ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ #41
IT’S ALMOST TOMORROW
Ένα σεπτέτο που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ήταν οι Dreamweavers. Η επιτυχημένη πορεία τους κράτησε μόλις δύο χρόνια, το 1955-56. Ανάμεσα στις πέντε επιτυχίες που είχαν ήταν ένα τραγούδι που έγραψε η πρώτη φωνή τους Wade Buff και ο βαρύτονος, που έπαιζε και γιουκουλέλε, Eugene Adkinson. Ήταν το «It’s almost tomorrow», που, μεταξύ άλλων, ηχογράφησε η Jo Stafford. H δημοφιλέστερη εκτέλεση, όμως, είχε την υπογραφή των Dreamweavers (7/ 56).
IT’S A LOVELY DAY TOMORROW
Στο μιούζικαλ του 1940 «Louisiana purchase» ερμήνευσε πρώτη τη σύνθεση του Irving Berlin «It’s a lovely day tomorrow» η Irene Bordoni. Την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε στην Αγγλία από τη Vera Lynn, τη δημοφιλέστερη τραγουδίστρια της γηραιάς Αλβιώνας στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
IT’S A SIN TO TELL A LIE
Mια από τις μεγάλες επιτυχίες του 1936 ήταν το «It’s a sin to tell a lie». Tην έγραψε ο συνθέτης-στιχουργός Βilly Mayhew (1889-1951). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο από την Kate Smith και στις πίστες χορού από τον Guy Lombardo. Σε δίσκους την έκανε αθάνατη ο Fats Waller το 1936. Η μελωδία ξαναγύρισε στην επικαιρότητα χάρη σε μία ηχογράφηση από ένα τρίο που έπαιζε κιθάρα, πιάνο, βιολί. Ήταν οι Somethin’ Smith and The Redheads και αυτή ήταν η μεγαλύτερη (7/ 55) από τέσσερις επιτυχίες που είχαν το 1955-56. Την ξαναθυμήθηκαν το 1976 χάρη στο θεατρικό μιούζικαλ του Μπρόντγουέι «Ain’t misbehavin’», αφιερωμένο στον Fats Waller. Το 1964, το είχε ηχογραφήσει με ελάχιστη απήχηση ο Tony Bennett.
IT’S EASY TO REMEMBER
Το βιβλίο του Booth Tarkington «Magnolia», έγινε ταινία το 1935 ως μουσική κωμωδία με τίτλο «Mississippi» με πρωταγωνιστές τον W. C. Fields, καπετάνιο ενός ποταμόπλοιου, και τον Bing Crosby, τραγουδιστή στο ίδιο σκάφος, που ερμηνεύει δημιουργίες των Rodgers – Hart, όπως το «It’s easy to remember, but so hard to forget». Σε άλλους θα μείνει αξέχαστο ένα παιχνίδι πόκερ που παίζει ο W. C. Fields. Το τραγούδι «It’s easy to remember» έγινε τεράστια επιτυχία σε δίσκους το 1935 στην εκτέλεση, βέβαια, του Bing Crosby. Επίσης το ηχογράφησαν καλλιτέχνες όπως οι Billie Holiday, Perry Como, Frank Sinatra, Jack Jones κ. ά. Η τραγουδίστρια που πήρε το όνομά της από τον πατέρα της και την αγαπημένη της ηθοποιό Billie Dove, ή Billie Holiday, θεωρείται η πρώτη ψυχολογική ερμηνεύτρια, αυτή που πρωτοπαρουσίασε τον συγκινησιακό εσωτερικό πυρήνα του αμερικάνικου τραγουδιού.
IT’S FUNNY TO EVERYONE BUT ME
Oι Dave Franklin – Isham Jones έγραψαν, το 1934, τη σύνθεση «It’s funny to everyone but me», που πρώτος ηχογράφησε ο δεύτερος συνδημιουργός. Το 1939 την ηχογράφησε η ορχήστρα Harry James, με ερμηνευτή τον Frank Sinatra. Έγινε επιτυχία μόνο πέντε χρόνια αργότερα, όταν ξανακυκλοφόρησε με πρώτο όνομα αυτή τη φορά τον Frank Sinatra και δεύτερο τον Harry James (21/ 44). Την σύνθεση ηχογράφησαν, επίσης, οι Ink Spots (για τους οποίους γράφηκε το τραγούδι, αλλά δεν το ήθελαν οι ίδιοι στην αρχή), Blue Barron, Gray Gordon κ. ά.
ΙΤ’S MAGIC
Για την ταινία του 1948 «Romance in the high seas», o Sammy Cahn και ο Jule Styne έγραψαν το «It’s magic», που το ερμήνευσε η Doris Day στην πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση. Την Day πλαισιώνουν οι Jack Carson, Oscar Levant. Η σύνθεση, που υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ, ηχογραφήθηκε, το 1948, από τους D. Day, Dick Haymes, Gordon MacRae, Tony Martin, Sarah Vaughan, Vic Damone.
IT’S NICE TO GO TRAV’LING
Ο Sammy Cahn και ο James Van Heusen έδωσαν στον Frank Sinatra τραγούδια όπως «Love and marriage», «The tender trap», «All the way». Έναν χρόνο μετά τη συμμετοχή του στην ταινία «High society», ο Frank Sinatra ηχογραφεί άλλη μία δημιουργία των Cahn – Heusen, με τίτλο «It’s nice to go trav’ling» (1957).
IT’S ONLY A PAPER MOON
Το 1932, όταν ακούστηκε στο θεατρικό έργο του Μπρόντγουέι «The Great Magoo» ο τίτλος του ήταν «If you believe in me». Συνθέτης ο Harold Arlen, στιχουργοί οι Billy Rose – E. Y. Harburg. Με τον σημερινό τίτλο του το «It’s only a paper moon» χρησιμοποιήθηκε στο κινηματογραφικό μιούζικαλ του 1933 «Take a chance» με ερμηνευτές τους June Knight – Charles «Buddy» Rogers – Cliff Edwards, στην ταινία του 1945 «Too young to know» και στο φιλμ του 1975 «Funny Lady», όπου το τραγουδούν οι Barbra Streisand – James Caan. Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1933 από τους Paul Whiteman, Cliff Edwards, και το 1945 από τους Ella Fitzgerald, Benny Goodman – Dottie Reid.
ΙΤ’S ONLY MAKE BELIEVE
Όταν το 1993, σε ηλικία 60 χρόνων πέθανε από ανεύρυσμα ο Conway Twitty, λίγοι ίσως θυμούνταν ότι ο τραγουδιστής ήταν το πρότυπο του Conrad Birdie, του κεντρικού χαρακτήρα του μιούζικαλ «Bye bye birdie», που παίχτηκε στο Μπρόντγουέι. Το 1957, ο τότε ερμηνευτής τραγουδιών rock ’n’ roll και μετέπειτα της country, πήρε το όνομά του από δύο πόλεις. Το Conway του Αρκάνσας και το Twitty του Τέξας. Ήταν ένα βράδυ που εμφανιζόταν στο «Flamingo Lounge» του Τορόντο, όταν σε διάλειμμα συνέθεσε μαζί με τον μουσικό της ορχήστρας του, Jack Nance, το τραγούδι που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, «It’s only make believe» (1/ 58 για δύο εβδομάδες και χρυσός δίσκος).
IT STARTED ALL OVER AGAIN
Δημιουργία των Bill Carey (στίχοι) – Carl Fisher (μουσική) το «It started all over again» που το 1942 παρουσίασε η ορχήστρα Tommy Dorsey με ερμηνευτές τον Frank Sinatra και τους Pied Pipers. Στην ταινία του 1944 «Jam session» το αποδίδουν οι Pied Pipers. Πρωταγωνιστές του φιλμ είναι οι Ann Miller, Louis Armstrong, Duke Ellington, Glen Gray, Teddy Powell, Charlie Barnett, Nan Wynn.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ
No comments:
Post a Comment