ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, February 9, 2021

Βίλα Σαλέμ: Ρημάζει το αρχοντικό – φάντασμα της Βασ. Όλγας



Άννη Καρολίδου

Nαυάγησαν τα σχέδια αποκατάστασης και αξιοποίησης της Βίλας Τζεμποργά, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πανέμορφου διατηρητέου ακινήτου του ιταλικού δημοσίου στην ΑPEX του επιχειρηματία Λεωνίδα Ζησιάδη.

 η μεταβίβαση του ακινήτου στην APEX δεν προχώρησε καθώς από πλευράς του ιδιοκτήτη, υπήρχε μία σημαντική οφειλή προς το δημόσιο (ΕΝΦΙΑ), με αποτέλεσμα να παγώσει η διαδικασία και τα σχέδια που είχαν ακουστεί για τη μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο πολυτελείας ή σε χώρο έκθεσης της συλλογής Τσολοζίδη, να μείνουν στη σφαίρα του απραγματοποίητου.

Ένα πρόσφατο πέρασμα μπροστά από το ακίνητο της Βας. Όλγας 20, φανερώνει έστω και από αρκετή απόσταση την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο, πολύ χειρότερη φυσικά από εκείνη στην οποία απεικονιζόταν στο πόστερ της σειράς American Horror Story.

Το τριώροφο κτήριο, χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού, είναι συνολικής επιφάνειας 945 τμ και βρίσκεται σε οικόπεδο 1.845 τμ.

Είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη και κτίσθηκε το 1878 για τον γαλλικής υπηκοότητας Εβραίο έμπορο, Τζεμποργά. Τον Οκτώβριο του 1894, το ακίνητο πωλήθηκε στον δικηγόρο Εμμανουήλ Ραφαήλ Σαλέμ γι’ αυτό και είναι γνωστότερο ως Βίλα Σαλέμ.

Στη συνέχεια, το 1919 η βίλα ενοικιάσθηκε από το Ιταλικό Προξενείο και αγοράσθηκε από το Ιταλικό κράτος το 1924. Οι παλαιότεροι Θεσσαλονικείς έχουν μνήμες από την βίλα, από την εποχή που φιλοξενούσε το Ιταλικό Προξενείο, αποτελώντας ένα στολίδι για την περιοχή. Όμως, συνέβη ο μεγάλος σεισμός του 1978 κι’ έκτοτε το ακίνητο παραμένει άδειο αλλά και αφημένο κατά τραγικό τρόπο, στη φθορά του χρόνου.

Το κτίριο που κάποτε φιλοξένησε και τα γυρίσματα του Θόδωρου Αγγελόπουλου για την ταινία «Μία αιωνιότητα και μία μέρα», στέκει αφημένο αφού όπως φαίνεται η δημοπρασία της Ιταλικής Πρεσβείας για την πώλησή του, δεν το παρέδωσε σε νέο ιδιοκτήτη που θα το αποκαταστήσει και θα του δώσει τη φροντίδα που του αξίζει.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2019 το ακίνητο είχε προσφερθεί σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 1,513 εκατ.ευρώ. Πλειοδότης στην δημοπρασία ήταν η εταιρεία APEX Ηοlding που διευθύνεται από τον κ. Λεωνίδα Ζησιάδη.

Αλλά από το Σεπτέμβριο του 2019, που μαθεύτηκε η επικράτηση της APEX στη δημοπρασία, ως σήμερα, το κτίριο στέκει στην ίδια και χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν κι’ αυτό επειδή, δεν έγινε η μεταβίβαση για το λόγο που αναφέρθηκε ανωτέρω

Tώρα, με τη νέα κρίση που προκάλεσε η πανδημία, τα πράγματα δείχνουν ακόμη πιο σκούρα για αυτό το αρχιτεκτονικά διαμάντι της παλιάς Θεσσαλονίκης.

No comments:

Post a Comment