ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, February 12, 2021

H πανδημία “σκοτώνει”

 το ελληνικό Cliff House 

του Σαν Φρανσίσκο

Ο Νταν και η Μαίρη Χουντάλας, ιδιοκτήτες του

 εστιατορίου από το 1973, δήλωσαν ότι κλείνουν 

οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου  

 

Ένα από τα πλέοιν εμβληματικά εστιατόρια του San Francisco, το οποίο μάλιστα από το 1977 ανήκει σε Έλληνες ομογενείς, το Cliff House κλείνει τις πόρτες του στο τέλος του έτους. Χτισμένο το 1863 στην άκρη ενός απόκρυμνου βράχου, με θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην Ocean Beach, για περισσότερο από έναν αιώνα εξυπηρετεί τους τουρίστες και τους ντόπιους της περιοχής, αποτελώντας αξιοθέταο της πόλης.
Ο Νταν και η Μαίρη Χουντάλας, ιδιοκτήτες του εστιατορίου από το 1973, δήλωσαν σε κυριακάτικη δημοσίευση τους στον ιστότοπο του εστιατορίου ότι κλείνουν οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου λόγω των απωλειών που προκλήθηκαν από την πανδημία αλλά και εξαιτίας διαφωνιών για την ανανέωση της μακροχρόνιας σύμβασης λειτουργίας τους με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, τη National Park Service.

Στην πρώτη του μορφή, το εστιατόριο είχε ξύλινο σκελετό, ο οποίος καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1894. Αμέσως ανακατασκευάστηκε και πήρε τη μορφή ενός γαλλικού πύργου που επέζησε από το μεγάλο σεισμό της πόλης, 1906 αλλά κάηκε το επόμενο έτος. Το τρίτο Cliff House, με έναν πανέμορφο νεοκλασικό σχεδιασμό, χτίστηκε το 1909 και για 111 χρόνια δεν έχει υποστεί κάπουα σημαντική ζημιά.
Το Cliff House αποτέλεσε το σκηνικό μιας σειράς ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ναυαγίων. Ένα από αυτά, το 1887, προκάλεσε ζημιά στο κτήριο όταν εξερράγη ο δυναμίτης που μετέφερε το πλοίο. Επίσης, η πρώτη ασύρματη μετάδοση πλοίου, χρησιμοποιώντας τον κώδικα Morse, παραλήφθηκε εδώ το 1899 και το 1905 η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση φωνής στάλθηκε από το εστιατόριο σε ένα σημείο της περιοχής, ενάμιση μίλι απόσταση. Το χώρο έχουν επισκεφτεί πέντε πρόεδροθ των ΗΠΑ: Rutherford B. Hayes, Benjamin Harrison, William McKinley, Teddy Roosevelt και William Howard Taft.


Η National Park Service αγόρασε το ακίνητο το 1977, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μίσθωσης των Χουντάλα. Το τελευταίο μακροπρόθεσμο συμβόλαιό τους με το ίδρυμα έληξε τον Ιούνιο του 2018 και το εστιατόριο λειτούργησε έκτοτε με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.
Οι Χουντάλα, μιλώντας στο δίκτυο ABC δήλωσαν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων θα έπρεπε να είχε επιλέξει έναν υπεύθυνο σε μακροπρόθεσμη βάση «για να εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία αυτού του εθνικού θησαυρού. Σίγουρα δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος για να μας ευχαριστήσουν. Πρόκειται για μια τοπική μικρή επιχείρηση που ανήκει και διαχειρίζεται από ντόπιους, για τη φροντίδα αυτού του θησαυρού του Σαν Φρανσίσκο και όταν μάλιστα όλη η χρονιά ήταν δραματική από απόψεως εσόδων», δήλωσαν. Το ζευγάρι ανέφερε ακόμα ότι 180 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και ενθάρρυναν τους πελάτες να δείξουν την υποστήριξή τους στέλνοντας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον υπεύθυνο της περιοχής.

Photo: The Chronicle

Το Cliff House έκλεισε για πρώτη φορά τον Μάρτιο λόγω πανδημίας. Άνοιξε ξανά τον Ιούνιο για να προσφέρει delivery, αλλά έκλεισε πάλι μετά από 10 εβδομάδες λόγω «αφόρητων ζημιών». «Κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα η συντήρηση και η φύλαξη του», έγραψε το ζευγάρι.
Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Περιοχής Ψυχαγωγίας Golden Gate, Julian Espinoza, δήλωσε ότι η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου ήλπιζε να συνεχίσει να συνεργάζεται με την διαχειρίστρια Peanut Wagon, Inc., η οποία λειτουργεί το εστιατόριο Cliff House και το Lookout Café, που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο, αλλά ότι έχουν τιμήσει αίτημα των δικαιούχων να αφήσουν το ισχύον συμβόλαιο παραχώρησης να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

«Είμαστε επίσης απογοητευμένοι για αυτήν την προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε μια εξαιρετική εμπειρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Bay Area και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε το κοινό στο μέλλον», είπε. Ο Espinoza δεν ανέφερε εάν ένα νέο εστιατόριο θα συνεχίσει να στεγάζεται στο κτίριο του Cliff House.

Photo: The Chronicle

Photo: The Chronicle 1863

Photo: Chronicle archives / 1992

Photo: Barney Peterson / The Chronicle 1962

Photo: Jason Grow / The Chronicle 1989

Photo: Liz Hafalia / The Chronicle 2011

Photo: Lea Suzuki / The Chronicle 2007

Photo: Katy Raddatz / The Chronicle 2005


No comments:

Post a Comment