ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. #45
KANSAS CITY
Υπάρχουν δύο αμερικάνικες πόλεις που έγιναν αθάνατες στον τίτλο τραγουδιών τα οποία πήγαν στο Νο 1. Τα τραγούδια είναι «The Battle of New Orleans» και «Kansas City». Το δεύτερο γράφτηκε το 1952 από τον συνθέτη Jerry Leiber και τον στιχουργό Mike Stoller με αρχικό τίτλο «K. C. Loving». Όταν έγινε «Kansas City» το ανακάλυψε ο ερμηνευτής των rhythm ’n’ blues Wilbert Harrison και επτά χρόνια αργότερα το ανέβασε ως το Νο 1 του αμερικάνικου hit parade (για δύο εβδομάδες). Μολονότι την ίδια χρονιά το ηχογράφησαν οι Rocky Olson, Hank Ballard, Little Richard, το 1964 ο Trini Lopez και το 1967 ο James Brown, η πιο επιτυχημένη έκδοση ήταν του Harrison. Ο Harrison παίζει κιθάρα, ντραμς, φυσαρμόνικα και πιάνο. Είναι ο ίδιος που έγραψε το «Let’s stick together», που έκανε επιτυχία ο Bryan Ferry το 1967, ενώ το 1970 οι Canned Heat το ηχογράφησαν ως «Let’s work together».
KING OF THE CAMP
Όταν το 1964 ο Roger Miller έγραψε το «King of the road» αναφερόταν –αντίθετα με ό,τι πιστεύεται– σ’ έναν αλήτη περιφερόμενο που ανεβαίνει στο «midnight train, destination Bangor, Maine» (4/ 65). Στη σατιρική έκδοση των Homer & Jethro, «ο βασιλιάς του δρόμου» μετατρέπεται σε «βασιλιά της κατασκήνωσης» («King of the camp») Η έκδοσή τους δεν είχε απήχηση στο κοινό και δεν έγινε επιτυχία. Το κωμικό ντουέτο, όμως, είχε επτά συνολικά επιτυχίες κυρίως στον χώρο της country μουσικής.
KISSES SWEETER THAN WINE
Tο ιρλανδικό φολκλορικό τραγούδι «Drimmer’s cow» έγινε μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Jimmie Rogers το 1957 με τίτλο «Kisses sweeter than wine». Το 1951, όμως, πρώτοι το παρουσίασαν οι Weavers, το σπουδαίο συγκρότημα που έκανε το ευρύ κοινό να αγαπήσει και να εκτιμήσει την παραδοσιακή μουσική. Είναι αυτοί που έδωσαν επιτυχίες όπως «Goodnight Irene», το Νο 1 του 1950. Τους Weavers συνοδεύει η ορχήστρα Lew Diamond.
KISS IN THE DARK
Στο μιούζικαλ του 1922 «A kiss in the dark», που είχε μουσική του Victor Herbert και στίχους του B. G. DeSylva, η ηρωίδα τραγουδά το «A kiss in the dark» στο νονό της, καθώς θυμάται ένα φιλί στο σκοτάδι από έναν άγνωστο, ενώ περνούσε τις διακοπές της στη Ντοβίλ. Στην ταινία του 1939 «The great Victor Herbert» το ερμηνεύει η Mary Martin και στο φιλμ το 1949 «Look for the silver lining» το τραγουδά ο Gordon MacRae ενώ το χορεύει η June Haver. Σε δίσκους το έκαναν επιτυχία το 1924 και η Amelita Galli-Curci και ο Fritz Kreisler. Μια άλλη ερμηνεία του, πιο πρόσφατη, είναι από την τραγουδίστρια της όπερας Rise Stevens, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1913. Σπούδασε στην σχολή μουσικής Juilliard της Νέας Υόρκης και στη Βιέννη. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Μετροπόλιταν Όπερα το 1938. Έχει συμπρωταγωνιστήσει στις ταινίες: «The chocolate soldier» (1941), «Going my way» (1944), «Carnegie Hall» (1947).
KISS ME AGAIN
Για την οπερέτα του 1905 «Mademoiselle Modiste» γράφτηκε από τους Victor Herbert (μουσική) – Ηenry Blossom (στίχοι) το «Kiss me again», που ερμήνευσε η Fritzi Scheff. Σε ένα νούμερο με τίτλο «If I were on the stage» η Scheff προσφέρει τρία είδη τραγουδιών προκειμένου να επιδείξει το ταλέντο της. Ένα απ’ αυτά ήταν το βαλς «Kiss me again», που στην αρχή δεν ήθελε να ερμηνεύσει γιατί πίστευε ότι ήταν σε πολύ χαμηλό κλειδί για τη φωνή της. Την έπεισε ο συνθέτης, και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της. Σε δίσκους το τραγούδι έκαναν επιτυχία και η Olive Kline (1916) και ο συνθέτης του Victor Herbert με την ορχήστρα του (1919). Η σύνθεση ακούγεται στην κινηματογραφική έκδοση του έργου το 1931 και στην ταινία «The great Victor Herbert» (1939) όπου την αποδίδει η Susanna Foster.
Η Fritzi Scheff, που γεννήθηκε στη Βιέννη το 1879, έκανε την τελευταία εμφάνισή της στο Μπρόντγουέι, το 1929, όταν ήταν 50 χρονών στον ρόλο της Fifi από την οπερέτα «Mademoiselle Modiste» που την επέβαλε. Πέθανε στη Νέα Υόρκη, το 1954.
LADY IN RED, The
Για την ταινία του 1935 «In caliente» γράφηκε το «The lady in red». Το ερμήνευσε η Wini Shaw και το επανέλαβε, στο ίδιο φιλμ, διασκευασμένο, σε μουσική country, η Judy Canova. Το έργο, με πρωταγωνίστρια την Dolores Del Rio, γυρίστηκε στην πόλη του κεντρικού Μεξικού Aguas Calientes, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της. Την ίδια χρονιά, το ίδιο τραγούδι ακούγεται στο φιλμ «Broadway hostess», όπου πρωταγωνιστεί η Wini Shaw. Ο συνθέτης Allie Wrubel (1905-73) είναι αυτός που το 1947 κέρδισε Όσκαρ για το «Zip-a-dee-doo dah». Σε δίσκους είχε τρεις δημοφιλείς εκτελέσεις η σύνθεση και οι τρεις το 1935. Η δημοφιλέστερη ήταν από την ορχήστρα Xavier Cugat –σε ρυθμό ρούμπας– με ερμηνευτή τον Don Reid.
LADY IS A TRAMP, The
Oι Lorenz – Hart συνέθεσαν το 1937 για το μιούζικαλ «Babes in arms» το κλασικό σήμερα τραγούδι «The lady is a tramp». Τέσσερις δημοφιλέστατες εκτελέσεις του τραγουδιού πρωταγωνιστούσαν το 1937 με τους Tommy Dorsey, Bernie Cummins, Joe Rines και Sophie Tucker. Η σύνθεση ακούγεται στην κινηματογραφική έκδοση του «Babes in arms» τo 1939. To 1948, την ερμηνεύει η Lena Horne στο «Words and music» και το 1957 την κάνει αθάνατη με τη δική του ασυναγώνιστη εκτέλεση ο Frank Sinatra στο φιλμ «Pal Joey!» Ανάμεσα στις εκατοντάδες άλλες ηχογραφήσεις του τραγουδιού είναι αυτή που έκανε το 1960 ο Buddy Greco, ο πρώην πιανίστας-τραγουδιστής του Benny Goodman.
LAST DATE
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 1960 στις ΗΠΑ άνηκε σ’ έναν πιανίστα –τον πιο περιζήτητο πιανίστα της Νάσβιλ– που όλοι τον ήθελαν στις ηχογραφήσεις τους. Πρόκειται για τον Floyd Cramer, που έπαιζε πιάνο από 5 χρονών (πέθανε το 1997) και συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Elvis Presley, Perry Como, Chet Atkins, Johnny Cash. Η σύνθεση του Cramer «Last date», με την απαλή, απλή μελωδία της αγαπήθηκε ιδιαίτερα και κέρδισε χρυσό δίσκο.
LAST TIME I SAW PARIS, The
Στην ταινία του 1941 «Lady be good» υπάρχει ένα τραγούδι των Jerome Kern – Oscar Hammerstein II, που γράφηκε ως φόρος τιμής στο Παρίσι, όταν οι δύο δημιουργοί πληροφορήθηκαν την κατάληψη της γαλλικής πρωτεύουσας από τα ναζιστικά στρατεύματα. Πρωταγωνιστές του φιλμ είναι οι Eleanor Powell, Robert Young, Ann Sothern, Red Skelton. Tο τραγούδι «The last time I saw Paris», ερμηνεύει εδώ η Ann Sothern, πρωταγωνίστρια άνω των 50 ταινιών στην περίοδο 1934-53. Σε δίσκο το έκανε την ίδια χρονιά (1941) επιτυχία μόνο η Kate Smith. Η σύνθεση ξαναχρησιμοποιήθηκε στο φιλμ του 1946 «Till the clouds roll by» που αναφέρεται στη ζωή του Jerome Kern. Ερμηνεύτρια αυτή τη φορά η Dinah Shore, από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες στη δεκαετία του ’40, με 69 επιτυχίες ανάμεσα στο 1940-57, όπως «Buttons and bows», «The gypsy», «I’ll walk alone». Το 1954, υπήρξε και ταινία με τίτλο «The last time I saw Paris». Εδώ το τραγούδι ερμηνεύει η Odette.
LAURA
Στην ταινία του 1944 «Laura», Laura ήταν η Gene Tierney και συμπρωταγωνιστές της οι Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price. Για το φιλμ αυτό ο David Raksin (1912-2004) συνέθεσε το ομώνυμο μουσικό θέμα, που μετά την προβολή απέκτησε στίχους του Johnny Mercer. Το 1945, πέντε εκτελέσεις της μελωδίας ξεχώρισαν σε δίσκους –με τους Woody Herman, Johnnie Johnston, Freddy Martin, Jerry Wald, Dick Haymes. Το 1951, την ξαναέκανε επιτυχία ο Stan Kenton. Κι ανάμεσα σ’ αυτούς που την ηχογράφησαν είναι οι Nat «King» Cole, Frank Sinatra, Julie London, Errol Garner. Το 1979, στην ταινία «Ten» την παίζει στο πιάνο ο Dudley Moore και το 1988 ακούγεται στο «Bird» από τον Barry Harris. Το 1966, για το άλμπουμ «Here’s to my lady» ηχογράφησε τη «Laura» o Βρετανός Matt Monro.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ
No comments:
Post a Comment