ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, March 20, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ     #67

PRELUDE TO A KISS
Το 1938, ο Duke Ellington συνέθεσε και πρώτος ηχογράφησε το «Prelude to a kiss» σε δίσκο, όμως το έκανε μεγαλύτερη επιτυχία, την ίδια χρονιά, ο Johnny Hodges. Ανάμεσα σ’ αυτούς που το ηχογράφησαν είναι ο Vic Damone (το 1958) με την ορχήστρα Frank Devol για το άλμπουμ «Closer than a kiss».

PRETTY GIRL IS LIKE A MELODY,Α
Για την ρεβί του 1919 «Ziegfeld Follies of 1919» έγραψε ο Irving Berlin το ρομαντικό «A pretty girl is like a melody». Το 1936, ακούγεται στο φιλμ «The great Ziegfeld», το 1938 στο φιλμ «Alexander’s Ragtime Band» το αποδίδουν η Ethel Merman και ο Dan Dailey, το 1946 στο «Blue skies» το εκτελεί χορωδία και το 1954 στο «There’s no business like show business» το ερμηνεύει η Ethel Merman. Σε δίσκους έγινε επιτυχία μόνο το 1919. Το 1946, το ηχογράφησε ο Tony Martin, σύζυγος της Cyd Charisse, που είχε 35 επιτυχίες από το 1938-54 κι έπαιζε και στον κινηματογράφο από το 1936-57.

PRISONER’S SONG
Το μόνο γνωστό τραγούδι του συνθέτη Guy Massey είναι η δημιουργία του 1924 «The prisoner’s song». Έναν χρόνο αργότερα το έκανε επιτυχία, όταν το ηχογράφησε, ο Vernon Dalhart, ένας τενόρος της ελαφράς όπερας, που ξεκίνησε την δισκογραφική καριέρα του, το 1916. Όταν μάλιστα στράφηκε στην ερμηνεία τραγουδιών hillbilly με λυπητερούς στίχους έγραψε μουσική ιστορία, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους. Ηχογράφησε με 70 ψευδώνυμα και για περισσότερες από 28 εταιρίες δίσκων. Το «The prisoner’s song» στην εκτέλεση του Dalhart πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι το πιο εμπορικό –μη χριστουγεννιάτικο– τραγούδι στο πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνα και ως το 1954. Ο Vernon Dalhart πήρε το ονοματεπώνυμό του από δύο γειτονικές πόλεις του Τζέφερσον, Τέξας, όπου γεννήθηκε, την πόλη Vernon και την πόλη Dalhart. Πέθανε το 1948. Η μοναδική άλλη γνωστή ηχογράφηση του «The prisoner’s song» έγινε το 1938 από τον Bunny Berigan.

PS I LOVE YOU
Οι Hilltoppers, που ήταν κουαρτέτο, είχαν ως πρώτη φωνή τον Jimmy Sacca και ένα μέλος που επρόκειτο να γίνει διάσημο αργότερα, ως διευθυντής ορχήστρας, τον Billy Vaughn, που το 1955 ανέλαβε μουσικός διευθυντής της Dot. Η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα των Hilltoppers και ο μοναδικός χρυσός δίσκος τους ήταν μία σύνθεση του 1934 με μουσική Gordon Jenkins και στίχους του πολυγραφότατου Johnny Mercer. Το «PS I love you». Αυτή η δημιουργία που δεν έχει σχέση με το ομώνυμο τραγούδι των Beatles, έκανε πρώτος επιτυχία το 1934 ο Rudy Vallee. Οι Hilltoppers την ηχογράφησαν 19 χρόνια αργότερα (4/ 53). 

PUPPY LOVE
O Mickey Rooney και η Mamie Van Doren έπαιξαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 σε μία ξεχασμένη σήμερα ταινία με τίτλο «Οι ιδιωτικές ζωές του Αδάμ και της Εύας». Σ’ αυτή την ταινία ακούγεται το «Puppy love» του Paul Anka. Την σύνθεση την έγραψε ο Anka για την Annette Funicello με την οποία ήταν ερωτευμένος, τα στούντιο όμως του Ντίσνεϊ δεν ήθελαν οι ηθοποιοί τους να πρωταγωνιστούν σε στήλες κουτσομπολιού και απέτρεψαν το ειδύλλιο. Τελικά την Annette νυμφεύθηκε ο μάνατζερ του Paul Anka, ενώ το τραγούδι υπήρξε η πέμπτη μεγαλύτερη επιτυχία του Καναδού συνθέτη-τραγουδιστή κι έγινε χρυσός δίσκος (2/ 60 στις ΗΠΑ).

PURPLE PEOPLE EATER
Ήταν ανέκδοτο των παιδιών στο σχολείο στα τέλη της δεκαετίας του ’50, πριν γίνει θέμα τραγουδιού. «Τι έχει ένα μάτι, ένα κέρατο και τρώει ανθρώπους;» ήταν η ερώτηση, και η απάντηση «Ένας μονόφθαλμος, μονόκερος, ιπτάμενος ανθρωποφάγος». Το άκουσε ο Sheb Wooley από έναν φίλο του και το έκανε αμέσως τραγούδι «για ένα πράγμα που έρχεται από τον ουρανό». Όταν το άκουσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της MGM Records, ενθουσιάστηκε. Σε τρεις εβδομάδες το τραγούδι έγινε Νο 1 στις ΗΠΑ. Ήταν το «The purple people eater» (1/ 58 και χρυσός δίσκος). Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που είχε εφαρμόσει ο David Seville στο «Witch doctor» o Wooley ηχογραφεί την φωνή του «ανθρωποφάγου» και τον ήχο του σαξόφωνου σε μειωμένη ταχύτητα και τα ξανάπαιξε σε υψηλή ταχύτητα. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε από τον Joe South το «The purple people eater meets the witch doctor» (47/ 58), που έγραψε ο Big Bopper. Ο Sheb Wooley, που γεννήθηκε το 1921, ήταν καβαλάρης αλόγων σε ροντέο. Από το 1955-62 είχε τέσσερις επιτυχίες, με μεγαλύτερη το «The purple people eater» και από το 1962-68 είχε άλλες πέντε επιτυχίες με το ψευδώνυμο Ben Colder. Υποδύθηκε τον Pete Nolan στην τηλεοπτική σειρά «Rawhide» κι εμφανίσθηκε σε 50 ταινίες μεταξύ των οποίων «High noon» (ήταν ο μεθυσμένος στον σιδηροδρομικό σταθμό), «Rocky mountain», «Giant», «Hoosiers», «Boy from Oklahoma», «Little big horn», «Hellgate», «Distant drums».

PUSHIN’ SAND
Σύνθεση των Roc Hillman («My devotion» – 1942) – George Simmons, που έγινε επιτυχία σε οργανική εκτέλεση μόνο από την ορχήστρα Kay Kyser (1943) είναι το «Pushin’ sand». O Kyser σκαρφάλωσε στο Νο 1 με επιτυχίες όπως «Three little fishies» (1939), «The umbrella man» (1939), «Jingle jangle jingle» (1942), «Ole buttermilk sky» (1946), «Woody Wood-pecker» (1948).


QUIEREME MUCHO (Yours)
Ο Κουβανός Gonzalo Roig συνέθεσε το 1931 το «Quiereme mucho», σε στίχους του Augustin Rodriguez. Το 1937, ο Jack Sherr ή Albert Gamse έγραψε τους αγγλικούς στίχους και το τραγούδι βαπτίστηκε «Yours». Το 1941, υπάρχουν τέσσερις δημοφιλείς εκτελέσεις σε δίσκους, από τους Jimmy Dorsey, Vaughn Monroe, Xavier Cugat, Benny Goodman. Ξαναγίνεται επιτυχία το 1952 από τη Vera Lynn και το 1954 από τον Dick Contino. Η σύνθεση ακούγεται στις ταινίες του 1942 «Orchestra wives» και του 1946 «Sioux City Sue». Η εκτέλεση του Xavier Cugat, με ερμηνεύτρια την Dinah Shore, έγινε επιτυχία το 1941 αλλά ηχογραφήθηκε στις 12 Ιουνίου 1939.

QUIET VILLAGE
Σύνθεση του Les Baxter ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του Martin Denny. Ο Denny, συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας, ηχογράφησε το «Quiet Village», που είχε εμπορική απήχηση έναν χρόνο αργότερα, το 1958, για το άλμπουμ «Exotica». Αρχικά την σύνθεση ηχογράφησε ο δημιουργός της Les Baxter για το άλμπουμ «Le sacre du sauvage».


RACING WITH THE MOON

Βαρύτονος, τρομπετίστας και διευθυντής ορχήστρας, ο Vaughn Monroe έζησε από το 1911-73 και από το 1940-59 είχε 56 επιτυχίες. Το 1941, ο ενορχηστρωτής της μπάντας του, Johnny Watson, έγραψε μία σύνθεση για την οποία ο ίδιος και η Pauline Pope έγραψαν στίχους. Το τραγούδι αυτό που πούλησε δύο εκατομμύρια κόπιες έγινε και το μουσικό σήμα της ορχήστρας Vaughn Monroe. Είναι το «Racing with the moon».
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ 

No comments:

Post a Comment