ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, May 14, 2020



ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN


DANCE DE LIMBO     #50




Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η μια χορευτική επιδημία διαδεχόταν την άλλη, που, βέβαια, πάντα υποδαυλίζονταν από τα ανάλογα τραγούδια. Έτσι το 1962 έχουμε την μόδα του limbo, που ήταν ένας χορός από την Trinidad, γνωστός τουλάχιστον από το 1920, που ήθελε τα ζευγάρια ή τους χορευτές να περνάνε γέρνοντας το κεφάλι και την μέση τους προς τα πίσω, κάτω από ένα οριζόντιο ξύλο, χωρίς να το ακουμπήσουν.
Έτσι το 1962 έχουμε το “Limbo rock” του Chubby Checker που έγινε χρυσός δίσκος, το Limbo με τους Capris, το “Limbo dance” με τους Champs.
Στον ρυθμό του limbo είναι και το Dance de Limbo που ερμηνεύει το αμερικανικό φωνητικό συγκρότημα Norman Luboff 




DAY IN THE LIFE OF A FOOL, A       #51




O Luiz Bonfa (1922-2001) ήταν Βραζιλιάνος κιθαρίστας και συνθέτης, ευρύτερα γνωστός για τις μελωδίες του για την ταινία «Ορφεο Νέγκρο» του Marcel Camus. Το “Manha de Carnaval” απ’ αυτό το φιλμ που έγινε “A day in the life of a fool” έκανε το γύρο του κόσμου.
Στην δεκαετία του ’60 κι έως το ’75 ο Bonfa έζησε στις ΗΠΑ. Συνεργάστηκε με τους Quincy Jones, George Benson, Stan Getz, Frank Sinatra. Ακόμα και ο Elvis Presley τραγούδησε την σύνθεση του “Almost in love” (1968)


DELICADO       #52




Δημιουργία του Βραζιλιάνου συνθέτη Waldyr Azevedo (1923-80) είναι το “Delicado”, που έγινε παγκόσμια επιτυχία όταν την ηχογράφησε η ορχήστρα του Percy Faith (1952).
O Azevedo ήταν δεξιοτέχνης της cavaquinho (μικρής βραζιλιάνικης κιθάρας με τέσσερις χορδές). Εμφανίστηκε στην 10ετία του ’40 με μια νέα γενιά μουσικών του choro (οργανικό είδος μουσικής που αναπτύχθηκε στο Rio de Janeiro). O Azevedo έγραψε και το “Brasileinho”.
To “Delicado” είναι σε ρυθμό samba. Τα πρώτα δείγματα samba που άρεσαν πρώτα στο αμερικάνικο κοινό και μετά και στην Ευρώπη ήταν τα “Brazil” (1940), “Cuanto le gusta” (1940), “Mama yo quiero” (1940), “Tico tico” (1944), “Baia” (1944) κ.α.
Εκτός από την εκτέλεση του Faith άλλες τρεις εκτελέσεις του “Delicado” είχαν επιτυχία στις ΗΠΑ: Stan Kenton, Ralph Flanagan, Dinah Shore. Η τελευταία ήταν σε στίχους του Jack Lawrence.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ  ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment