ΑΣΘΕΝΕΙΣ COVID-19: ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Νίκος Ηλιάδης
Η δύσκολη ανάρρωση μετά τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η ανάγκη αποκατάστασης για ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό
Πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει η περιπέτεια για κάποιον ο οποίος έχει νοσήσει από covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό ποικίλουν. Θα μπορούσε, μάλιστα, να ειπωθεί καθ' υπερβολή, ότι ο κάθε ασθενής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Στη διαρκώς εμπλουτιζόμενη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία συναντώνται χιλιάδες διαφορετικές περιπτώσεις, εκ των οποίων, άλλες ομαδοποιούνται, άλλες πάλι διατηρούν τη μοναδικότητά τους.
Εστιάζοντας ειδικότερα σε ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διαπιστώνεται ότι η διαδικασία ανάρρωσης συνεχίζεται και μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα τα οποία καλείται να ξεπεράσει ο ασθενής είναι η σταδιακή αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας του και της φυσικής του κατάστασης. Για τους λόγους αυτούς το επόμενο στάδιο για τους ασθενείς covid-19 είναι οι φυσικοθεραπείες.
«Πράγματι τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε με ανθρώπους οι οποίοι έχουν περάσει αυτήν την περιπέτεια» αναφέρει ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Τελίδης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξηγεί, οι φυσικοθεραπείες γίνονται στο σπίτι, είτε γιατί η κατάσταση του ασθενή δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί είτε γιατί είναι ακόμη φοβισμένος από την περιπέτεια που έχει περάσει. «Ειδικότερα, όσοι έχουν παραμείνει δύο και πλέον εβδομάδες σε ΜΕΘ παρουσιάζουν προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία καθώς και μέγιστη απώλεια μυικής δύναμης. Οι περισσότεροι είναι στην αρχή υποβασταζόμενοι και κάποιοι και σε αναπηρικό καρότσι».
«Το πρώτο μας μέλημα είναι η σταδιακή αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας, κάτι που απαιτεί καθημερινές ασκήσεις. Παράλληλα, δουλεύουμε και για την ανάκτηση της φυσικής κατάστασης. Τον πρώτο καιρό οι ασθενείς αυτοί έχουν πολύ χαμηλό μυικό τόνο, σταδιακά, με δύο έως τρεις φυσικοθεραπείες την εβδομάδα, επανέρχονται. Στόχος πάντα είναι η πλήρης αποκατάσταση, όχι απλώς να περπατήσει ο ασθενής», επισημαίνει ο κ. Τελίδης. Εκτιμά, δε, με βάση την έως τώρα εμπειρία ότι για συνήθης περιπτώσεις ο απαιτούμενος χρόνος αποκατάστασης είναι περίπου ενάμιση με δύο μήνες. «Έχουμε όμως και περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα μία κυρία, η οποία είχε νοσήσει πριν από δέκα μήνες και ακόμη χρειάζεται βοήθεια».
Σύμφωνα με τον Ηλία Καλλίστρατο, πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών «πράγματι, τους τελευταίους μήνες τα μέλη μας δουλεύουν με ασθενείς covid-19. Περισσότερο σε σπίτια και λιγότερο στα κέντρα αποκατάστασης. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου η φυσικοθεραπεία, κυρίως αυτή που στοχεύει στην αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας, γίνεται εξ αποστάσεως, μέσω τηλεκπαίδευσης».
Όπως εξηγεί, η περίοδος αποκατάστασης είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, της ηλικίας του ασθενή, της τυχόν ύπαρξης και άλλων νοσημάτων και φυσικά της βαρύτητας της νόσου που είχε προηγηθεί. «Εκείνο που δουλεύουμε πρώτα είναι η αναπνευστική φυσικοθεραπεία ώστε να ενισχυθούν οι μυς οι οποίοι συνδέονται με την αναπνοή». Σύμφωνα με τον κ. Καλλίστρατο οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να συστήνουν στους ασθενείς, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, να φροντίσουν για την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών τους. Παράλληλα, σημειώνει ότι ήδη οι φυσικοθεραπευτές έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού ώστε να εργάζονται με ασφάλεια, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς».
Πέρα από τα ανωτέρω συμπτώματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με covid-19, μετά τη νοσηλεία τους, ο φυσικοθεραπευτής Δημήτρης Σηπιτάνος αναφέρεται και σε κάποια, περισσότερο σπάνια περιστατικά τα οποία αφορούν κυρίως τα κάτω άκρα. «Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ξαφνικής έκτοπης οστεοποίησης στα κάτω άκρα. Δηλαδή περιπτώσεις όπου αναπτύσσονται οστά μέσα στις μυικές μάζες, γύρω από τις αρθρώσεις του ισχίου. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο συναντάμε κυρίως έπειτα από εγκεφαλικά, προκαλεί αγκύλωση των αρθρώσεων και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς διαφορετικά οι αρθρώσεις θα καταστραφούν». Σύμφωνα με τον ίδιο οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές όμως υπάρχουν ήδη τέσσερις σχετικές αναφορές στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Παράλληλα, τονίζει ότι, από έρευνες που έχουν γίνει, ένα αρκετά υψηλό ποοστό άνω του 60%, για αρκετό διάστημα μετά το πέρας της νοσηλείας εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας, ενώ μικρότερο, κάτω του 10% εμφανίζει προβλήματα κινητικότητας.
Αρκετοί ασθενείς, οι οποίοι έχουν μείνει πολλές εβδομάδες σε ΜΕΘ, πηγαίνουν κατευθείαν από το νοσοκομείο σε κέντρο αποκατάστασης. Αυτό επιβεβαιώνει στη Voria.gr υπεύθυνος κέντρου αποκατάστασης στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται αρκετό καιρό για να αποκατασταθούν πλήρως».
No comments:
Post a Comment