε να τηρείται η τάξη και η νομιμότητα.
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Όπως αναφέρει συνεργάτης της ΕΔΕΜ που διαχειρίζεται περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ο αριθμός των καταστημάτων που τηρούν τις υποχρεώσεις τους είναι ικανοποιητικός, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως δεν εντοπίζονται παραβάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο πλήγμα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία, όπου μόνο το 50% περίπου δείχνει συνέπεια. Παράλληλα, πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και εμπορικά, ακόμα και σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης, φέρεται να δηλώνουν άγνοια αυτής της υποχρέωσης, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν τη συνδρομή τους.
Πάντως για την ΕΔΕΜ, μελανά σημεία στον χάρτη της πόλης φαίνεται πως είναι ο δήμος Θερμαϊκού και μαγαζιά της παραλιακής που σε πρόσφατους ελέγχους διαπιστώθηκε πως ενώ είχαν κανονικά μουσική, δεν την μετέδιδαν με νόμιμο τρόπο.
No comments:
Post a Comment