Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΟΔΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μέσω του προγράμματος «Κουζίνα» που αποτελεί προωθητικό οργανισμό της περιοχής, το τρίτο πόδι πλέον μαγνητίζει τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Μπορεί μέχρι πριν μερικά χρόνια το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής να λειτουργούσε για τους περισσότερους ξένους ταξιδιώτες απλώς ως ένας σταθμός πριν το Άγιο Όρος, αλλά αυτό σήμερα έχει αλλάξει άρδην. Η ανατολικότερη αυτή χερσόνησος της Χαλκιδικής πλέον μαγνητίζει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, είτε αυτοί αγαπούν το ελληνικό καλοκαίρι είτε είναι λάτρεις του οίνου και του καλού φαγητού είτε είναι περιπατητές που τους μαγεύει η φύση, η ιστορία, η φιλοσοφία και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, υπογραμμίζοντας ότι με «όχημα» την υλοποίηση του προγράμματος «Κουζίνα», πλέον έχουν αναρριχηθεί στην επιφάνεια, όλοι εκείνοι οι θησαυροί -γαστρονομικοί και μη- της χερσονήσου του Άθωνα, που «επί σειρά χρόνων έμεναν θαμμένοι και καλά κρυμμένοι από τους ταξιδιώτες παγκοσμίως». Έτσι, η ευρύτερη περιοχή όχι μόνο προσελκύει περισσότερους επισκέπτες, αλλά κερδίζει και το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Το πρόγραμμα «Κουζίνα», το οποίο ξεκίνησε το 2011 με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σήμερα έχει αγκαλιαστεί από τον δήμο Αριστοτέλη, αποτελεί έναν προωθητικό οργανισμό και βασίζεται στην εθελοντική εργασία των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, από μέλη κοινωνικών φορέων, επιχειρηματίες, ξενοδόχους, μέχρι παραγωγούς και εστιάτορες.
«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η γαστρονομία μπορεί να συνδεθεί με πάρα πολλές μορφές του τουρισμού. Εμείς τη συνδέουμε με 18 μορφές και χρόνο με τον χρόνο υπογραμμίζουμε με έργα ότι η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει τον λόγο της υγιούς τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου» τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ότι «στον ένα μήνα που τρέχει το πρόγραμμα, από τις 15 Μαΐου κάθε χρόνου, διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις, ενώ εκπρόσωποι Τύπου από διάφορα μέρη του κόσμου, άλλοι κάθε φορά, "οργώνουν" την κάθε σπιθαμή των 332,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων της χερσονήσου του Άθω».
Η δομή του προγράμματος «Κουζίνα»
Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες, οι οποίες τιτλοφορούνται ανάλογα με τις τοπικές γαστρονομικές επιρροές κι είναι οι εξής: αρχαιοελληνική, θαλασσινή, μοναστηριακή, των αλησμόνητων πατρίδων και μεσογειακή. Η τελευταία εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA -η μεσογειακή- είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στην κουζίνα μίας χώρας της Μεσογείου (φέτος της Κροατίας) και «έτσι, με κυκλικό τρόπο προσεγγίζουμε χώρες κι αγορές- στόχους κάθε φορά» επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
No comments:
Post a Comment