ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, May 6, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN


BIM BAM BUM    #26
To “Bim bam bum (ή boom)” είναι δημιουργία των Johnnie Camacho – Noro Morales (1911-64) για την ταινία του 1942 “You were never lovelier” όπου την ερμηνεύει η Lina Romay, με συνοδεία της ορχήστρας Xavier Cugat, ενώ χορεύει ο Fred Astaire. Επίσης ακούγεται στις ταινίες “Bathing beauty” (1944) από την Lina Romay με την ορχήστρα Cugat, και “Forbidden Zone” (1980) από τους Kipper Kids.
Τους αγγλικούς στίχους έγραψε ο Harold Adamson (1906-80).
Την σύνθεση ηχογράφησαν οι Tito Rodriguez / Xavier Cugat, Machito, Xavier Cugat, Orquesta Tropical Do Caribe, Tito Rodriguez, Lina Romay, Miguelito Valdes, Marhall’s Civic Band (1941), Percy Faith.
O Camacho είναι γνωστός και από τους στίχους του για το “Miami beach rumba” (1946).



BRAND NEW CHA CHA CHA, The     #27
Στο άλμπουμ “Cha cha cha” του Xavier Cugat με ερμηνεύτρια την τότε σύζυγο του Abbe Lane (1932 - ) περιέχεται η σύνθεση του Cugat “The brand new cha cha cha” σε στίχους W. Stuart.
Ο δίσκος, περιλαμβάνει ακόμα, επιτυχίες όπως “Cherry pink and apple blossom” και “Rico vacilon”. Η σύνθεση υπάρχει και στο άλμπουμ του Cugat “The original latin dance king”.
H Abbe Lane ήταν παντρεμένη με τον Cugat από το 1952 – 64 και ήταν ίσως η πιο εκρηκτική και χυμώδης τραγουδίστρια της εποχής. Η RAI την θεώρησε «πολύ σέξυ» και απαγόρευσε την εμφάνιση της και το NBC την υποχρέωσε να «ντυθεί» πριν τραγουδήσει σ’ ένα πρόγραμμα.



BRASILERINHO  #28
O Waldir Azevedo (1923-80) ήταν ο πιο επιτυχημένος συνθέτης και μουσικός του ιδιώματος choro στην Βραζιλία. Τα θέματα του ήταν απλά κι επικοινωνιακά, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού. Ηχογράφησε 132 συνθέσεις, μια απ’ αυτές το “Delicado” από την ορχήστρα Percy Faith πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.O Azevedo κυκλοφόρησε 50 δίσκους 78 στροφών και είκοσι άλμπουμ (συμπεριλαμβανομένου ενός με τον αντίπαλο του Jacob do Bandolim). Ο ίδιος έμαθε να διαβάζει και να γράφει μουσική το 1967. Το 1949 συνέθεσε το “Brasileirinho”. Την ίδια σύνθεση ηχογράφησαν οι Percy Faith, Yo-Yo Ma, κ.α.
Τον Νοέμβριο του 1989, τριάντα χρόνια από την επιτυχία του Brasileirinho δόθηκε συναυλία προς τιμήν του στο Δημοτικό Θέατρο του Sao Paulo. Το 1964 σε αυτοκινητικό ατύχημα σκοτώθηκε η κόρη του που τον υποχρέωσε σε μακρά περίοδο κατάθλιψης. Το 1971 σχεδόν έχασε το ένα δάκτυλο του και για ενάμισι χρόνο αποσύρθηκε από κάθε δραστηριότητα.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment